|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Na słodko - Domowa wegańska nutella
Jadłonomia - 2012-11-21, 00:25 Temat postu: Domowa wegańska nutella W końcu udało mi się zrobić taką wegańską nutellę, że się nią pochwalę! Jest bardzo orzechowa, słodka i zrobienie jej zajmuje 20 minut.
Składniki:
100 g orzechów laskowych
1/4 szklanki syropu z agawy
2 czubate łyżki kakao
6 łyżek mleka (ja użyłam sojowego)
Przygotowanie:
Orzechy wysypuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmuję i przekładam do czystej kuchennej ściereczki, zawijam i trę zawartością ściereczki przez kilka minut, w ten sposób orzechy pozbędą się skórek. Nie muszą być idealnie wyłuskane, ale im mniej skórek zostanie tym słodszy i smaczniejszy będzie krem, skórki dodają mu gorzkiego smaku.
Wyłuskane orzechy umieszczam w naczyniu blendera i blenduję je na gładki pył przez około 3 minuty. Następnie dodaję pozostałe składniki i wszystko miksuję na najwyższych obrotach blendera.
Przekładam do czystego słoika i przechowuję w lodówce, trudno mi powiedzieć, ile dokładnie może tam stać bo u mnie zawsze po tygodniu znika.
zuzinkas - 2012-11-21, 17:41
az tydzien wytrzymuje??
w weekend zrobie i podziele sie wrazeniami..
ja w ita w sklepach ekologicznych znalazlam slòd wymieszany z orzechami (lub migdalami) w proporcjach 70%-30%... pyszota ale drogi bo az 5 euro..
Jadłonomia - 2012-11-28, 03:16
zuzinkas wytrzymuje spokojnie, tylko nie radzę dodawać surowego mleka z orzechów. Z kartonowym może stać
zuzinkas - 2012-11-28, 09:16
chodzilo mi o to ze az 7 dni jecie... u nas by o wiele wczesniej zostalo zjedzone..
Ka.ja - 2012-12-04, 19:49
zrobiłam dzisiaj i już z 1/3 zjedzona jest przepyszna!!!
zuzinkas - 2012-12-07, 16:43
zrobilam...
pyszota!!!!!!!! i mialam szybciej bo orzechy juz bez skorki
Jadłonomia - 2012-12-08, 19:24
zuzinkas u nas powolii bo mój facet nie je słodyczy (skąd się tacy biorą? ) a ja sobie dozuję. Cieszę się, że smakowało!
ka.ja wcinaj dalej, na zdrowie
zuzinkas - 2012-12-08, 22:04
u mnie wczoraj 6 osob wiec dzis musialam druga juz zrobic.. ale teraz tez bede dozowac..
puszczyk - 2012-12-10, 13:58
Pyszna wychodzi też z nerkowców. Nie dodaję mleka roślinnego tylko olej tłoczony na zimno.
Veganbanda - 2015-09-07, 13:34
Mniam! Ja robię taką nutellę z kaszą jaglaną: hxxp://veganbanda.pl/index.php/recipe/domowa-nutella/
|
|