|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Dania gorące - Smażony ryż z rozgrzewającymi przyprawami,porem i rodzynkami
Jadłonomia - 2012-12-05, 14:22 Temat postu: Smażony ryż z rozgrzewającymi przyprawami,porem i rodzynkami Wrzucałam wczoraj już przepis na bloga z obszernym wstępem ale mówiąc w skórcie - mój ulubiony smażony ryż na zimę. Nie potrzeba wielu składników ani dużo czasu, a wychodzi przepyszny.
Podaję ilość na dokładne dwie porcje, bo odsmażany ponownie nie jest taki dobry.
Składniki na dwie porcje:
2/3 szklanki ryżu
2 średnie czerwone cebule
1 biała część pora
1/3 szklanki rodzynek
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
olej
sól
2 łyżki prażonych orzechów piniowych lub pestek dyni
Przygotowanie:
Ryż gotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę, pory w pół talarki.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wsypać pokrojone pory, po 3 minutach dodać cebulę, przyprawy i rodzynki. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż warzywa zaczną być szkliste czyli około 4-6 minut.
Ugotowany ryż odcedzić i dodać do warzyw na patelni. Zwiększyć ogień i smażyć dokładnie mieszając przez 3-5 minut. Doprawić do smaku solą, posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi lub pestkami dyni i zjeść od razu.
Alispo - 2012-12-05, 17:33
Pysznie brzmi,musze zapamietac:)
stylelife - 2012-12-08, 17:31
Zrobiłam... moje kubki smakowe otworzyły się na nowe doznania
Jadłonomia - 2012-12-08, 19:13
stylelife skoro tyle zadowolonych gęb, to rozumiem, że smakowało?
stylelife - 2012-12-08, 19:38
Jadłonomia, jak najbardziej! Ale np facetowi nie podeszło połączenie słodkich rodzynek ze słoną resztą :<
magcha - 2013-01-10, 15:42
Cudowne danie! Na drugi dzień jeszcze lepsze Dzięki!
karmelowa_mumi - 2013-01-10, 18:13
Jadłonomia, robiłam parę dni temu, wchodzi na stAłe do mojego zimowego menu
serenatta - 2013-01-22, 22:03
to i ja jutro będę to popełniać, bo mnie zainteresowało mocno, a ja uwielbiam proste dania...syn pewnie będzie niepocieszony, że zmiana menu obiadowego... miały być naleśniki z bananami, ale nie chce mi się tych naleśników rozlewać... dzięki wielkie
tora - 2013-02-01, 15:41
Zrobione i zjedzone. Nie miałam rodzynek (a i nie lubię), więc dodałam suszoną żurawinę, a na posypkę przyrumienione nasiona słonecznika. Wyszło pyszne!
Jadłonomia - 2013-02-05, 10:50
Ale fajnie, że wszystkim smakuje Nie ma to jak proste i szybkie na zimę
sunflower_ren - 2013-02-05, 13:23
Też robiłam niedawno. Bardzo dobre! U nas mała modyfikacja - ryż wrzucony surowy do cebuli i przypraw i wszystko razem na patelni.
|
|