|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Na słodko - Czekoladowe ciasto z buraka
Jadłonomia - 2012-12-07, 12:04 Temat postu: Czekoladowe ciasto z buraka Trochę jestem dumna z tego ciasta bo od pół roku kombinowałam nad przepisem W końcu udało mi się wymyślić przepis bardzo prosty, bez margaryny i bardzo pyszny - ciasto jest miękkie, puchate i mocno czekoladowe. Jak lubicie słodsze ciasta to po prostu dodajcie więcej syropu z agawy do polewy
Składniki na prostokątną blaszkę
Mokre:
1 szklanka puree z buraka, czyli około jednego dużego buraka
1 szklanka mleka (użyłam sojowego)
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki syropu z agawy
100 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce
2 łyżeczki octu
Suche:
2 szklanki mąki
1 czubata łyżka rozpuszczalnej kawy zbożowej
1 czubata łyżka kakao
2 łyżeczki sody
szczypta soli
Polewa:
pół tabliczki gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka (użyłam sojowego)
1-2 łyżki syropu z agawy (do smaku)
oraz do posypania kilka łyżek mielonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Buraka wyszorować, zawinąć w folię i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 45 minut. Odwinąć i odłożyć do ostudzenia.
W międzyczasie połączyć wszystkie mokre składniki poza burakiem, oraz w dużej misce połączyć wszystkie suche.
Ostudzonego buraka zetrzeć na najdrobniejszej tarce albo zblendować go na puree, dodać do mokrych składników i chwilę ubijać trzepaczką, żeby dokładnie połączyć masę i napowietrzyć.
Mokre składniki połączyć z suchymi przy pomocy zwykłej łyżki, kiedy masa będzie jednolita przelać ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 35-40 minut. Kiedy ciasto się upiecze i ostygnie szybko przygotować polewę: czekoladę roztopić w mikrofali, dodać mleko i syrop z agawy i wymieszać łyżką w małej miseczce. Polać ostudzone ciasto polewą i obficie posypać orzechami.
Maple Leaf - 2012-12-07, 12:48
Chodzi za mną ostatnio chęć na buraczane ciasto. I tak się zbieram i zbieram, ale jakoś nie zostają mi nigdy upieczone ani gotowane buraczki. Ale się w końcu zmotywuję i zrobię Twoje
zina - 2012-12-07, 14:07
Jadlam tydzien temu takie ciasto, tzn nie wiem czy dokladnie wg tego przepisu ale wlasnie buraczano-czekoladowe, na naszym lokalnym targu organicznym, bylo pyszne.
Chetnie wyprobuje przepis
AZ - 2012-12-07, 14:32
myślicie, że dałoby radę zamienić te buraki na surową cukinię?
nie chce mi się czekać, aż te dziady się upieką, a mam zapas cukinii.
gosia_w - 2012-12-08, 08:32
A mąkę dałaś białą, czy razową?
emaliia - 2012-12-08, 16:23
JA od wielu lat robie ciasta z warzywami, zaczeło sie od marchewkowego, potem wielokrotnie robiłam z burakami czekoladowe-jest cudne w smaku, buraki nie wyczuwalne ale takiej miękkości nadają, robiłam tez z cukinią ale trzeba uważać by nie dać jej zbyt dużo bo raz przesadziłam i mi sie nie upiekło. Śmiało AZ możesz piec -wychodzi. ps. dodać musze że pieczenie ciast mam baardzo słabo opanowane-jestem wciaz na etapie rozwoju początkowego a jednak te warzywne veganskie nawet udają się więc Wam doświadczonym kuchareczkom bez problemu wyjdą pyszności.
ifinoe - 2012-12-08, 17:40
robiłam podobne ciasto ze startym surowym burakiem - też fajne
i z cukinią
i z puree z dyni
zawsze wychodzą smaczne, z cukinią trzeba uważać, bo ma w sobie dużo wody i łatwo o zakalec, czemu świetnie działa zastąpienie części mąki (1/2 szklanki) mielonymi orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi
frjals - 2014-02-16, 21:54
A jak to jest z takim burakiem? Czy on po 45 min w piekarniku u was jest już miękki? Dziś próbowałam upiec buraki w piekarniku podczas pieczenia chleba i przyznam, że przez godzinę siedzenia na ogniu (położyłam je w folii bezpośrednio na blasze - "podłodze" piecyka) dla mnie taki burak jest twardy . Może to nie ma znaczenia, bo i tak w cieście "dojdzie". A w związku z tym czy można do ciasta buraka ugotować zamiast upiec? Byłby szybciej miękki
dynia - 2014-02-17, 10:03
Ja zawsze gotuję
frjals - 2014-02-17, 14:02
A, to ok. Dziś spróbuję z tym pieczonym, a jeżeli będzie warto to będę gotować.
dort - 2014-03-30, 21:00
ciasto wychodzi genialne wilgotne, puszyste, przepyszne
jedyne co zmieniłam to dałam tylko 1/3 szkl. syropu z agawy to ciasta, a w zamian za to dolałam trochę wody i dałam 2 łyżki ksylitolu i robiłam na mące orkiszowej 2000
Mnemozyne - 2014-04-14, 16:51
Zrobiłam wczoraj na kuchnię społeczną i wyszło rewelka
Fatty - 2014-04-14, 22:14
Dzięki za przypomnienie, właśnie kminiłam co słodkiego zrobić na swięta Wypróbuję to ciacho
Poli - 2014-09-08, 08:15
Zrobilam i rewelacyjne , wyrasta niesamowicie , zarazem wilgotne jak i lekkie.
Zamiast agawy dodalam syropu daktylowego I takze robilam na mace orkiszowej. Przelozylam kremem czekoladowym ( daktyle, avokado, kakao ) i byl rewelayjny tort czekoladowy na Lili urodziny . Goscie zachwycali sie ciastem
P.S. Ja nigdy nie pieke ani nie gotuje warzyw do ciast, zarowno buraka , jak i dynie miksuje na papke surowa i taka dodaje do ciasta. Przeciez i i tak bedzie sie pieklo w piekarniku razem z ciastem, a czym dluzsza obrobka termiczna tym wiecej witamin i mienralaow bedzie zabitych.
bronka - 2014-09-08, 13:57
Poli napisał/a: | czym dluzsza obrobka termiczna tym wiecej witamin i mienralaow bedzie zabitych. |
Jakie minerały zabijasz pieczeniem?
dynia - 2014-09-08, 15:47
bronka napisał/a: | Poli napisał/a: | czym dluzsza obrobka termiczna tym wiecej witamin i mienralaow bedzie zabitych. |
Jakie minerały zabijasz pieczeniem? |
Witaminy.Chodziło jej o witaminy
Poli - 2014-09-09, 21:29
Bronka łapiesz za slowka chodzilo mi jak najbardziej takze o mineraly . Ok 30-50% witamin oraz organicznych minerałów jest zniszczonych podczas obrobki termicznej.
Lily - 2014-09-09, 22:31
Poli napisał/a: | Ok 30-50% witamin oraz organicznych minerałów jest zniszczonych podczas obrobki termicznej. | Minerał to minerał, może być wypłukany (rozpuszczony w wodzie), ale nie zniszczony.
A propos hxxp://www.iwoman.pl/zdrowie/zyj-zdrowo/naturalny;magnez;nie;istnieje;fakty;i;mity;o;suplementach,211,0,1503187.html
Pipii - 2014-09-10, 08:48
Naturalny magnez istnieje - polecam poczytać sobie o Coral Mine firmy CCI
Jedna kwestia - raczej nie jest wegetariański.. bo koralowiec to przecież.. zwierzątko, prawda?
koko - 2014-09-10, 20:42
A czy w tym cieście czuć tylko czekoladę, czy jednak w smaku jest i burak?
dżo - 2014-09-10, 20:57
koko, buraka nie czuć, nic a nic.
majczi - 2015-06-09, 19:57
Zrobiłam - przepyszne!! tylko mojego puree wyszło znacznie mniej - miałam dwa średnie buraczki i z tego wyszło ok. 0,5 szklanki. nie wiem czy przez to, ale ciasto jest bardzo delikatne w strukturze, następnym razem dodam siemię lniane.
Trinity - 2015-07-03, 15:28
Robiłam takie burakowe. Buraki były jak najbardziej wyczuwalne, ale to nie był problem.
Za to też się pewnie zabiorę. Teraz chce zrobić marchewkowe, a na górę jakiś krem chałwowy, którego w życiu nie robiłam.
|
|