wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dla maluchów - Jaki sererk, serk homogenizowany?

osomaniak - 2012-12-11, 22:35
Temat postu: Jaki sererk, serk homogenizowany?
Witajcie.

Wiele się czyta, że słynne danonki, serki danio, monte itp. są niezdrowe. Stąd do Was pytanie - jaka jest zdrowa alternatywa, jaki serek lub serek homogenizowany jest zdrowy? Gdzieś czytałem o serkach Bieluch i Bielusiach ale takich u mnie w regionie znaleźć nie można. Co polecicie innego z tego typu?

MartaJS - 2012-12-11, 22:49

osomaniak, zapraszamy do działu "Powitania" - jest taki zwyczaj na forum, żeby najpierw się przedstawić :-)

Moim zdaniem im mniej przetworzony ser, tym lepiej. Czyli naturalny, normalny twaróg, taki w kostce, powiedzmy półtłusty. Można zmieszać z jogurtem (albo z niewielką ilością śmietany), rozetrzeć na gładką masę, zmielić, zblendować, dodać coś (owoce czy dżem, jeśli na słodko, przyprawy, czosnek itp. jeśli na ostro). Większość tych kupnych serków ma mnóstwo zbędnych dodatków, zagęstników itp.

Lily - 2012-12-11, 22:51

Akurat Bieluch o ile pamiętam nie ma żadnych dodatków, nawet soli/cukru.
Myślałam, że jest dostępny wszędzie (nie jadam, dawałam kotu czasem, u mnie jest).

ropuszka - 2012-12-11, 22:56

a taki ser "mój ulubiony" - nie pamiętam czy ma jakieś dodatki (chyba nie ma - musiałabyś sprawdzić ), a nie trzeba go mielić
AZ - 2012-12-11, 23:56

"mój ulubiony" nie ma żadnych dodatków. sól tylko.

ale nie sprawdzę, bo wywaliłam dzisiaj śmieci.

hxxp://kaczuszka.co.uk/thumb/moj-ulubiony-twarozek-wielun__5904903000677.jpg o ten chodzi.

adriane - 2012-12-12, 00:04

Każdy serek homogenizowany z zasady jest niezdrowy ponieważ homogenizacja jest niezdrowa.

Oto fragment artykułu dr Andrzeja Janusa o mleku krowim.
"Proces homogenizacji polega na polega na wytwarzaniu jednolitej, trwałej mieszaniny składników nie mieszających się z sobą w warunkach normalnych, przy zastosowaniu środków mechanicznych (przyp. Encyklopedia PWN). Krótko mówiąc, polega to na rozdrabnianiu wielkocząsteczkowego białka do mniejszych jego fragmentów i tworzenia jednorodnej mieszaniny z rozdrobnionymi kuleczkami tłuszczu. Ma to na celu poprawienie walorów smakowych mleka i jego przetworów. Wydzielany przez krowę wraz z mlekiem enzym oksydaza ksantynowa, posiada dużą cząsteczkę i po spożyciu nieprzetworzonego mleka wydalana jest z organizmu z kałem. Kiedy mleko poddane zostanie procesowi homogenizacji, cząsteczki oksydazy ksantynowej stają się znacznie mniejsze, przez co wiele z nich zostaje wchłonięte z przewodu pokarmowego do krwi. Donald Ross i współpracownicy, jako pierwsi opublikowali pracę, w której zwrócili uwagę na występowanie w ogniskach miażdżycowych oksydazy ksantynowej pochodzącej z mleka krowiego. Stwierdzono zwiększoną jego aktywność w większości zmienionych miażdżycowo naczyniach układu tętniczego. Zdaniem autorów przyczynia się do powstawania stanów zapalnych tych naczyń. To właśnie wprowadzenie technologii homogenizacji mleka przyczyniło się do znacznego wzrostu śmiertelności z powodu zawałów serca. Oksydaza ksantynowa może przyczyniać się do zwężenia światła naczyń wieńcowych na wskutek ich skurczu, co z kolei może wywoływać tworzenie zakrzepów i zawału. Sfermentowane produkty mleczne znacząco różnią się od innych produktów nabiałowych pod względem ich wpływu na poziom cholesterolu we krwi."
hxxp://www.masaz-wroclaw.pl/pl,odzywianie/polecam-przepisy-na-mleko-zastepcze-smaczne-i-zdrowe,d11.html

gemi - 2012-12-12, 12:58

adriane, bardzo Ci dziękuję za to wyjaśnienie. Czułam intuicyjnie, że homogenizacja przetworów mlecznych jest nie ok, bo jest nienaturalnym procesem, ale nigdzie nie doczytałam o co dokładnie chodzi.
MartaJS - 2012-12-12, 13:21

A w ogóle to jeśli ktoś jada i lubi takie serki-twarożki, to taki domowy twarożek jest ponoć jedną z najlepszych form do spożywania oleju lnianego, tzn. roztarty z twarogiem w postaci pasty jest doskonale przyswajalny. Ja właśnie tak robię - twaróg półtłusty, łyżka czy dwie oleju lnianego, trochę soli, trochę przypraw (np. zielona czubryca) i na chlebek - mniam mniam.
adriane - 2012-12-12, 17:28

gemi napisał/a:
adriane, bardzo Ci dziękuję za to wyjaśnienie. Czułam intuicyjnie, że homogenizacja przetworów mlecznych jest nie ok, bo jest nienaturalnym procesem, ale nigdzie nie doczytałam o co dokładnie chodzi.


Cieszę się, że mogłam pomóc :)

osomaniak - 2012-12-12, 23:38

Nie chodziło mi o serki kanapkowe tylko deserowe ;) Dlatego też pytam o zdrowe alternatywy dla danio, danonków, monte. A wielu podaje tu właśnie kanapkowe.

To są jakieś alternatywy dla danio, danonków, monte itp. ?

gosia_w - 2012-12-13, 08:39

zmiksowana z owocami kasza jaglana
Pipii - 2012-12-13, 08:42

w sezonie letnim (tofu wychładza) zmiksowane naturalne tofu z mleczkiem migdałowym i owocami
albo twarożek migdałowy czy z nerkowców czy słonecznikowy z owocami suszonymi
albo awocado zmiksowane z karobem, słodem ryżowym i esencją waniliową

dżo - 2012-12-13, 20:13

osomaniak napisał/a:
jaka jest zdrowa alternatywa

niejedzenie serków

MartaJS - 2012-12-13, 20:23

osomaniak, to samo, tylko np. zmiksowane z owocami.
Poli - 2012-12-14, 22:59

osomaniak kup naturalny jogurt , czy to bedzie roslinny czy zwykly i zmiksuj w domu z owocami, aby byl slodszy dorzuc suszonych owocow i takze zmiksuj , ewentulanie miod jesli jadacie ;-) .
liquorice - 2016-01-22, 13:42

Przepis z bloga cookingforemily.pl

Serek jaglany z nerkowcami i truskawkowym sosem

Serek z orzechów nerkowca i kaszy jaglanej, podany z sosem truskawkowym
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients

⅔ szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka ryżowego
⅔ szklanki orzechów nerkowca
350 g jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu albo syropu z agawy (lub więcej – do smaku)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sos truskawkowy:
½ kg truskawek
2 łyżki miodu

Instructions

Orzechy nerkowca zalać wodą i odstawić na całą noc.
Kaszę jaglaną włożyć do garnka i prażyć na małym ogniu przez ok 5-7 minut, mieszając często. Następnie zalać mlekiem. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie całe mleko ( ok 15-20 min), nie mieszać tylko sprawdzać czy jest jeszcze płyn – w razie potrzeby dodać mleka. Ugotowaną, miękka kaszę ostudzić.
Orzechy odsączyć a następnie zmiksować na gładko. Do orzechów dodać kaszę, jogurt, miód i ekstrakt waniliowy – całość razem zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dosłodzić. Przełożyć do słoiczków.
Truskawki zagotować z miodem. Przegotować ok 5 minut aż puszczą sok a następnie zblendować. Gotować kolejne 10 -15 minut aż sos zgęstnieje.
Lekko przestudzony sos wyłożyć na wierzch słoiczków.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group