|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Zupy - zupa pomidorowa
Pipii - 2012-12-29, 18:25 Temat postu: zupa pomidorowa Najpierw potrzebny jest bulion warzywny, oczywiście najlepiej zrobiony samodzielnie.
Do garna wrzuciłam obrane marchewki, pietruszki, seler, 2 duże cebule, kilka ząbków czosnku, kawałek glona kombu, kilka kulek ziela angielskiego, 3 listki laurowe. Gotowałam całość na bardzo małym ogniu pod przykryciem około 3 godziny. Następnie wyciągnęłam wszystkie warzywa - bulion posoliłam i popieprzyłam. Dodałam przecier pomidorowy (miałam Zwergenwaisera - z dodatkiem suszonych pomidorów), dodałam suszone pomidory (około 6 sztuk), 10 łyżek płatków owsianych i gotowałam na wolnym ogniu bez przykrycia 40 minut. Po tym czasie dodałam szklankę ugotowanej ciecierzycy, dodałam 5 łyżek mleka kokosowego, oraz 4 przetarte ząbki czosnku. Następnie odlałam trochę zupy do miski, rozprowadziłam miso (3 łyżki) i wlałam do już nie gotującej się zupy rozprowadzone w zupie miso. Wymieszałam. Odczekałam chwilkę.
Zupa wyszła przepyszna.
Polecam
dort - 2012-12-29, 19:04
ciekawy przepis, wypróbuje na pewno, u nas dzisiaj również pomidorowa z białą fasolą - mąż skomentował, twoja pomidorowa smakuje zawsze tak samo, więc czas zaskoczyć rodzinę - dzięki za pomysł
Pipii - 2012-12-29, 19:40
Mam nadzieję, że będzie smakować
Izzi - 2013-01-03, 18:31
i ja spróbuję ..dzieć mój toleruje tylko pomidorówkę więc..
tylko gdzie ja tego glona dostanę?
Sandra22 - 2013-01-08, 16:42
no ja tez pierwszy raz słyszę o tym glonie kambu... gdzie można takiego kupić?
Pipii - 2013-01-08, 20:56
sklepy z eko żywnością, także internetowe, np vegabutik.pl
Gudi - 2013-01-08, 22:48
Pipii napisał/a: | Najpierw potrzebny jest bulion warzywny, oczywiście najlepiej zrobiony samodzielnie. |
czyli najpierw robisz bulion a później na tym bulionie dopiero gotujesz warzywa? To takie 2 razy robota nie jest?
może dlatego moje zupy czasem kiepskie wychodzą...
go. - 2013-01-08, 22:58
kombu chyba bardziej wartości odżywcze nadaje niż smak nie? Niby jest trochę słony, ale ja tam tego w ogóle nie czuje
Poli - 2013-01-08, 23:24
Zaintrygowana polaczeniem kokosu i pomidora zmajstrowalam zupe Pippi i na pisze, ze to byla najlepsza pomidorowka jaka jadlam Teraz robie tylko wersje Pippi
Ale troche zmodyfikowalam
U mnie bez glonow , soli , platkow owsianych za to z suszonymi grzybami + pare pieczarek i jeszcze swiezy rozmaryn i tymian.
Gudi napisał/a: | czyli najpierw robisz bulion a później na tym bulionie dopiero gotujesz warzywa? To takie 2 razy robota nie jest? |
Ja zrobilam po swojemu , nie robilam najpierw bulionu , czyli pojedyncza robota
olgasza - 2013-01-08, 23:28
Poli napisał/a: | to byla najlepsza pomidorowka jaka jadlam |
po takiej rekomendacji to i ja jutro zrobię
|
|