|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Przekąski - "Gravlax" z pieczonej dyni
poughkeepsie - 2013-02-19, 11:54 Temat postu: "Gravlax" z pieczonej dyni Efekt spontanicznego eksperymentu, którego wynik zupełnie przeszedł moje
oczekiwania Miałam ochotę na coś marynowanego z dużą ilością koperku, a
akurat miałam trochę upieczonej dyni muszkatołowej. Tak wpadłam na pomysł
przygotowania dania a la "gravlax" - czyli łososia marynowanego z przyprawami
i dużą ilością koperku.
400 g dyni muszkatołowej, upieczonej
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka soli
świeżo zmielony pieprz
dużo, drobno posiekanego koperku
2-3 łyżki oleju lnianego
Dynię kroimy pod kątem na kawałki. Skrapiamy olejem i sokiem z cytryny.
Pokrywamy warstwą soli, cukru i świeżo zmielonego pieprzu. Wszystko grubo
posypujemy siekanym koperkiem. Marynujemy w zamkniętym naczyniu, w lodówce co
najmniej 24 godziny. Przed podaniem kroimy w cienkie plasterki. Serwujemy z
ciemnym chlebem i musztardą. Polecam!
hxxp://zielenina.blogspot.com/2013/02/gravlax-z-pieczonej-dyni.html
Pipii - 2013-02-19, 12:55
nie weź mi tego za złe - wygląda jak łosoś
poughkeepsie - 2013-02-20, 12:16
dzięki olejowi lnianemu nawet smakuje trochę "rybnie" A ogólne naprawdę polecam, bo jest pyszny
|
|