|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Na słodko - jaglany makowiec
serenatta - 2013-03-16, 23:03 Temat postu: jaglany makowiec moja mama gdzieś go wyszperała w sieci i od tego czasu robimy go co tydzień, bo kaszy jaglanej nigdy za wiele...gdzieś go wynalazła w katolickiej telewizji chyba, ale już dawno po swojemu podobno go robi, więc nie będę szukać skąd i jak.
tu wklejam linka:
hxxp://rozstanatomia.blogspot.ie/2013/03/weganski-makowiec-jaglany.html
1 szkl. kaszy jaglanej ( ugotowanej w 3 szkl. wody)
100 g maku (zalać wrzątkiem poprzedniego dnia)
3 łyżki syropu agawowego lub innego słodziku wg. upodobań
3 jabłka kwaśne typu reneta
łyżeczka cynamonu
100g wiórek kokosowych
opcjonalnie 100g mąki migdałowej ( czyli migdały bez skórki zmielone na mąkę)
kaszę gotujemy wg podanej proporcji wody.
można do kaszy dodać daktyle pokrojone w ilości 6-8 sztuk.
(kasza wtedy jest bardziej słodka, a dla miłośników wytrawności smaków bez daktyli.
my osobiście wolimy wersję bez daktyli, wtedy masa makowa wyraźnie dosładza warstwę kaszy.)
mak zalać wrzątkiem poprzedniego dnia. odcedzić i zmielić jak do makowca. my blenderujemy.
wrzucić do garnuszka mak i syrop agawowy i doprowadzić do wrzenia. odstawić z ognia.
do tej masy opcjonalnie możemy dodać skórkę pomarańczową i rodzynki, jak kto lubi.
jabłka obieramy ze skórki, tarkujemy i podsmażamy z cynamonem w oddzielnym garnuszku.
do nasmarowanego naczynia żaroodpornego (20 cm średnicy) wkładamy połowę masy jaglanej.
na to warstwę masy makowej. na to warstwę migdałową sypiemy.
i na to jeszcze warstwę jabłek.
i na to warstwa masy jaglanej.
i na koniec sypiemy wiórki kokosowe.
zapiekamy 20-30 min w 180st. C
najlepsze na ciepło, ale na zimno też znika szybko.
dżo - 2013-03-16, 23:33
Fajny przepis, wypróbuję
Kawonka - 2013-03-17, 11:27
Ja też, na najbliższy piątek, Dżo
lilias - 2013-03-17, 14:00
hxxp://www.youtube.com/watch?v=COtzxbZ6rfE
tu coś podobnego autorka robi wersję z serem białym, ale wspomina o wersji z makiem
edysqa - 2013-03-18, 18:52
Super przepis, zapisuje
Kawonka - 2013-03-18, 19:51
Rozmowa z mężem przed chwilą:
- I jak ci smakowało?
- Dobre... BARDZO dobre! Jest więcej?
Młodzież też zjadła
kofi - 2013-03-18, 20:57
Pięknie brzmi
Kasiarka - 2013-09-26, 14:34
Trochę się bałam produkcji tych wszystkich warstw, ale upiekłam i jest pycha! Kiedy po degustacji powiedziałam rodzinie, że nie ma tam żadnego oleju ani mąki tata się bardzo zdziwił - "Jak to, a z czego jest to ciasto??" Wiwat, kasza jaglana!
serenatta - 2013-10-04, 00:13
wiwat wiwat, kasza jaglana the best
theloudestsound - 2013-10-04, 15:51
Właśnie siedzi w piekarniku. Jeśli wyjdzie miałabyś coś przeciwko żebym wstawiła przepis na swojego bloga? Oczywiście podam źródło
serenatta - 2014-10-12, 21:21
nie miałabym nic przeciwko, sorki za tak późną odp
|
|