wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - jaglany makowiec

serenatta - 2013-03-16, 23:03
Temat postu: jaglany makowiec
moja mama gdzieś go wyszperała w sieci i od tego czasu robimy go co tydzień, bo kaszy jaglanej nigdy za wiele...gdzieś go wynalazła w katolickiej telewizji chyba, ale już dawno po swojemu podobno go robi, więc nie będę szukać skąd i jak.
tu wklejam linka:
hxxp://rozstanatomia.blogspot.ie/2013/03/weganski-makowiec-jaglany.html

1 szkl. kaszy jaglanej ( ugotowanej w 3 szkl. wody)
100 g maku (zalać wrzątkiem poprzedniego dnia)
3 łyżki syropu agawowego lub innego słodziku wg. upodobań
3 jabłka kwaśne typu reneta :)
łyżeczka cynamonu
100g wiórek kokosowych
opcjonalnie 100g mąki migdałowej ( czyli migdały bez skórki zmielone na mąkę)

kaszę gotujemy wg podanej proporcji wody.
można do kaszy dodać daktyle pokrojone w ilości 6-8 sztuk.
(kasza wtedy jest bardziej słodka, a dla miłośników wytrawności smaków bez daktyli.
my osobiście wolimy wersję bez daktyli, wtedy masa makowa wyraźnie dosładza warstwę kaszy.)
mak zalać wrzątkiem poprzedniego dnia. odcedzić i zmielić jak do makowca. my blenderujemy.
wrzucić do garnuszka mak i syrop agawowy i doprowadzić do wrzenia. odstawić z ognia.
do tej masy opcjonalnie możemy dodać skórkę pomarańczową i rodzynki, jak kto lubi.
jabłka obieramy ze skórki, tarkujemy i podsmażamy z cynamonem w oddzielnym garnuszku.
do nasmarowanego naczynia żaroodpornego (20 cm średnicy) wkładamy połowę masy jaglanej.
na to warstwę masy makowej. na to warstwę migdałową sypiemy.
i na to jeszcze warstwę jabłek.
i na to warstwa masy jaglanej.
i na koniec sypiemy wiórki kokosowe.

zapiekamy 20-30 min w 180st. C
najlepsze na ciepło, ale na zimno też znika szybko.

dżo - 2013-03-16, 23:33

Fajny przepis, wypróbuję :)
Kawonka - 2013-03-17, 11:27

Ja też, na najbliższy piątek, Dżo ;-)
lilias - 2013-03-17, 14:00

hxxp://www.youtube.com/watch?v=COtzxbZ6rfE

tu coś podobnego :) autorka robi wersję z serem białym, ale wspomina o wersji z makiem :-D

edysqa - 2013-03-18, 18:52

Super przepis, zapisuje :-)
Kawonka - 2013-03-18, 19:51

Rozmowa z mężem przed chwilą:
- I jak ci smakowało?
- Dobre... BARDZO dobre! Jest więcej?

Młodzież też zjadła ;-)

kofi - 2013-03-18, 20:57

Pięknie brzmi :-P
Kasiarka - 2013-09-26, 14:34

Trochę się bałam produkcji tych wszystkich warstw, ale upiekłam i jest pycha! :) Kiedy po degustacji powiedziałam rodzinie, że nie ma tam żadnego oleju ani mąki tata się bardzo zdziwił - "Jak to, a z czego jest to ciasto??" ;-) Wiwat, kasza jaglana!
serenatta - 2013-10-04, 00:13

wiwat wiwat, kasza jaglana the best :)
theloudestsound - 2013-10-04, 15:51

Właśnie siedzi w piekarniku. Jeśli wyjdzie miałabyś coś przeciwko żebym wstawiła przepis na swojego bloga? Oczywiście podam źródło ;)
serenatta - 2014-10-12, 21:21

nie miałabym nic przeciwko, sorki za tak późną odp :)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group