|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Śniadania i kolacje - Pasztet z zielonej soczwicy i warzyw- wegański
terra - 2013-03-29, 10:03 Temat postu: Pasztet z zielonej soczwicy i warzyw- wegański Moje dzieło. Sprawdza się jako pasztet na kanapki, można go też mrozić, a po dodaniu mąki albo innego zagęstnika są z niego świetne kotlety. Tylko problem, że na ogół dodaję wszystkiego "na oko", spróbuję to teraz jakoś określić, ale pamiętajcie, że proporcje można dowolnie zmieniać do własnych upodobań.
Składniki:
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- cały seler
- cebula
- pół opakowania soczewicy zielonej (czyli ok. 175g, można więcej)
- koncentrat pomidorowy
- płatki owsiane do zagęszczenia
- mąka do zagęszczenia (może być razowa)
- słonecznik łuskany
- opcjonalnie: sezam, suszone grzyby, orzechy włoskie
- olej
- przyprawy, poza solą i pieprzem np. czubryca zielona i czerwona, bazylia, czosnek niedźwiedzi suszony, zależy kto jakie lubi smaki
Warzywa gotujemy bez obierania w całości. Soczewicę gotujemy do miękkości. Cebulkę podsmażamy na oleju. Po ugotowaniu warzyw, obieramy je i mielimy przez maszynkę razem z soczewicą, suszonymi grzybami, orzechami włoskimi (z garść). Mieszamy wszystko, dodajemy słonecznik, sezam, kilka łyżek koncentratu pomidorowego (zależy od upodobań smakowych), trochę oleju. Przyprawiamy. Dodajemy płatki owsiane i mąkę, żeby zagęścić (ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić z płatkami, bo smak pasztetu robi się bardziej mdły). Jeśli dodamy więcej mąki, to pasztet będzie bardziej zwarty, jeśli mniej, to bardziej do rozsmarowywania. Smarujemy blaszkę (najlepiej wyższą, np. keksówkę) olejem i pieczemy w temp. ok. 175 stopni przez jakieś 40-50 minut. Mi najlepiej smakuje zapiekany w takiej starej kamionce. Aha, po posmarowaniu olejem można ją wysypać np. słonecznikiem lub sezamem i dopiero potem wyłożyć masę pasztetową.
Tak naprawdę bazą są warzywa, soczewica i podsmażona cebulka. Eksperymentowałam z różnymi dodatkami- sprawdził się bób (ale obrany ze skórki), kapusta, por, pełna dowolność Tylko warzywa muszą być ugotowane. Można dodać otręby, albo inne płatki. Postaram się cyknąć fotkę z tegorocznego świątecznego pieczenia, to później dorzucę.
terra - 2013-06-16, 09:38
Dawno obiecana fota:
qetrab - 2013-06-16, 10:42
Wygląda fajnie
terra - 2013-06-16, 13:05
I tak samo smakuje
mruuu - 2013-06-21, 16:39
mmmm....pyyysznie...uwielbiam pasztet z soczewicy zielonej na chlebku razowym z musztarda
moj przepis wyglada podobnie choc nie daje do zageszczernia maki a bulke tarta i orzechy (glownie wloskie) tez zmielone
gdzies przeczytalam ze jak piecze sie pasztet to najlepiej jest wlozyc blache z masa pasztetowa do wiekszej blachy z woda i wtedy nie jest taki suchy ale ja nie zauwazylkam zeby to wiele dalo, co innego wiorki zmrozonej margaryny
musze sprobowac dodac koncentrat bo nigdy tego nie robilam
Wafel - 2014-04-12, 08:17
Zrobiłam wersję do smarowania. Smaczniejszego nie jadlam! Na święta zrobię wersję do krojenia
|
|