wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - stevia

alcia - 2013-06-12, 12:24
Temat postu: stevia
MAcie może jakieś sprawdzone przepisy z użyciem stevii?
Chodzi mi o wypieki wszelakie.


I dodatkowa kwestia - jak stevia się odnajduje w towarzystwie drożdży? Bo drożdże karmi cukier, a stevia jest słodka, ale bez fruktozy, glukozy itp. Drożdże w jej towarzystwie rosną?

gosia_w - 2013-06-12, 14:21

alcia, myślę, że brak cukru nie szkodzi drożdżom, żywią się mąką, przecież chleb czy bułki piecze się bez cukru. Jakaś minimalna ilość jest tylko na rozruch (ja daję słód, nie cukier).
Ja ma krzaczek w domu, na razie nie używałam listków do pieczenia, tylko na surowo. Do pieczenia to pewno jakiś napar trzeba by zrobić.

qetrab - 2013-06-12, 14:26

Kiedyś zafascynowany stevią kupiłem sobie i to nawet znaczną ilość od razu. Jedno słowo - obrzydlistwo :P Nie no, może komuś zasmakuje, ale stevia ma tak ohydny posmak, że niczym nie byłem w stanie tego przyćmić. To tak dla zachęty :D
Tu nie pomogę, ale chciałem o drożdżach, potrzebują ona cukru, nie ważne pod jaką postacią, ale musi być to cukier, jak coś nie ma cukru to nie będą rosły.
Jeżeli chcesz zrobić jakieś ciasto, to wystarczy sama mąka by drożdże wzrastały, także nie ma powodu do niepokoju (no chyba, że stevia zawiera jakiś enzym, który morduje drożdże, a o którym nic nie wiem :P )

magdusia - 2013-06-12, 18:22

Cytat:
(no chyba, że stevia zawiera jakiś enzym, który morduje drożdże, a o którym nic nie wiem )

ja w sumie lubie stewie :)
nie probowalam ,ale przestrzegano mnie bym nie uzywala jej z drozdzami bo nie urosna.
Motywowano to tym ze stewia jest pomocna w walce z kandidoza, drozdzyca,i ma
bezposredni wplyw na grzyba -w tym przypadku drozdza ;)

Agnieszka - 2013-06-12, 18:49

Mnie stewia jako zielsko nie podchodzi w wariancie słodyczy (wg mojej córki smakuje i pachnie bagnem i dominuje to ;-) ) ale u Dagi próbowałam stewii w formie płynu (koncentrat/ ekastrakt dodawanego na krople) i była ok smakowo i zapachowo. Ja stosuję w kuchni najczęściej miód, słody i jak mnie stać ksylitol. Nie piekę słodkich drożdżowych ale ciasto do pizzy, focaccia omijam dodatek słodkiego (jak nie mam mleka zbożowego, to drożdże w ciepłej wodzie rozrabiam), może mniej wyrasta ale jakoś nam to nie przeszkadza (i tak unikam pszennej mąki więc zazwyczaj orkiszowa, warianty bezglutenowe a czasem różne miksy z dodatkiem z żytniej/ owsianej/jaglanej....).
Nie wiem co zamierzasz piec alciu ale jeśli bardziej wytrawnie można także na zakwasie.

qetrab - 2013-06-12, 20:20

magdusia napisał/a:

nie probowalam ,ale przestrzegano mnie bym nie uzywala jej z drozdzami bo nie urosna.


Zostało mi chyba jeszcze trochę stevii w domu to zrobię test :)

bronka - 2013-06-12, 22:23

stewia jest grzybobójcza. Drożdzówki nie upieczesz ;-)
qetrab - 2013-06-13, 00:50

hmmm ciekawe.... zastanawiam się czy by poradziła sobie w takim razie z grzybem na ścianie.... :D
bronka - 2013-06-13, 07:24

qetrab, z grzybem na ścianie poradzi sobie srebro koloidalne ;-)
fila - 2013-06-16, 23:07

alcia, mogę ci podesłać książkę o wypiekach ze stevii w pdf. Tak jak bronka pisała, nie da się ożenić drożdży ze stewią...
Mnemozyne - 2013-06-17, 00:30

fila ja bym się chętnie podpięła pod tą przesyłkę książki jeśli nie masz nic przeciwko...
qetrab - 2013-06-17, 01:28

ja też chętnie poproszę :D może uda mi się w końcu zrobić ze stewii coś jadalnego :D
alcia - 2013-06-17, 16:10

dzięki za wypowiedzi, czyli moje obawy były zasadne ;)
Zakwas - wiem wiem, stosuję, ale tu akurat chodzi o mocne słodkości na bazie stevii.
fila, jejku, cu8downie, ślij!!! alciaa(małpa)gmail.com
Ja nigdy stevii nie używałam, nie wiedziałam, że śmierdzi bagnem. to trochę lipnie ;)

margot - 2013-06-17, 18:59

Fila i ja bym prosiła , bardzo na margot11(małpa)gazeta.pl
qetrab - 2013-06-17, 19:16

Ja poproszę na qetrab(małpa)gmail.com :D
Ps: ta pierwsza litera to"Q", a nie jak niektórzy myślą "G" :D

fila - 2013-06-18, 19:19

Poszła książka na Wasze maile.
Jakby ktoś jeszcze chciał, zapraszam na pw.

Może w końcu coś zrobię z tego słodziku, bo jakoś w ciąży nie wiedziałam czy próbować...

Ziele ma bagienny zapach. Ekstrakt już nie, ale pozostawia słodzikowy posmak, nawet w dżemie porzeczkowym.

gosia_w - 2013-10-08, 15:21

bronka napisał/a:
stewia jest grzybobójcza. Drożdzówki nie upieczesz
nieprawda: hxxp://dancia.bloog.pl/id,338475162,title,Doskonale-pomidorowe-sucharki-z-orzechami,index.html
bronka - 2013-10-08, 16:01

gosia_w, myślę, ze ta łyżka stewii na kilogram ciasta nie ma większego znaczenia. Nawet jeśli troszkę drożdży wybije.Tam i tak jest sporo cukru.
Chodziło mi o pieczenie z dużą ilością stewii- zamiast cukru.

gosia_w - 2013-10-08, 16:46

bronka, rozumiem
eM - 2013-11-21, 18:11

odświeżę

Może ktoś ma jakiś sprawdzony przepis na ciasto albo jakieś ciastka ze stewią?
Jakiś czas temu zakupiłam suszoną i tak leży. Miałam w planach zrobić z niej syrop, ale nie wiem w jakich proporcjach dodać ją do wypieku :-?

Może ktoś coś już robił i by się podzielił :?: :->

eM - 2013-11-25, 08:43

nikt nic :-(

ech, będę musiała sama przetestować :-|

Mirelka - 2016-01-13, 14:11

Ja używam tylko do słodzenia.
Mirelka - 2016-03-14, 15:51

Ja słodzę nią tylko napoje, ale do jabłek do szarlotki ostatnio dawałam

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group