|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Napoje - SOKI WARZYWNE
eenia - 2007-10-01, 16:30 Temat postu: SOKI WARZYWNE Wreszcie kupiliśmy sobie porządną sokowirówkę i opijamy się sokami. Mamy zamiar zrobić sobie raz w tygodniu dzień sokowy . Jakie mieszkanki polecacie? Czytałam gdzieś, że nie można pić soku z buraka za dużo i że powinien postać dwie godziny po zrobieniu, nie wiecie dlaczego? Wszelkie wskazówki sokopijców mile widziane
pao - 2007-10-01, 17:39
"13. Sokoterapia
Soki to skondensowana forma produktu owoców, jarzyn, ziół. To pierwiastki i witaminy. Świeże soki posiadają także niezbędne do prawidłowego funkcjonowania enzymy.
Soki mają tylko jedną wadę - nie zawierają błonnika. Dlatego też jeśli ktoś prowadzi dietę ubogą w błonnik powinien raczej spo-żywać warzywa i owoce jako całość, a nie w postaci soków (są to główne źródła błonnika, obok pełnych zbóż i otrąb).
Człowiek zdrowy powinien wypijać świeże soki codziennie (około 0,5 litra), oczywiście lepiej, jeśli spożywa codziennie dużo owoców i warzyw, wtedy ma także pod dostatkiem błonnika. W le-czeniu dawka wskazana to nawet 1-1,5 litra (oczywiście soki świe-że, bez cukru).
Kuracja sokami podana jest w rozdziale omawiającym po-szczególne schorzenia, natomiast teraz chciałbym skupić się na lecz-niczych walorach soków z ziół (oczywiście świeżych).
1. babka wąskolistna - obniża gorączkę
2. borówka brusznica - dezynfekuje, tasiemiec
3. brzoza biała - moczopędnie, antyreumatycznie, napotnie, oczysz-cza i odkwasza organizm
4. czarna jagoda - stany zapalne jamy ustnej, nieżyt dróg oddecho-wych
5. czarny bez - pobudza nerki, biegunki
6. jeżyna - biegunki, kaszel, grypa, katar, pleśniawki, pryszczyca
7. łopian: wewnętrznie - wrzody i nerwice żołądka, zewnętrznie - wrzody, nie gojące się rany
8. pokrzywa - krzywica, niedokrwistość, białaczka, krwawienie z nosa, cukrzyca, przemiana materii, oczyszcza krew
9. rokitnik zwyczajny - obniża ciśnienie
10. szczaw - miażdżyca, astma, żylaki, hemoroidy, okłady do ran
11. trybula ogrodowa - nadciśnienie, hemoroidy, żółtaczka, kamica żółciowa
12. dymnica lekarska - napotnie, przeczyszcza, oczyszcza skórę, trąd, świerzb, brzydka cera
13. fiołek trójbarwny - moczopędnie, choroby skóry, przeciwzapalnie
14. mięta pieprzowa - rozkurczowo, dezynfekuje, wzdęcia, pobudza żołądek, uśmierza ból; zewnętrznie - bóle reumatyczne
15. tasznik pospolity - tamuje krew, zwiększa jej krzepliwość, regu-luje ciśnienie
16. żywokost lekarski - wrzody żołądka, dwunastnicy, biegunka; ze-wnętrznie
17. rany, wrzody, ukąszenia, stłuczenia
18. arcydzięgiel litwor - trawienie, przy wyczerpaniu, reumatyzm, szkorbut, zatrucie alkoholem.
Szczególnie chciałbym podkreślić znaczenie i walory soku z buraka czerwonego. Działa leczniczo przy około 100 schorzeniach: np. anemia, artretyzm, angina, alergie, bezsenność, bóle, gruźlica, katar, grypa, kamienie, łuszczyca, nadciśnienie, niedociśnienie, reu-matyzm, zapalenia, wrzody, żylaki, zaparcia."
ze strony "leczenie naturalne" Jacka Poredy
frjals - 2007-10-01, 20:40
My właśnie dziś zrobiliśmy sobie sok z marchwi, jabłek, pietruszki i selera...
Wyszedł boski po prostu... Tak sie udało dobrać proporcje, że był zaskakująco smaczny.
I tradycyjnie nasze dziecko odmówiło spożycia tego soku .
Czy wasze dzieci lubią świeże soki? Niby zawsze sobie mówię, że nie będę go zmuszać i zawsze się wściekam. Jakoś nie mogę tego zrozumieć, jak można nie chcieć takiego smacznego, słodkiego soku. I zdrowego...
pao - 2007-10-01, 20:44
gabryska prawie wszystko wciąga co prawda woli to co słodkie, ale na warzywka też ma apetyt
frjals - 2007-10-01, 20:46
No właśnie ten był słodki...
eenia - 2007-10-01, 22:58
Franek uwielbia soki jednodniowe jak czasem kupimy w Krakowie, może wypić dwa dziennie, ale dziś naszego soku też nie chciał pić, kilka łyków i już, może musi się przyzwyczaić. Mia też wypiła tylko kilka łyków. Ale może ta ilość dla dziecka jest oki?
Piliśmy dziś: marchwiowy, marchew z burakiem, marchew z pietruszką i selerem oraz z ciemnych winogron od mojej mamy.
Lily - 2007-10-01, 22:59
Kiedyś ktoś mi rzucił tekstem, że wie na pewno od lekarza, że soki warzywne można pić najwyżej raz-dwa w tygodniu... ciekawe, skąd ten pomysł?
pao - 2007-10-01, 23:02
na jednodniówkach jest informacja żeby nie podawać dzieciom do 4 lat... taak, lepiej klarowane, z koncentratu i z cukrem
a co do domowych: kłania sie kwestia proporcji, aby były smaczniejsze czasem trzeba je ciut rozrzedzić.
quatrolibro - 2007-10-01, 23:23
Najbardziej niesamowity jest sok z korzenia pietruszki, to chyba tą pietruszką próbowaliśmy otruć Wilka, potem go noga bolała po tym soku raz jedna a potem druga, bo się pogubił.
Z piertuchy mało się soku odwiruje ale jest mleczny gesty i bardzo słodki, raczej dla zboczeńców a dla ludzi to zmieszany z innymi powinien być.
Lily - 2007-10-01, 23:25
Moja koleżanka piła sok z surowego ziemniaka - ponoć ma jakieś lecznicze właściwości. Ja co prawda piję takie, których prawie nikt by nie tknął - marchewka, ogórek, burak, a była i pokrzywa, ale na sok z ziemniaka chyba się nie skuszę. Z pietruszki muszę spróbować, lubię pietruszkę
quatrolibro - 2007-10-01, 23:28
Lily napisał/a: | sok z ziemniaka |
taki specyfik był mi znany w podstawówce jako sposób na goraczkę, znaczy na wywołanie goraczki, żeby nie iść do szkoły.
nie próbowałem
Lily - 2007-10-01, 23:30
To się jadło surowe ziemniaki, ale też nie próbowałam. Za to mokra głowę wystawiałam na mróz - nie pomogło
Tombak pisze np.:
5. W jaki sposób wyleczyć bakterie żołądkową ( H-pyboly) oraz candide (drozdzyce) - obie te choroby występują u jednej osoby.
* Po pierwsze stosować krótkotrwale posty (strona 64 „Czy można żyć 150 lat?")
* Po drugie oczyścić jelito grube (strona 194 „Czy można żyć 150 lat?")
* Po trzecie w ciągu dwóch tygodni pić rano na czczo 150 gramów świeżo wyciśniętego soku z ziemniaków. Po wypiciu soku z ziemniaka na 30 minut położyć poduszkę elektryczną w okolicy żołądka.
quatrolibro - 2007-10-01, 23:38
Lily napisał/a: | 5. W jaki sposób wyleczyć bakterie żołądkową ( H-pyboly) oraz candide (drozdzyce)
* Po trzecie w ciągu dwóch tygodni pić rano na czczo 150 gramów świeżo wyciśniętego soku z ziemniaków. |
w soku z ziemniaka jest zawsze sporo skrobi czy trzeba poczekać aż osiądzie na dnie i wtedy wypić bo dróżdż to je tą skrobię podobno.
Lily - 2007-10-01, 23:40
Ja się nie znam, ale zdaje mi się, że ziemniaki są dozwolone w diecie przeciwgrzybiczej. Zresztą jakby co, to ja się nie przyznaję, to Tombak napisał
vlada - 2007-10-02, 07:34
ale przecież nasze soki żołądkowe nie trawią ziemniaka w postaci surowej
Lady_Bird - 2007-10-02, 08:36
ja też nie daje rady wypić całej szklanki soku warzywnego
za to moj B. wypija kazdego dnia mega ilości...nie wiem od czego to zależy??
eenia - 2007-10-02, 09:35
Brat mojego męża zajada się surowymi ziemniakami jak jabłkami, nic mu nie jest
A co do rozcieńczania, czytałam że trzeba je trochę rozcieńczać wodą, nie wiem ile to jest trochę, my rozcieńczamy tak 5:1. Może za mało... Ale ten winogronowy rozcieńczyłam sporo chyba 3:1 bo tak skoncentrowanego nie dało się nieomal pić, a po rozcieńczeniu smak niesamowity.
Piliście sok z dyni?
pao - 2007-10-02, 09:39
Cytat: | Ja co prawda piję takie, których prawie nikt by nie tknął - marchewka, ogórek, burak, a była i pokrzywa |
prawie nikt by nie tknął...? mnie się te warzywka takie standardowe wydają...
alcia - 2007-10-02, 09:51
frjals napisał/a: | Czy wasze dzieci lubią świeże soki? |
Kaja nie chce pić. To nie jest tak, że nie lubi, bo nie chce nawet próbować.. fascynuje ją sam proces robienia soku, zawsze się przygląda i zachwyca, ale od szklanki ucieka jak najdalej. Ona ma takie swoje dziwne jazdy, jak się jej coś nie spodoba, to się nie chwyci.. A z sokiem wyciskanym w domu chodzi jej o tą pianę.
soki warzywne powinno się rozcieńczać z wodą (przynajmniej dzieciom) w stosunku 1:1.
dort - 2007-10-02, 10:28
Oskarek uwielbia soki i jest mu obojetne czy to sok warzywny czy owocowy każdą ilość wybije - my zawsze rozcieńczmy sok z przegotowana woda mniej wiecej 1:1
eenia - własnie zastanawiałam sie nad sokiem z dyni, ale pewnie nadaje sie do tego odpowiednia jej odmiana, bo ta nasza dynia jest malo soczywsta
my sporo pijemy soku z buraka i tak jak pozostale wypijamy go zaraz po zrobieniu (sporo na temat wlasciwosci takiego soku pisze Ewa Dąbrowska w swoich książkach) - nasze proporcje to 1 burak na 4 jablka lub marchewki i do tego sok z 1/2 cytryny
quatrolibro - pietruszka jest tak fajnie słodka (moj maz robi przepyszna zupe pietruszkowa), dodajemy ja do roznych mieszanek warzywnych, ale z samej jeszcze nie robilismy soku - nadrobimy to
Lily - 2007-10-02, 11:07
pao napisał/a: | prawie nikt by nie tknął...? mnie się te warzywka takie standardowe wydają... | Tobie , ale zapewniam Cię, że przeciętna osoba nawet na sok z marchewki często się krzywi, który z tego zestawu jest najlepszy
pao - 2007-10-02, 11:17
no myślę że marchewkę to wielu jednak pije, gdyby nie nie było by takiego sukcesu bobofrutów (kiedyś) i soków jednodniowych (teraz). no niestety na sukcesie bobofrutów wyrosły nam kubusie i pysie no ale to już prawa rynku...
frjals - 2007-10-02, 12:51
alcia napisał/a: | chodzi jej o tą pianę |
tak, piana i fusy... próbowaliśmy kiedyś przecedzić ale nie przyniosło rezultatu , tzn nie spowodowało wypicia soku.
Ale widzę, że inne dzieci też tak mają...
W sumie to pocieszające
alcia - 2007-10-02, 12:57
frjals napisał/a: | W sumie to pocieszające |
cieszę się w takim razie, że Kai niechęć do superzdrowych, pysznych soczków mogła przynieść coś pozytecznego
eenia - 2007-10-13, 11:43
Z samego rana zrobiliśmy sobie sok marchwiowo-burakowy, wypiliśmy z Jarem po dużej szklance ( z pół litra), ja rozcieńczyłam sobie wodą, Jaro nie ( bo stwierdził że nie lubi rozcieńczanych), po jakiś 20 minutach dostał bardzo silnych bóli brzucha, wymiotował, bardzo źle się poczuł.... myślicie, że z powodu tego nierozcieńczonego soku? aż taka silna reakcja?
ina - 2007-10-13, 12:32
eenia, bardzo możliwe. Sok z buraka jest bardzo energetyczny. Zaleca się odstawić na jakiś czas taki sok. Ja też miałam podobne objawy po nim
eenia - 2007-10-13, 13:16
Tyle, że on już kiedyś wcześniej pił podobny sok i nie było takiej reakcji...
ań - 2007-10-13, 16:30
ja ostatnio miałam fazę na soki surowe, jednak też zauważyłam, że po nich nasilało mi się osłabienie i mdłości wiec muszą poczekać. A Jarek wcześniej coś jadł?
Lily - 2007-10-13, 16:34
Mnie parę razy po soku buraczanym bolał żołądek, z tego co w kilku miejscach czytałam, to jedyny sok, który przed spożyciem należy odstawić na 2 godziny...
eenia - 2007-10-13, 20:21
ań napisał/a: | A Jarek wcześniej coś jadł? |
nie, nic nie jadł zresztą ja też, mnie nic nie było a on tak odchorował.
Ania D. - 2007-10-13, 20:29
Sok z buraka ma silne właściwości alkalizujące (stąd nudności), trzeba go rozcieńczać, najlepiej ciepłą wodą.
orenda - 2007-10-13, 22:15
Liwia też kiedyś wymiotowała po wypiciu soku z buraków. Teraz znam przyczynę, następnym razem jej rozcieńczę.
ań - 2007-10-14, 09:20
wydaje mi się, że to iż pił go na czczo też miało wpływ na taką reakcję
Jędruś - 2007-10-14, 14:47
Sok z buraczków najlepiej zostawić na ok. 2 godz. W lodówce (można przechowywać do 24 godz. w lodówce).
Inny sposób to podgrzać lekko (do 40 stopni C) przykryć naczynie ręcznikami i pozostawić na 10-15 minut (inkubacja) enzymy nadtrawią soczek jest znacznie lepiej strawialny i nie powoduje dziwnych reakcji.
Podobnie postępuje się z innymi sokami, zwłaszcza z przeznaczeniem dla spożycia przez dzieci.
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
frjals - 2007-10-14, 20:45
My prawdę mówiąc nigdy nie rozcieńczamy, a też robimy burakowo marchwiowe i nigdy nie mieliśmy takich reakcji.
Moglibyście powtórzyć eksperyment, żeby potwierdzić lub zaprzeczyć tym teoriom
Lily - 2007-10-14, 21:13
Mnie to szczerze mówiąc "cieszy", że ktoś inny też dziwnie reaguje, bo już podejrzewałam, że mam wrzody, i stąd ten ból żołądka
quatrolibro - 2007-10-15, 00:49
eenia napisał/a: | myślicie, że z powodu tego nierozcieńczonego soku? |
Soki pijam niezbyt często bo nienawidzę ich robić ale dawno temu pijałem marchwiowy (czasem z dodatkiem buraka i jabłek) w ogromnych jednorazowych dawkach na pewno więcej niz litr i nic mi nigdy nie było poza lekko zmienionym kolorem twarzy
ań - 2007-10-15, 10:42
cały czas jestem za tym, że fakt iż Jarek nic przedtem nie jadł był głównym powodem. Zwłaszcza, ze eenia pisała, ze już kiedyś piła taki sok i nic Mu nie było
eenia - 2007-10-15, 10:53
frjals napisał/a: | Moglibyście powtórzyć eksperyment, żeby potwierdzić lub zaprzeczyć tym teoriom |
Chyba przez długi czas nie uda mi się namówić Jara na żaden sok
ina - 2007-10-15, 11:28
quatrolibro napisał/a: | ale dawno temu pijałem marchwiowy (czasem z dodatkiem buraka i jabłek) w ogromnych jednorazowych dawkach na pewno więcej niz litr i nic mi nigdy nie było poza lekko zmienionym kolorem twarzy |
wszystko zależy od proporcji buraka do innych warzyw. Jeśli jest to tylko dodatek to nie powoduje takich reakcji.
PiPpi - 2008-01-14, 20:12
co do soku z ziemniaka, to polecany jest on do picia na czczo przy wrzodach żołądka, w profilaktyce wrzodów, i stanie określanym w TCM jako nadmiar jang żoładka, czyli przegrzanym kawą, alkoholem, mocnymi przyprawami, czy emocjami, przysł."co się tak żołądkujesz?", podobnie działa sok z ananasa i pomidora, jednak ziemniak wiedzie prym jeśśli chodzi o skuteczność.
Marcela - 2008-01-15, 10:56
Ja polecam sok, który działa lepiej niż kawa (naprawdę!)
1 jabłko, 1 gruszka i kawałeczek świeżego korzenia imbiru (wielkości orzecha). Smakuje pysznie. Pierwszy raz wypiłam około 18 i sprzątałam do 3 nad ranem, bo nie da się po tym zasnąć. Przypływ energi gwarantowany.
PiPpi - 2008-01-15, 12:52
musi być pyszny ten soczek, mmmm, poczekam z nim chyba bo gruszki to jedyny "produkt" jaki mi zaszkodził w ciąży, ale faktycznie ślinianki mi zaczęły pracować jak sobie ten sok wyobraziłam
Kamil - 2008-03-01, 15:55
puszczyk - 2008-03-01, 22:56
No proszę, podałeś swój pierwszy przepis na tym forum.
agaB - 2009-03-21, 10:38
Jędruś napisał/a: | Sok z buraczków najlepiej zostawić na ok. 2 godz. W lodówce (można przechowywać do 24 godz. w lodówce).
Inny sposób to podgrzać lekko (do 40 stopni C) przykryć naczynie ręcznikami i pozostawić na 10-15 minut (inkubacja) enzymy nadtrawią soczek jest znacznie lepiej strawialny i nie powoduje dziwnych reakcji.
Podobnie postępuje się z innymi sokami, zwłaszcza z przeznaczeniem dla spożycia przez dzieci.
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty |
Jędruś czy mógłbyś podać jakiś tytuł książki lub źródło skąd wiesz, że tak należy robić?
Ostatnio zadają mi znajomi trudne pytania i często muszę odwoływać się do jakiegoś źródła, dlatego proszę o pomoc.
Malinetshka - 2009-08-11, 14:49
Chciałam wycisnąć sok z buraka, ale... po rozkrojeniu zobaczyłam takie dziwy
my goodness... czy to się nadaje do spożycia? i gdzie obecnie przebywa złodziej buraczanego koloru?
co z tym burakiem jest nie tak? niedojrzały? mogę z niego wycisnąć sok?
Lily - 2009-08-11, 15:12
Malinetshka, ja sie co prawda nie znam, ale to może być jakaś odmiana słabiej wybarwiona albo w glebie czegoś zabrakło i nie wybarwił się. Może się ktoś bardziej kompetentny wypowie?
Znalazłam coś takiego:
Cytat: | Buraki uprawiane w pierwszym roku po oborniku rosną zbyt silnie (na rynku poszukiwane są korzenie średnie) i są słabo wybarwione. |
Malinetshka - 2009-08-11, 15:48
Lily, dzięki. No to kiepsko z tym burakiem... Znalazłam jeszcze:
Cytat: | Nadmiar azotu opóźnia dojrzewanie (dojrzewanie jest nierównomierne), owoce słabiej wybarwione, bardziej wodniste, miękkie, czyli podatne na choroby i źle reagują na transport i przechowywanie. Tym zjawiskom zapobiega prawidłowe nawożenie roślin fosforem, potasem, magnezem i wapniem. |
tu: hxxp://www.polifoska.pl/lang-pl-module-Publikacje.html
Lily - 2009-08-15, 18:08
o soku z buraków hxxp://kobieta.interia.pl/kuchnia/przysmaki/news/naturalny-napoj-energetyzujacy,1351803,3490
elvie - 2009-10-06, 09:42
Ja najczęściej robię sok z marchewki, jabłek, selera, buraków i soku z cytryny. Za każdym razem inne proporcje mam, więc i smak się zmienia:) Jak mam, to dodaję też winogrona, brzoskwinie, gruszki.
Ten pomysł z imbirem muszę przetestować!
qwiatuch - 2009-10-25, 18:47
co jest lepsze do robienia sokow: wyciskarka (ale nie tylko do cytrusow) czy sokowirowka? chce kupic tylko nie wiem co...
Malwa79 - 2009-11-10, 23:26 Temat postu: Pewnie że wyciskarka Qwiatuch, jeżeli tylko stać cię na wyciskarkę to jasne, że wyciskarka. Wyciska znacznie zdrowszy sok - w sokowirówce masz temperature i wysokie obroty a one niszczą witaminy. To troszkę tak jak byś starła jabłko na tarce i odcisnęła z niego wodę, a większość witamin i tak zostaje w wilgotnym miąższu. W wyciskarce tego nie ma. Miąższ jest "prasowany" czyli miażdżony i wyciskany przez co te wszystkie najważniejsze składniki przechodzą do soku i nie giną pod wpływem temp czy wysokich obrotów.
Poza tym sokowirówka nie wyciśnie ci "zieleniny" czyli warzyw typu natka pietruszki, brokuły, kapusta, sałata, mniszek lekarski - chyba tone tego byś musiała przepuścić przez sokowirówke. A wyciskarka daje rade i to naprawde świetnie. I sok nie zmnienia zaraz koloru (nie utlenia się szybko) i nie ma zabójczej warstwy piany (czyli nie jest napowietrzony). Szczerze i spokojnie polecam wyciskarke bo sama mam (omega 8006).
Najlepiej to sobie poczytaj tutaj - sporo informacji na temat spam]wyciskarki do soków
i właściwie dokładnie odpowiedź na twoje pytanie. I koniecznie obejrzyj filmiki bo są super dfgfdfdghdf miał genialny pomysł, żeby pokazać te wyciskarki na filmach, bo wtedy możemy zobaczyć co kupujemy i jak działa wszystko czarno na białym
Tempeh-Starter - 2009-11-10, 23:59
żeby wydobyć z rośliny sok trzeba sprawić aby w komórkach pękły ściany i błony komórkowe, wtedy wylewa się ich płynna zawartość wraz ze wszystkim co jest w nich rozpuszczone (witaminy, minerały, kwasy organiczne, cukry, białka i co tam jeszcze)
w przypadku obu urządzeń komórka pęka od dokładnie tej samej siły, od siły nacisku
jaka może być różnica w jakości tego co wypływa z wnętrza komórki ???
to tak jak by powiedzieć że orzech rozbity młotkiem jest zdrowszy od tego zgniecionego dziadkiem do orzechów.
dziwne...
natomiast że na stronie producenta wyciskarek chwalona jest wyciskarka a krytykowana sokowirówka to akurat rozumiem
Malwa79 - 2009-11-11, 20:58
No właśnie nie taka sama siła i nie taki sam efekt - w tym rzecz. Każdy kto ma sokowirówke jakąkolwiek potwierdzi że po pierwsze sok wychodzi wodnisty, przejrzysty, z osadem i ze sporą warstwą piany. Brązowieje w kilka minut i robi się nieapetyczny. Z wyciskarki jakoś tego zjawiska nie ma. Sok nie jest wodnisty ma mocny kolor i zupełnie inny smak. Piany jest dużo mniej i przede wszystkim nie zmienia od razu koloru i nie wytrąca się osad. Różnica jest olbrzymia. I to samo dotyczy miąższu. Z sokowirówki wychodzi pokaźny kopczyk miąższu, a co najgorsze to jak go ścisnać ręką to popłynie sok. I to są straty połowa witamin zostaje w odpadach. Z wyciskarki miąższ wychodzi suchy i jest go połowa mniej, a soku jest za to dużo więcej, więc jednak coś w tym musi być.
Ikona - 2010-03-19, 10:05
Piję wszelkie soki warzywne i owocowe.
Polecam mieszanki:
1. buraki, jabłko
2. sałata, natka pietruszki
3. ogórki, melon
4. jabłka, pomarańcza
5. marchew, seler, pomidor
itp....
Radzę nie bać się gęstych soków
Ikona - 2010-05-28, 15:25
Wczoraj piłam sok z kalarepki, botwinki, natki pietruszki i jabłuszka.
mniam, mniam
kocham_tramwaje - 2010-11-06, 00:13
a ja mam pytanie o pianę która zostaje.
obiło mi się o uszy, że nie należy jej spożywać, bo znajdują się w niej duże ilości saponin.
prawda to?
bo od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem (pomysł na upalne dni ), żeby zebrać pianę i ją zmrozić, w celu uzyskania piankowego owocowego musu.
co myślicie?
Makaronik - 2011-07-05, 18:50
Buraczki (młode), jabłko (mniej młode), świeża natka pietruszki (możliwie dużo).
Lekko miksujemy i już.
Napój bardzo energetyzuje do pracy umysłowej.
bajka - 2013-01-07, 14:05
Czy w ciaży można pić soki warzywne nierozcieńczane? Od kilku dni mamy fazę i wypijamy bardzo dużo, produkowane przez nas soku- z marchwi, buraka, selera, z odatkiem czasem jabłka...Nie wpadłabym na to, by rozcieńczać...
bronka - 2013-01-07, 14:11
bajka, nie pij tylko świeżutko wyciśniętego z buraków. Odstaw na 20 minut.
bajka - 2013-01-07, 14:13
A jesli jest zmiksowany z marchwią, jabłkiem itp? Bo tak zawsze robimy...
bronka - 2013-01-07, 14:17
bajka, wyciśnij buraka, odstaw i w tym czasie obierz/ uszykuj resztę warzyw.
Kat... - 2013-01-07, 14:18
Cytat: | bajka, nie pij tylko świeżutko wyciśniętego z buraków. Odstaw na 20 minut. | o oł a dlaczego? Ja w ciąży piłam i dziecku dawałam. Miałam nadzieję na jak najmniejsze straty witaminowe.
bronka - 2013-01-07, 14:20
Kat..., bo musi się ustabilizować. Niektórzy podają, że na 2h minimum, albo nawet 24.
bajka - 2013-01-07, 14:23
Ale co wtedy z sokiem z marchwi, selera, jabłek? My zawsze robimy mixy.
Pipii - 2013-01-07, 14:42
Najpierw trzeba wycisnąć sok z buraka, można dać do lodówki lub w chłodne miejsce, po 2 godzinach zająć się marchwią i jabłkiem. Podobno taki świeży, dopiero co wyciśnięty sok z buraka może bardzo obniżyć ciśnienie krwi i powodować zapaść. Nigdy się z czymś takim osobiście nie spotkałam, ale.. jak tak piszą i mówią, co cząstka prawdy musi w tym być. W każdym razie - piłam wielokrotnie sok z buraka bezpośrednio PO wyciśnięciu - nic mi się nie stało - nie byłam w ciąży.
jagodzianka - 2013-01-07, 19:33
Ja w ciąży piłam kilka razy bezpośrednio po (nic nie wiedziałam, że trzeba czekać)- ja żyję, dziecko też. Ale myślę, że nie zaszkodzi odstawić.
Kat... - 2013-01-08, 13:15
Ale skoro sok wyciśnięty z surowego buraka tak działa, to sam burak też powinien. Wiem, że większość ludzi je buraki po obróbce termicznej wyłącznie, jak ziemniaki traktując, ale w życiu nie słyszałam żeby mogłoby to być niebezpieczne. I nie wydaje mi się to logiczne.
bronka o co chodzi z tą stabilizacją? Co dokładnie i dlaczego musi się zrobić w tym soku a w samym warzywie nie musi? Poważnie jestem strasznie ciekawa.
bronka - 2013-01-08, 13:35
Kat..., musiałabym wygrzebać jaką mądrą książkę, ale to w domu.
Kat... napisał/a: | Ale skoro sok wyciśnięty z surowego buraka tak działa, to sam burak też powinien. Wiem, że większość ludzi je buraki po obróbce termicznej wyłącznie, jak ziemniaki traktując, ale w życiu nie słyszałam żeby mogłoby to być niebezpieczne. I nie wydaje mi się to logiczne. |
a ja widzę dużą różnicę miedzy spożyciem całego warzywa/ owocu, a spożyciem wyciągniętej jednej składowej.
Mnemozyne - 2013-01-08, 19:20
Ja też słyszałam ostatnio z dość pewnego źródła, że sok z buraka powinno się na godzinkę do dwóch odstawić i dodatkowo trochę rozcieńczyć wodą, przed wypiciem. Nie słyszałam nic o tym, że to niebezpieczne(sama też sporo razy piłam taki po kilku-kilkunastu minutach i nic mi nie było) tylko, że w tym czasie mają się uspokoić enzymy, które znajdują się w soku. Niestety nie wiem dlaczego takie "niespokojne" są szkodliwe, muszę dokładniej o to podpytać, bo byłam przekonana, że to kwestia lepszej przyswajalności.
Poli - 2013-01-08, 23:39
Pipii napisał/a: | Podobno taki świeży, dopiero co wyciśnięty sok z buraka może bardzo obniżyć ciśnienie krwi i powodować zapaść. |
To chyba jakies przesady .
Soku z buraka nie powinno sie pic czystego , poniewaz poprostu zafunduje nam niezle rozwolnienie Zmiksowany z marchewka czy innymi nie jest żadnym zagrozeniem .
A odstawienie soku na 2 h spowoduje ze mineraly i witaminy utlenia sie
Swiezo wycisniete soki powinny byc wypite od razu.
Pipii - 2013-01-09, 08:29
Poli, absolutnie to nie są żadne przesądy. W każdej kawiarni w Polsce, w której serwują świeżo wyciskane soki owocowo - warzywne, sok z buraka jest "odstany".. Niektórzy mówią, że po to, aby nie spowodował rozwolnienia, inni, że może obniżyć ciśnienie - zawiera podobno dużo potasu. Piłam świeżo wyciskany sok z buraka, tj minutę po wyciśnięciu - nic się nie stało. Ale nie piłam czystego soku z buraka, mieszany z marchwią.
Poli - 2013-01-09, 22:11
Pipii napisał/a: | Piłam świeżo wyciskany sok z buraka, tj minutę po wyciśnięciu - nic się nie stało. Ale nie piłam czystego soku z buraka, mieszany z marchwią. |
No wlasnie o to chodzi ze tylko czysty sok z buraka moze fundnąć rozwolnienie. Ale chyba nikt nie pija takiego czystego
Mnemozyne - 2013-01-09, 22:37
Poli napisał/a: | Pipii napisał/a: | Piłam świeżo wyciskany sok z buraka, tj minutę po wyciśnięciu - nic się nie stało. Ale nie piłam czystego soku z buraka, mieszany z marchwią. |
No wlasnie o to chodzi ze tylko czysty sok z buraka moze fundnąć rozwolnienie. Ale chyba nikt nie pija takiego czystego |
O ironio losu, ja sobie dziś zafundowałam czysty sok z buraka, ale porządnie odstany, więc nie miałam żadnych rewolucji.
Dodam, że nie cierpię buraków(splot zdarzeń, że piłam sam, bo normalnie rozcieńczam jabłkiem i selerem), ale znam takich co uwielbiają sok z buraka i piją z lubością czysty...
adriane - 2013-01-09, 22:48
Ja nie lubię samego soku z buraka, ale rozcienczam wodą z kiszenia ogórków lub kapusty . Pycha
xy - 2013-01-24, 18:41
Hm, ja piję świeży z sokowirówki rozcieńczony tylko wodą trochę i jest ok, ale musi być przecedzony przez sitko, bo tych farfocli z niego nie trawię.. Może to przez nie niektórzy mają jakieś przeboje?
Taki trochę offtopiczek ale poniekąd w temacie: czy ktoś ma i chciałby się pozbyć kuponu rabatowego do sklepu eujuicers?:P dojrzałam do wyciskarki..
dorciap1975 - 2013-02-11, 13:53
sok z buraka po wycisnięciu..musi postać ze 2godziny,będzie lżej strawny,potem mozna go rozrzedzic z wodą,,,na niektorych działa że powoduje ból brzucha i luzne kupy nawet,,,dlatego poczekajmy trochę zanim siegniemy po koktail witaminowy buraczany.
|
|