wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Śniadania i kolacje - Pasta z tofu z chrzanem

kofi - 2013-07-23, 23:20
Temat postu: Pasta z tofu z chrzanem
Właściwie pomysł na, bo bez proporcji - każdy znajdzie swoje:
Tofu - właśnie takie sobie zrobiłam w domu, za kwaśne i za bardzo się ścięło
Chrzan np - chyba taki mam, bez mleka w proszku
trochę oleju
trochę soli
blendujemy.
Naprawdę pyszne.

bronka - 2013-09-14, 10:17

Mam straszną ochotę na chrzan. Dziś zrobię :-D
olgasza - 2013-09-14, 22:24

o, super, potrzebuję czegoś, co mi odetka nos i zatoki :->
bronka - 2013-09-15, 09:01

Zrobiłam, ale tylko z kawałka tofu ( jakieś pół kostki) i zjadłam sama ]:->
Na pewno na zimę opcja dla mnie idealna.
Dzieki :-D

zou - 2013-09-15, 09:42

A każdy chrzan który ja oglądałam ostatnio ma napchane mleko...
olgasza - 2013-09-15, 12:24

kofi, a gdzie kupujesz tego Provitusa - wasabi? Bo u nas w żadnym sklepie nie przyuważyłam..
kofi - 2013-09-15, 13:42

olgasza napisał/a:
kofi, a gdzie kupujesz tego Provitusa - wasabi? Bo u nas w żadnym sklepie nie przyuważyłam..

Chyba w Piotrze i Pawle, ale u nas już też nigdzie nie widzę, a szkoda...

malva - 2013-09-18, 21:29

Provitusa widziałam tez w Tesco
pastę zrobiłam i pyszna :D

bronka - 2013-09-19, 11:03

Kofi nie kupuj tego chrzanu plis. Ma obrzydliwy szkodliwy barwnik ( nota bene w wielu krajach zakazany).
olgasza - 2013-09-19, 11:50

buu, bronka ma rację, skład ma niezbyt ciekawy: hxxp://dodomku.pl/produkt/33809/5900580001624/Provitus_Wasabi_ostry_sos_chrzanowy.html .
A jak do tego tofu dodam sam chrzan i przyprawy to też będzie ok? Tylko gdzie teraz dorwać chrzan, bo u nas w warzywniaku nie ma...

kofi - 2013-09-19, 12:40

Ojej, nie wiedziałam, że ma szkodliwy barwnik, może właśnie dlatego go nie ma. Nie bardzo chciałoby mi się ucierać chrzan, można dorwać taki bez polepszaczy jakiś "ze spiżarni babuni", czy coś takiego, dość drogi (koło 6 zł za słoiczek, ale składający się z chrzanu i octu czy kwasku i koniec. Ostatnio robiłam z resztką tegoż i dodałam sporo pietruszki, żeby był zielony (wmiksowałam natkę), i trochę oleju.
olgasza - 2013-09-26, 11:21

a ja zrobiłam dziś w końcu i właśnie pochłonęłam 3 kanapki. Gdyby nie to, że chleb się skończył, to bym kontynuowała :-)
rosa - 2013-09-26, 11:29

bronka, a jak się ten barwnik nazywa? bo pewnie we wszystkich ty tańszych pastach wasabi jest :-/
olgasza - 2013-09-26, 11:31

rosa, to pewnie ten błękit brylantowy E133
hxxp://czytamyetykiety.pl/products/wasabi-ostry-sos-chrzanowy-provitus/

rosa - 2013-09-26, 11:47

olgasza, dzięki, tak właśnie myślałam. moje wasabi z teskacza tez to ma
bronka - 2013-09-26, 15:12

rosa, dokładnie jak pisze Olga.
rosa napisał/a:
bo pewnie we wszystkich ty tańszych pastach wasabi jest :-/

droższych często też


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group