wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Zupy - boska zupa krem z cukinii

go. - 2013-08-30, 11:07
Temat postu: boska zupa krem z cukinii
dlatego wrzucam :mryellow:
Może komuś się przyda.

półprodukty:
duża cukinia (robiłam też taką z kabaczka jak cukinii na stanie nie było :oops: )
z 3 duże ziemniaki
3 ząbki czosnku
10 dag sera topionego no ementalera
1 l bulionu
2 łyżki masła do smażenia
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, koperek
grzanki, ja podpiekam stary chleb razowy

Cukinię, ziemniory i czoch obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle ok 15-20 minut.
Do bulionu wsypuję usmażone warzywa, gotuję wszystko aż będzie miękkie. Serek rozpuszczam w zupie. Blenduję na krem, doprawiam, wrzucam grzanki i dekoruję koperkiem:)

AzjaB - 2013-08-30, 12:18

Ooo a ja wczoraj dostałam sporo cukinii, jestem już po kotletach, z chęcią wypróbuję zupę.
Aries - 2013-08-30, 13:14

Ja robiłam taką:

cukinia
marchewka
por
bulion
czosnek
kolendra (zmielona)
pieprz, sól

Przed blendowaniem wyjmowałam marchewkę, kroiłam w talarki albo w kostkę i dorzucałam do zblendowanej zupy. Musi być możliwie mało wody, żeby zupka nie była rozwodniona i nie za dużo kolendry, bo będzie gorzkawa

go. - 2013-08-30, 16:47

w tej mojej chyba ten ser topiony taki posmak daje, że obiad wśród rodziny bez mięsa pozostaje przyjęty pozytywnie :shock: :-D Nawet jak u siebie próbowali zrobić to dzwonili, co tam jeszcze było, bo nie wyszła taka jak u nas 8-)
Aries - 2013-08-31, 10:23

Bo to tak zazwyczaj jest, że 2 razy takie samo nie wyjdzie ;-) Muszę spróbować z tym serem. Zapowiada się smakowicie :-P
qetrab - 2013-08-31, 19:42

Właśnie się przymierzam do zrobienia zupy z cukinii bo dostaliśmy od teściów całą górę takiej ekologicznej, ogrodowej... ale u mnie będzie bez sera, więc pewnie nie będzie taka dobra :)
Jovana - 2013-09-01, 08:00

ja robię bez sera i pycha jest, grunt to warzywa wszystkie na oliwie poddusić na start no i gałka, bez tego ani rusz :-o
dynia - 2013-09-01, 09:30

getrab ogotuj razem z warzywami ,z pół szklanki nerkowców .Potem jak zmiksujesz na krem dadzą cudną konsystencję i smak ,dodaj z 2,3 łyżki płatków drożdżowych i ser nie będzie konieczny.
karmelowa_mumi - 2013-09-01, 14:35

dynia, dzieki my godness! te nerkowce zmieniaja zupe w rewelacyjny sposób!
qetrab - 2013-09-01, 21:30

dynia, dobry pomysł z tym nerkowcem, ale płatków drożdżowych to ja w swoim mieście nie dostanę :D
eMka - 2013-09-02, 13:08

Zrobiłam, pyszna!
Ka.ja - 2013-09-03, 19:22

też dziś zrobiłam - bardzo dobra

oprócz nerkowców dodałam jeszcze jaglanej

go. - 2013-09-04, 09:53

u nas te nerkowce też się sprawdziły :D Ja zalałam wczoraj na talerzu resztki pęczaku :oops:
W ogóle wczoraj byłam w biedrze i myślałam, że ichnie cukienie to ogóreczki :oops: w ogródku bez nawożenia mineralnego i pestycydów mam 5 razy większe 8-) 8-)

sylv - 2013-09-04, 18:05

dodałam trochę selera, posypałam jeszcze prażonymi nerkowcami i podałam z basmati. obłęd, mięsożercy też wciągali :lol:
- 2013-09-04, 19:15

jest przepyszna i mega się nia najadłam, dzieki!!!
go. - 2013-09-05, 11:10

ja gotuję bulion na włoszczyźnie, ją samą wyciągam dla S. w całości, a bulion chlup do zupy i pożytek jest podwójny :mryellow:
bejbis - 2013-09-05, 13:47

Zupa z cukini od zeszłego roku podbija serca wszystkich w mojej rodzinie :) super jest :)
qetrab - 2013-09-06, 20:38

gosia z badylem, bo z cukiniami to jest tak, że im mniejsza tym lepsza :D zawsze zrywaj małe 15-20 cm, a i dzięki temu więcej ich urośnie ;)
Marlena1 - 2013-09-07, 08:34

Mi się przyda, dzięki wielkie! Właśnie natrafilam na to forum szukając przepisu :)
aga40 - 2013-09-07, 16:49

ja dorzucilam troche ugotowanego kalafiora, bo mialam w lodowce i byla super, choc maz stwierdzil,ze za duzo czosnku
go. - 2013-09-08, 14:27

Cytat:

gosia z badylem, bo z cukiniami to jest tak, że im mniejsza tym lepsza :D zawsze zrywaj małe 15-20 cm, a i dzięki temu więcej ich urośnie ;)


eee, z mojej hodowli to dobre są i duże 8-) :mryellow: :-D :-D

AzjaB - 2013-09-08, 21:26

Zrobiłam, pyszna :-) Nawet babci smakowała, choć generalnie nie uznaje zup krem...
zina - 2013-09-08, 21:35

Bardzo nam smakowala, zrobilam z nerkowcami :-)
surtsey - 2013-09-09, 09:53

Ta zupa jest super!! Mam ją od jakichs 2 lat w swoim zeszycie z przepisami :-)
gosia_w - 2013-09-12, 19:38

Pyszna! Z braku czasu na zrobienie bulionu ugotowałam na wodzie. W roli serka topionego nerkowce i płatki drożdżowe :-) Dodałam trochę tymianku cytrynowego i rukolę pod koniec gotowania.
-kreska- - 2013-09-15, 16:25

Zupa była wczoraj. Dzisiaj ląduje w kajeciku przepisowym. Pycha :!:
jagodzianka - 2013-10-07, 16:03

ZAJEBISTA! właśnie szamię! wersja z nerkowcami i płatkami drożdżowymi mniam mniam!
go. - 2013-10-07, 21:03

U mnie też właśnie leży cukinia 3,5 kg, jutro ją wypatroszę :mryellow:
Pandora - 2015-09-28, 12:30
Temat postu: wegańskie i bezglutenowe placuszki z cukinią
Ja robię pyszne wegańskie i bezglutenowe placuszki z cukinii:
•5 średniej wielkości młodych cukinii
•100g ciecierzycy
•2 łyżki lnu złocistego
•1 cebula
•3 ząbki czosnku
•sól
•woda
•kilka kropel cytryny
•szczypta kurkumy
•2 łyżki oliwy z oliwek
Ciecierzycę mielimy razem z nasionami lnu w blenderze na mąkę. Następnie dodajemy wodę i bardzo dokładnie mieszamy tak by nie było żadnych grudek. Wody należy dodać tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Powstałe ciasto łączymy z warzywami. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy. Czosnek rozgniatamy. Całość dokładnie mieszamy, dodając sól, kilka kropel cytryny, szczyptę kurkumy i oliwę z oliwek. Odstawiamy nasze ciasto na około 10 minut.
Placki smażymy na suchej patelni pokrytej wysokiej jakości powłoce nieprzywierającą. Gdy ciasto zaczyna być ścięte, delikatnie obracamy placki na drugą stronę.
Smacznego!


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group