|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Zupy - boska zupa krem z cukinii
go. - 2013-08-30, 11:07 Temat postu: boska zupa krem z cukinii dlatego wrzucam
Może komuś się przyda.
półprodukty:
duża cukinia (robiłam też taką z kabaczka jak cukinii na stanie nie było )
z 3 duże ziemniaki
3 ząbki czosnku
10 dag sera topionego no ementalera
1 l bulionu
2 łyżki masła do smażenia
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, koperek
grzanki, ja podpiekam stary chleb razowy
Cukinię, ziemniory i czoch obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle ok 15-20 minut.
Do bulionu wsypuję usmażone warzywa, gotuję wszystko aż będzie miękkie. Serek rozpuszczam w zupie. Blenduję na krem, doprawiam, wrzucam grzanki i dekoruję koperkiem:)
AzjaB - 2013-08-30, 12:18
Ooo a ja wczoraj dostałam sporo cukinii, jestem już po kotletach, z chęcią wypróbuję zupę.
Aries - 2013-08-30, 13:14
Ja robiłam taką:
cukinia
marchewka
por
bulion
czosnek
kolendra (zmielona)
pieprz, sól
Przed blendowaniem wyjmowałam marchewkę, kroiłam w talarki albo w kostkę i dorzucałam do zblendowanej zupy. Musi być możliwie mało wody, żeby zupka nie była rozwodniona i nie za dużo kolendry, bo będzie gorzkawa
go. - 2013-08-30, 16:47
w tej mojej chyba ten ser topiony taki posmak daje, że obiad wśród rodziny bez mięsa pozostaje przyjęty pozytywnie Nawet jak u siebie próbowali zrobić to dzwonili, co tam jeszcze było, bo nie wyszła taka jak u nas
Aries - 2013-08-31, 10:23
Bo to tak zazwyczaj jest, że 2 razy takie samo nie wyjdzie Muszę spróbować z tym serem. Zapowiada się smakowicie
qetrab - 2013-08-31, 19:42
Właśnie się przymierzam do zrobienia zupy z cukinii bo dostaliśmy od teściów całą górę takiej ekologicznej, ogrodowej... ale u mnie będzie bez sera, więc pewnie nie będzie taka dobra
Jovana - 2013-09-01, 08:00
ja robię bez sera i pycha jest, grunt to warzywa wszystkie na oliwie poddusić na start no i gałka, bez tego ani rusz
dynia - 2013-09-01, 09:30
getrab ogotuj razem z warzywami ,z pół szklanki nerkowców .Potem jak zmiksujesz na krem dadzą cudną konsystencję i smak ,dodaj z 2,3 łyżki płatków drożdżowych i ser nie będzie konieczny.
karmelowa_mumi - 2013-09-01, 14:35
dynia, dzieki my godness! te nerkowce zmieniaja zupe w rewelacyjny sposób!
qetrab - 2013-09-01, 21:30
dynia, dobry pomysł z tym nerkowcem, ale płatków drożdżowych to ja w swoim mieście nie dostanę
eMka - 2013-09-02, 13:08
Zrobiłam, pyszna!
Ka.ja - 2013-09-03, 19:22
też dziś zrobiłam - bardzo dobra
oprócz nerkowców dodałam jeszcze jaglanej
go. - 2013-09-04, 09:53
u nas te nerkowce też się sprawdziły Ja zalałam wczoraj na talerzu resztki pęczaku
W ogóle wczoraj byłam w biedrze i myślałam, że ichnie cukienie to ogóreczki w ogródku bez nawożenia mineralnego i pestycydów mam 5 razy większe
sylv - 2013-09-04, 18:05
dodałam trochę selera, posypałam jeszcze prażonymi nerkowcami i podałam z basmati. obłęd, mięsożercy też wciągali
ań - 2013-09-04, 19:15
jest przepyszna i mega się nia najadłam, dzieki!!!
go. - 2013-09-05, 11:10
ja gotuję bulion na włoszczyźnie, ją samą wyciągam dla S. w całości, a bulion chlup do zupy i pożytek jest podwójny
bejbis - 2013-09-05, 13:47
Zupa z cukini od zeszłego roku podbija serca wszystkich w mojej rodzinie super jest
qetrab - 2013-09-06, 20:38
gosia z badylem, bo z cukiniami to jest tak, że im mniejsza tym lepsza zawsze zrywaj małe 15-20 cm, a i dzięki temu więcej ich urośnie
Marlena1 - 2013-09-07, 08:34
Mi się przyda, dzięki wielkie! Właśnie natrafilam na to forum szukając przepisu
aga40 - 2013-09-07, 16:49
ja dorzucilam troche ugotowanego kalafiora, bo mialam w lodowce i byla super, choc maz stwierdzil,ze za duzo czosnku
go. - 2013-09-08, 14:27
Cytat: |
gosia z badylem, bo z cukiniami to jest tak, że im mniejsza tym lepsza zawsze zrywaj małe 15-20 cm, a i dzięki temu więcej ich urośnie |
eee, z mojej hodowli to dobre są i duże
AzjaB - 2013-09-08, 21:26
Zrobiłam, pyszna Nawet babci smakowała, choć generalnie nie uznaje zup krem...
zina - 2013-09-08, 21:35
Bardzo nam smakowala, zrobilam z nerkowcami
surtsey - 2013-09-09, 09:53
Ta zupa jest super!! Mam ją od jakichs 2 lat w swoim zeszycie z przepisami
gosia_w - 2013-09-12, 19:38
Pyszna! Z braku czasu na zrobienie bulionu ugotowałam na wodzie. W roli serka topionego nerkowce i płatki drożdżowe Dodałam trochę tymianku cytrynowego i rukolę pod koniec gotowania.
-kreska- - 2013-09-15, 16:25
Zupa była wczoraj. Dzisiaj ląduje w kajeciku przepisowym. Pycha
jagodzianka - 2013-10-07, 16:03
ZAJEBISTA! właśnie szamię! wersja z nerkowcami i płatkami drożdżowymi mniam mniam!
go. - 2013-10-07, 21:03
U mnie też właśnie leży cukinia 3,5 kg, jutro ją wypatroszę
Pandora - 2015-09-28, 12:30 Temat postu: wegańskie i bezglutenowe placuszki z cukinią Ja robię pyszne wegańskie i bezglutenowe placuszki z cukinii:
•5 średniej wielkości młodych cukinii
•100g ciecierzycy
•2 łyżki lnu złocistego
•1 cebula
•3 ząbki czosnku
•sól
•woda
•kilka kropel cytryny
•szczypta kurkumy
•2 łyżki oliwy z oliwek
Ciecierzycę mielimy razem z nasionami lnu w blenderze na mąkę. Następnie dodajemy wodę i bardzo dokładnie mieszamy tak by nie było żadnych grudek. Wody należy dodać tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Powstałe ciasto łączymy z warzywami. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy. Czosnek rozgniatamy. Całość dokładnie mieszamy, dodając sól, kilka kropel cytryny, szczyptę kurkumy i oliwę z oliwek. Odstawiamy nasze ciasto na około 10 minut.
Placki smażymy na suchej patelni pokrytej wysokiej jakości powłoce nieprzywierającą. Gdy ciasto zaczyna być ścięte, delikatnie obracamy placki na drugą stronę.
Smacznego!
|
|