|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Co dobrego z... - glony
efcia - 2007-10-07, 00:15 Temat postu: glony Nabyłam kombu oraz arame z przeznaczeniem do zupy miso. Kombu jednak nawet po dłuższym moczeniu i gotowaniu 15 minut jest twarde i ciezkie do pogryzienia. Taka jego uroda, czy cos zle robie? Poradzcie bo nie chcialabym otruc gości;) I ile tych glonów dodawac na porcje dla 4 osób?
A do czego poza miso można jeszcze glony wykorzystać?
ań - 2007-10-07, 00:25
ja kupuje kombu w takich paskach i wrzucam do zupy z warzywami-zawsze jest miękkie i da się zjeść. Nam przypomina w smaku trochę paprykę.
Arame jak dotąd używałam do kotletów z tofu tylko.
używam jeszcze glonów jako posypkę do kanapek, ale nie każdy może lubić ten smak
efcia - 2007-10-07, 00:51
tzn komnbu jest nie tyle twarde jak kamien co łykowate i nie dające się pogryżć. Jak dlugo je moczysz i jak dlugo gotujesz w zupie? Mi nie przypomina paryki, zbyt mocny jest ten rybi zapach...
Podaj jesli mozesz przepis na tr kotlety- brzmi ciekawie..
Jak robisz posypkę?
ań - 2007-10-07, 10:40
efcia, kombu po prostu łamię by były mniejsze części i po prostu wrzucam by się gotowało razem z wywarem z warzyw. I normalnie jak zupa gotowa to i kombu gotowe. Nie moczę wcześniej.
kotlety z tofu- rozgniatam białe tofu, dodaję sosu sojowego, troszkę pieprzu, natkę pietruszki, arame(miękkie), bułkę tartą, zagniatam wszystko i obtaczam w sezamie PYCHA!! Bez arame też robię
Posypka-mam po porstu sproszkowane glony i posypuję kanapki myślę, że takie kombu też można by zmielić i posypywać. te co mam akurat kupiłam już sproszkowane, dodaję do zup, sosów i na kanapkę
efcia - 2007-10-07, 10:48
arame mięki tzn namoczone? czy ugotowane? a moze masz skąds swieże? Nie przypala ci sie ta sezamowa panierka przy smażeniu?
ań - 2007-10-07, 17:28
troszke sezam odpada, ale trudno. Kotlety nie mogą być za suche bo się sezam nie trzyma.
arame podgotowane do miękkości i wystudzone/osuszone.
Lily - 2007-10-07, 17:46
Ja mam kombu jakieś preparowane i dodaję do soczewicy, plus biała kasza gryczana i warzywa. Kombu "prawdziwe" gotowałam z soczewicą i wyciągałam, wg jakiegoś tam przepisu, ponoć można użyć powtórnie.
pao - 2007-10-07, 19:35
u nas w domu glonów dużo. w akwarium na szczęście mniej
a stosowane w różny sposób: jako przyprawa, dodatek , podstawa czy też wywar. co potrzeba
efcia - 2007-10-07, 21:07
a mi dziś znajomy powiedział że kombu sie nie je tylko sie robi z niego wywar , a z zupy sie wyjmuje
Ania D. - 2007-10-07, 21:27
Nigdzie się z tym nie spotkałam. Wyjmuje się z zupy małym dzieciom, ale starsze i dorośli mogą zjadać. Skąd znajomy ma ten informacje?
ań - 2007-10-07, 22:29
Ania D. napisał/a: | Wyjmuje się z zupy małym dzieciom, ale starsze i dorośli mogą zjadać. | dokładnie takie info posiadam
Lily - 2007-10-07, 23:10
Z tego co czytałam w necie - wyjmuje się. Choć można robić z nich roladki
bajaderka - 2007-10-07, 23:40
można je smażyć jak frytki i robić roladki
[ Dodano: 2007-10-07, 23:41 ]
Jagoda dziś...mama daj glona...potrzebuję minerałów
Lily - 2007-10-07, 23:49
bajaderka napisał/a: | mama daj glona...potrzebuję minerałów |
bodi - 2007-10-08, 09:10
Jagoda tez uwielbia glony nori, takie w arkuszach jak do sushi, to jedna z jej ulubionych przekąsek
Zastanawiam się, jaka jest przyswajalność wszystkich tych wspaniałości które glony zawierają, jeśli się je zjada tak na sucho, a do tego niezbyt dokładnie gryzie?
ań, w tych kotletach miękkie arame to znaczy wczesniej namoczone? Czy podgotowane?
ań - 2007-10-08, 19:53
bodi napisał/a: | ań, w tych kotletach miękkie arame to znaczy wczesniej namoczone? Czy podgotowane? | arame podgotowane do miękkości i wystudzone/osuszone.
bodi - 2007-10-08, 23:47
ań, dzięki
efcia, przypomniało mi się jeszcze że glony warto dodawać do gotowania strączkowców, stają się wtedy bardziej lekkostrawne
ań - 2007-10-09, 00:48
bodi napisał/a: | efcia, przypomniało mi się jeszcze że glony warto dodawać do gotowania strączkowców, stają się wtedy bardziej lekkostrawne | a dokładnie, zapomniałam o tym!
alcia - 2007-10-09, 09:52
bodi napisał/a: | glony warto dodawać do gotowania strączkowców, stają się wtedy bardziej lekkostrawne |
ja tak robię (właściwie tylko do tego ich używam, póki co..) Potem, jak np. miksuję strączki na pastę, pasztet, miksuję razem z glonem. Używam kombu, zawsze po ugotowaniu jest mięciutki i nigdy nie czuć go rybą.
pao - 2007-10-10, 10:10
glony smaczne są też jako element roladek: czy to zewnętrzny czy wewnętrzny to zależy od gabarytów glonów doskonale komponują się też ze szparagami i wszystkim co ma stosunkowo łagodny smak (stąd z ryżami czy papierem ryżowym pysznie smakują).
w ogóle glony można stosować jako przyprawę, dodatek jak i główną część dania. co kto lubi (i jakie glony ma)
efcia - 2007-11-03, 19:58
bodi napisał/a: | Jagoda tez uwielbia glony nori, takie w arkuszach jak do sushi, to jedna z jej ulubionych przekąsek
Zastanawiam się, jaka jest przyswajalność wszystkich tych wspaniałości które glony zawierają, jeśli się je zjada tak na sucho, a do tego niezbyt dokładnie gryzie?
ań, w tych kotletach miękkie arame to znaczy wczesniej namoczone? Czy podgotowane? |
Dzięki bodi. Uspokoilas mnie, co do strawnosci glonow, skoro surowe Jagodzie nie szkodzą
maga - 2009-07-18, 11:33
Do tej pory stosowałam tylko arkusze nori, więc nie mam doświadczenia. Nabyłam właśnie glony, ale kompletnie bezpomyślunkowo zapomniałam, jak się nazywają a na opakowaniu po chińsku... W możliwym języku jest napisane tylko "natural kelp"
Glony wyglądają trochę podobnie jak sojowy makaron, ale nitki są ciut szersze - jakieś 1-2 mm. Może ktos podpowie, co to za rodzaj i czy nadają się dla niemowlaka (w postaci wywaru oczywiście)
Lily - 2009-07-18, 17:23
maga, może to coś rozjaśni (albo zaciemni ) hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=1572&sid=a8ab50169af159b8f16f6f20ea5a11f9
lilias - 2009-07-19, 19:08
zrobiłam kotleciki ań, ale troszkę konsystencje skopałam, bo zapomniałam o bułce ale wyglądają za kotletami i smakowo fajne
maga - 2009-08-02, 22:42
Lily, thx. Dopiero teraz przeczytałam odpowiedź. Trochę rozjaśniło
dżo - 2009-12-05, 18:15
Od kiedy i jakie można podawać glony niemowlętom?
maga - 2009-12-05, 21:40
Myślę, że można od początku gotowac zupki na kombu, a przed miksowaniem glona wyjąc. A dziec w wieku Tymona już może wcinac (w/g mnie) kawałek glona. Ja przynajmniej dawałam Ziomowi.
dżo - 2009-12-05, 21:43
maga, dzięki
znalazłam taką informację: dzieciom można je wprowadzić bezpiecznie po 10 miesiącu życia, a właściwie w momencie, kiedy dziecko dostaje mleko matki mniej niż 3 razy na dobę.
Ciekawe dlaczego.
gosia_w - 2011-01-04, 10:56
obejrzałam wykład pani Desmond i mam mętlik w głowie. Do tej pory czytałam, że glony można i warto jeść, bo nie akumulują żadnych szkodliwych substancji. Pani Desmond powiedziała, żeby nie jeść glonów zbyt często (2 razy w tygodniu jest ok), bo są, podobnie jak ryby, zanieczyszczone. Czy spotkaliście się jeszcze w innych źródłach z informacjami o tym, że glony są zanieczyszczone? Ja używam prawie codziennie - dodaję do zupy.
Lily - 2011-01-04, 11:08
gosia_w napisał/a: | Czy spotkaliście się jeszcze w innych źródłach z informacjami o tym, że glony są zanieczyszczone? | Tak, glony zawierają dioksyny i metale ciężkie, natomiast ryby mają ich znacznie więcej, bo jedzą te glony i substancje toksyczne kumulują się w ich tkankach. Dlatego glony warto jeść, ale trzeba zwracać uwagę na źródła. Glony mogą być nawet używane do oczyszczania wody czy powietrza, bo właśnie mają zdolność do absorpcji zanieczyszczeń.
hxxp://toksykologia.webpark.pl/inne/dioksyny.htm
kofi - 2011-01-04, 11:11
Ja używam znacznie rzadziej, od kiedy poznałam smutną prawdę, że nie mają B12. Ale też mnie to zastanowiło, bo skoro pochodzą z ekologicznych upraw to nie powinny być zanieczyszczone, nie?
gosia_w - 2011-01-04, 11:12
dziękuję Lily, poszukam źródła, w którym było napisane, że glony nawet z brudnych wód są zupełnie czyste
Alispo - 2011-01-04, 11:33
Zalezy z jakiego sa zrodla po prostu.Ja bardzo rzadko jem,a moze przydaloby sie ze wzgledu na jod chociazby?Nie znam sie na glonach,jakos moja kuchnia je ignoruje raczej..
edelweiss - 2011-03-17, 18:46
Witam, mam prośbę. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, gdzie w Katowicach na 100% będą kombu? Za pomoc serdecznie dziękuję!
atta - 2011-03-25, 17:30
a znacie może takie glony o kształcie zbliżonym do koła? czarne, poszarpane, ale jakby placki. kupiłam je właśnie, bo pamiętam, że gdzieś takie jadłam i były super, tylko teraz nie wiem jak to przyrządzić ani nazwać, opakowanie zupełnie nieopisane..
lamialuna - 2011-05-20, 23:45
homeopata zalecil mi wiecej glonow ze wzgledu na ich mineraly.... malusi problem w tych, ze srednio sie z glonami lubimy
te na sushi jem raz/dwa do roku jak robie sushi...
czasem uzyje takich czerwonych irlandzkich do salatki...
baaardzo zadko jako posypke - wieki nie mialam szczerze mowiac...
znajde tutaj wiecej przepisow glonowych... ???
kombu do zupy sprobuje... nawet zakupilam ksiazke o vege kuchni japonskiej by sie zainspirowac
gosia_w - 2011-05-21, 06:01
lamialuna, ja dodaję prawie zawsze do gotowania zupy oraz strączków.
lamialuna - 2012-01-24, 18:44
gosia_w,
tez zaczelam
do tego posypujemy nori prawie wszystko
czasem kupuje tez salatke glonowa
a moj homeopata polecil ostatnio pesto z nori... nie wiem czy sie odwaze
margot - 2012-01-24, 19:34
lamialuna napisał/a: | a moj homeopata polecil ostatnio pesto z nori... nie wiem czy sie odwaze |
a ja bym prosiła o szczegóły jak to zrobić , tzn nie obiecuję na 100% się odważę a tak na 50% taki
lamialuna - 2012-01-24, 21:10
taka sama zasada jak z kazdym innym pesto...
zielone plus oliwa plus orzechy, u nas sera raczej nie dodajemy
ja poki co robie mieszane, zielona pietruszka, bazylka, albo rukola i nori, dodaje tez nasionka na zmiane z orzechami
na 100% nori, oliwa orzechy sie nie zdobylam - zgaduje ze nerkowce siadly by najlepiej bo maja wyrazisty i slodkawy smak..
margot - 2012-01-25, 17:01
dziękuje
lamialuna - 2012-01-31, 10:12
nie ma za co
krzysztof - 2012-10-02, 19:20 Temat postu: Re: glony WITAM
Jak hodować algi morskie w domu ( i cukier można do czegoś wykorzystać ):
Hodowla Alg Morskich
hxxp://www.algi.hdwao.pl/infopage.php?id=1
Algi Morskie
hxxp://www.algi.hdwao.pl/articles.php?id=2
Przykładowa zawartość niektórych minerałów (wartości dla 100g suchej rośliny):
Zawartość witamin w algach:
inne materiały:
hxxp://www.algi.hdwao.pl/articles.php
jak kogoś interesuje bardziej szczegółowa analiza poszczególnych glonów, alg
hxxp://nutritiondata.self.com/foods-%20%20Seaweed000000000000000000000.html
POZDRAWIAM Z ZIELOENJ GÓRY
lamialuna - 2012-10-09, 00:54
mniodzio
Anja - 2013-10-21, 21:14
Odświeżam wątek, może ktoś z Was poleci coś z wodorostami? Sałatka mi się marzy.
U nas na razie w użyciu tylko nori (w kashi albo do zawinięcia tofu) i dziś wakame (z ryżem i fasolą).
Też słyszałam na wykładzie, że bywają zanieczyszczone, więc by kupować z hodowli.
Jabłania - 2013-11-02, 19:18
Płaty glonów można pokroić na małe prostokąty. Każdy prostokąt nadziać ryżem, suszonymi pomidorami, utartą na grubym tarle marchewką, pietruszką i innymi lubianymi warzywami (nadzienie doprawić wcześniej olejem lnianym jak również np. bazylią i oregano). W opcji nie vegan można dodać do środka kawałeczki oscypka. Pakieciki zawinąć w rożki. Mozna jeść zarówno na ciepło podgrzane w piekarniku, jak i na zimno, po wcześniejszym podgrzaniu w piekarniku. Smakuje jak ryba. Nie próbowałam jeszcze dawać do środka tofu -na razie nie mam pomysłu jak wcześniej przygotować tofu, żeby przypominało smakiem oscypka.
gosia_w napisał/a: | obejrzałam wykład pani Desmond i mam mętlik w głowie. Do tej pory czytałam, że glony można i warto jeść, bo nie akumulują żadnych szkodliwych substancji. Pani Desmond powiedziała, żeby nie jeść glonów zbyt często (2 razy w tygodniu jest ok), bo są, podobnie jak ryby, zanieczyszczone. Czy spotkaliście się jeszcze w innych źródłach z informacjami o tym, że glony są zanieczyszczone? Ja używam prawie codziennie - dodaję do zupy. |
Na pewno są sto razy mniej zanieczyszczone niż ryby, które wiele osób zaleca jako "zdrowe" Mnie natomiast bardziej niepokoi to, że w glonach są analogi B 12, które zajmują miejsce tej właściwej B 12. Ale uwielbiam i jadem, tyle, że nie w każdym tygodniu
lamialuna - 2014-01-19, 01:21
Anja napisał/a: | Sałatka mi się marzy. | ja dodaje ta mieszanke do salatek hxxp://www.healthysupplies.co.uk/seaweed-salad-clearspring-25g.html i w sumie do wszystkiego hahaha
|
|