wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - glony

efcia - 2007-10-07, 00:15
Temat postu: glony
Nabyłam kombu oraz arame z przeznaczeniem do zupy miso. Kombu jednak nawet po dłuższym moczeniu i gotowaniu 15 minut jest twarde i ciezkie do pogryzienia. Taka jego uroda, czy cos zle robie? Poradzcie bo nie chcialabym otruc gości;) I ile tych glonów dodawac na porcje dla 4 osób?

A do czego poza miso można jeszcze glony wykorzystać?

- 2007-10-07, 00:25

ja kupuje kombu w takich paskach i wrzucam do zupy z warzywami-zawsze jest miękkie i da się zjeść. Nam przypomina w smaku trochę paprykę.
Arame jak dotąd używałam do kotletów z tofu tylko.
używam jeszcze glonów jako posypkę do kanapek, ale nie każdy może lubić ten smak

efcia - 2007-10-07, 00:51

tzn komnbu jest nie tyle twarde jak kamien co łykowate i nie dające się pogryżć. Jak dlugo je moczysz i jak dlugo gotujesz w zupie? Mi nie przypomina paryki, zbyt mocny jest ten rybi zapach...

Podaj jesli mozesz przepis na tr kotlety- brzmi ciekawie..

Jak robisz posypkę?

- 2007-10-07, 10:40

efcia, kombu po prostu łamię by były mniejsze części i po prostu wrzucam by się gotowało razem z wywarem z warzyw. I normalnie jak zupa gotowa to i kombu gotowe. Nie moczę wcześniej.

kotlety z tofu- rozgniatam białe tofu, dodaję sosu sojowego, troszkę pieprzu, natkę pietruszki, arame(miękkie), bułkę tartą, zagniatam wszystko i obtaczam w sezamie PYCHA!! Bez arame też robię

Posypka-mam po porstu sproszkowane glony i posypuję kanapki :) myślę, że takie kombu też można by zmielić i posypywać. te co mam akurat kupiłam już sproszkowane, dodaję do zup, sosów i na kanapkę

efcia - 2007-10-07, 10:48

arame mięki tzn namoczone? czy ugotowane? a moze masz skąds swieże? Nie przypala ci sie ta sezamowa panierka przy smażeniu?
- 2007-10-07, 17:28

troszke sezam odpada, ale trudno. Kotlety nie mogą być za suche bo się sezam nie trzyma.

arame podgotowane do miękkości i wystudzone/osuszone.

Lily - 2007-10-07, 17:46

Ja mam kombu jakieś preparowane i dodaję do soczewicy, plus biała kasza gryczana i warzywa. Kombu "prawdziwe" gotowałam z soczewicą i wyciągałam, wg jakiegoś tam przepisu, ponoć można użyć powtórnie.
pao - 2007-10-07, 19:35

u nas w domu glonów dużo. w akwarium na szczęście mniej ;)

a stosowane w różny sposób: jako przyprawa, dodatek , podstawa czy też wywar. co potrzeba

efcia - 2007-10-07, 21:07

a mi dziś znajomy powiedział że kombu sie nie je tylko sie robi z niego wywar , a z zupy sie wyjmuje
Ania D. - 2007-10-07, 21:27

Nigdzie się z tym nie spotkałam. Wyjmuje się z zupy małym dzieciom, ale starsze i dorośli mogą zjadać. Skąd znajomy ma ten informacje?
- 2007-10-07, 22:29

Ania D. napisał/a:
Wyjmuje się z zupy małym dzieciom, ale starsze i dorośli mogą zjadać.
dokładnie takie info posiadam :)
Lily - 2007-10-07, 23:10

Z tego co czytałam w necie - wyjmuje się. Choć można robić z nich roladki :)
bajaderka - 2007-10-07, 23:40

można je smażyć jak frytki i robić roladki :-)

[ Dodano: 2007-10-07, 23:41 ]
Jagoda dziś...mama daj glona...potrzebuję minerałów

Lily - 2007-10-07, 23:49

bajaderka napisał/a:
mama daj glona...potrzebuję minerałów
:mrgreen:
bodi - 2007-10-08, 09:10

Jagoda tez uwielbia glony :) nori, takie w arkuszach jak do sushi, to jedna z jej ulubionych przekąsek

Zastanawiam się, jaka jest przyswajalność wszystkich tych wspaniałości które glony zawierają, jeśli się je zjada tak na sucho, a do tego niezbyt dokładnie gryzie? :?


, w tych kotletach miękkie arame to znaczy wczesniej namoczone? Czy podgotowane?

- 2007-10-08, 19:53

bodi napisał/a:
ań, w tych kotletach miękkie arame to znaczy wczesniej namoczone? Czy podgotowane?
arame podgotowane do miękkości i wystudzone/osuszone.
bodi - 2007-10-08, 23:47

, dzięki :D

efcia, przypomniało mi się jeszcze że glony warto dodawać do gotowania strączkowców, stają się wtedy bardziej lekkostrawne

- 2007-10-09, 00:48

bodi napisał/a:
efcia, przypomniało mi się jeszcze że glony warto dodawać do gotowania strączkowców, stają się wtedy bardziej lekkostrawne
a dokładnie, zapomniałam o tym!
alcia - 2007-10-09, 09:52

bodi napisał/a:
glony warto dodawać do gotowania strączkowców, stają się wtedy bardziej lekkostrawne

ja tak robię (właściwie tylko do tego ich używam, póki co..) Potem, jak np. miksuję strączki na pastę, pasztet, miksuję razem z glonem. Używam kombu, zawsze po ugotowaniu jest mięciutki i nigdy nie czuć go rybą.

pao - 2007-10-10, 10:10

glony smaczne są też jako element roladek: czy to zewnętrzny czy wewnętrzny to zależy od gabarytów glonów ;) doskonale komponują się też ze szparagami :) i wszystkim co ma stosunkowo łagodny smak (stąd z ryżami czy papierem ryżowym pysznie smakują).

w ogóle glony można stosować jako przyprawę, dodatek jak i główną część dania. co kto lubi :) (i jakie glony ma) ;)

efcia - 2007-11-03, 19:58

bodi napisał/a:
Jagoda tez uwielbia glony :) nori, takie w arkuszach jak do sushi, to jedna z jej ulubionych przekąsek

Zastanawiam się, jaka jest przyswajalność wszystkich tych wspaniałości które glony zawierają, jeśli się je zjada tak na sucho, a do tego niezbyt dokładnie gryzie? :?


, w tych kotletach miękkie arame to znaczy wczesniej namoczone? Czy podgotowane?


Dzięki bodi. Uspokoilas mnie, co do strawnosci glonow, skoro surowe Jagodzie nie szkodzą

maga - 2009-07-18, 11:33

Do tej pory stosowałam tylko arkusze nori, więc nie mam doświadczenia. Nabyłam właśnie glony, ale kompletnie bezpomyślunkowo zapomniałam, jak się nazywają a na opakowaniu po chińsku... W możliwym języku jest napisane tylko "natural kelp" :roll:
Glony wyglądają trochę podobnie jak sojowy makaron, ale nitki są ciut szersze - jakieś 1-2 mm. Może ktos podpowie, co to za rodzaj i czy nadają się dla niemowlaka (w postaci wywaru oczywiście)

Lily - 2009-07-18, 17:23

maga, może to coś rozjaśni (albo zaciemni ;) ) hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=1572&sid=a8ab50169af159b8f16f6f20ea5a11f9
lilias - 2009-07-19, 19:08

zrobiłam kotleciki ań, ale troszkę konsystencje skopałam, bo zapomniałam o bułce :oops: ale wyglądają za kotletami :-D i smakowo fajne
maga - 2009-08-02, 22:42

Lily, thx. Dopiero teraz przeczytałam odpowiedź. Trochę rozjaśniło :-D
dżo - 2009-12-05, 18:15

Od kiedy i jakie można podawać glony niemowlętom?
maga - 2009-12-05, 21:40

Myślę, że można od początku gotowac zupki na kombu, a przed miksowaniem glona wyjąc. A dziec w wieku Tymona już może wcinac (w/g mnie) kawałek glona. Ja przynajmniej dawałam Ziomowi.
dżo - 2009-12-05, 21:43

maga, dzięki :-)
znalazłam taką informację: dzieciom można je wprowadzić bezpiecznie po 10 miesiącu życia, a właściwie w momencie, kiedy dziecko dostaje mleko matki mniej niż 3 razy na dobę.
Ciekawe dlaczego.

gosia_w - 2011-01-04, 10:56

obejrzałam wykład pani Desmond i mam mętlik w głowie. Do tej pory czytałam, że glony można i warto jeść, bo nie akumulują żadnych szkodliwych substancji. Pani Desmond powiedziała, żeby nie jeść glonów zbyt często (2 razy w tygodniu jest ok), bo są, podobnie jak ryby, zanieczyszczone. Czy spotkaliście się jeszcze w innych źródłach z informacjami o tym, że glony są zanieczyszczone? Ja używam prawie codziennie - dodaję do zupy.
Lily - 2011-01-04, 11:08

gosia_w napisał/a:
Czy spotkaliście się jeszcze w innych źródłach z informacjami o tym, że glony są zanieczyszczone?
Tak, glony zawierają dioksyny i metale ciężkie, natomiast ryby mają ich znacznie więcej, bo jedzą te glony i substancje toksyczne kumulują się w ich tkankach. Dlatego glony warto jeść, ale trzeba zwracać uwagę na źródła. Glony mogą być nawet używane do oczyszczania wody czy powietrza, bo właśnie mają zdolność do absorpcji zanieczyszczeń.
hxxp://toksykologia.webpark.pl/inne/dioksyny.htm

kofi - 2011-01-04, 11:11

Ja używam znacznie rzadziej, od kiedy poznałam smutną prawdę, że nie mają B12. Ale też mnie to zastanowiło, bo skoro pochodzą z ekologicznych upraw to nie powinny być zanieczyszczone, nie?
gosia_w - 2011-01-04, 11:12

dziękuję Lily, poszukam źródła, w którym było napisane, że glony nawet z brudnych wód są zupełnie czyste :roll:
Alispo - 2011-01-04, 11:33

Zalezy z jakiego sa zrodla po prostu.Ja bardzo rzadko jem,a moze przydaloby sie ze wzgledu na jod chociazby?Nie znam sie na glonach,jakos moja kuchnia je ignoruje raczej..
edelweiss - 2011-03-17, 18:46

Witam, mam prośbę. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, gdzie w Katowicach na 100% będą kombu? Za pomoc serdecznie dziękuję!
atta - 2011-03-25, 17:30

a znacie może takie glony o kształcie zbliżonym do koła? czarne, poszarpane, ale jakby placki. kupiłam je właśnie, bo pamiętam, że gdzieś takie jadłam i były super, tylko teraz nie wiem jak to przyrządzić ani nazwać, opakowanie zupełnie nieopisane..
lamialuna - 2011-05-20, 23:45

homeopata zalecil mi wiecej glonow ze wzgledu na ich mineraly.... malusi problem w tych, ze srednio sie z glonami lubimy :mrgreen:

te na sushi jem raz/dwa do roku jak robie sushi...
czasem uzyje takich czerwonych irlandzkich do salatki...
baaardzo zadko jako posypke - wieki nie mialam szczerze mowiac...

znajde tutaj wiecej przepisow glonowych... ???

kombu do zupy sprobuje... nawet zakupilam ksiazke o vege kuchni japonskiej by sie zainspirowac ;)

gosia_w - 2011-05-21, 06:01

lamialuna, ja dodaję prawie zawsze do gotowania zupy oraz strączków.
lamialuna - 2012-01-24, 18:44

gosia_w,
tez zaczelam :)

do tego posypujemy nori prawie wszystko :)
czasem kupuje tez salatke glonowa :)
a moj homeopata polecil ostatnio pesto z nori... nie wiem czy sie odwaze ;)

margot - 2012-01-24, 19:34

lamialuna napisał/a:
a moj homeopata polecil ostatnio pesto z nori... nie wiem czy sie odwaze

a ja bym prosiła o szczegóły jak to zrobić , tzn nie obiecuję na 100% się odważę a tak na 50% taki :mrgreen:

lamialuna - 2012-01-24, 21:10

taka sama zasada jak z kazdym innym pesto... :)
zielone plus oliwa plus orzechy, u nas sera raczej nie dodajemy
ja poki co robie mieszane, zielona pietruszka, bazylka, albo rukola i nori, dodaje tez nasionka na zmiane z orzechami

na 100% nori, oliwa orzechy sie nie zdobylam - zgaduje ze nerkowce siadly by najlepiej bo maja wyrazisty i slodkawy smak..

margot - 2012-01-25, 17:01

dziękuje
lamialuna - 2012-01-31, 10:12

nie ma za co ;)
krzysztof - 2012-10-02, 19:20
Temat postu: Re: glony
WITAM :-o

Jak hodować algi morskie w domu ( i cukier można do czegoś wykorzystać :-) ):
Hodowla Alg Morskich
hxxp://www.algi.hdwao.pl/infopage.php?id=1
Algi Morskie
hxxp://www.algi.hdwao.pl/articles.php?id=2
Przykładowa zawartość niektórych minerałów (wartości dla 100g suchej rośliny):

Zawartość witamin w algach:

inne materiały:
hxxp://www.algi.hdwao.pl/articles.php
jak kogoś interesuje bardziej szczegółowa analiza poszczególnych glonów, alg
hxxp://nutritiondata.self.com/foods-%20%20Seaweed000000000000000000000.html


POZDRAWIAM Z ZIELOENJ GÓRY :->

lamialuna - 2012-10-09, 00:54

mniodzio :)
Anja - 2013-10-21, 21:14

Odświeżam wątek, może ktoś z Was poleci coś z wodorostami? Sałatka mi się marzy. :->

U nas na razie w użyciu tylko nori (w kashi albo do zawinięcia tofu) i dziś wakame (z ryżem i fasolą).

Też słyszałam na wykładzie, że bywają zanieczyszczone, więc by kupować z hodowli.

Jabłania - 2013-11-02, 19:18

Płaty glonów można pokroić na małe prostokąty. Każdy prostokąt nadziać ryżem, suszonymi pomidorami, utartą na grubym tarle marchewką, pietruszką i innymi lubianymi warzywami (nadzienie doprawić wcześniej olejem lnianym jak również np. bazylią i oregano). W opcji nie vegan można dodać do środka kawałeczki oscypka. Pakieciki zawinąć w rożki. Mozna jeść zarówno na ciepło podgrzane w piekarniku, jak i na zimno, po wcześniejszym podgrzaniu w piekarniku. Smakuje jak ryba. Nie próbowałam jeszcze dawać do środka tofu -na razie nie mam pomysłu jak wcześniej przygotować tofu, żeby przypominało smakiem oscypka.

gosia_w napisał/a:
obejrzałam wykład pani Desmond i mam mętlik w głowie. Do tej pory czytałam, że glony można i warto jeść, bo nie akumulują żadnych szkodliwych substancji. Pani Desmond powiedziała, żeby nie jeść glonów zbyt często (2 razy w tygodniu jest ok), bo są, podobnie jak ryby, zanieczyszczone. Czy spotkaliście się jeszcze w innych źródłach z informacjami o tym, że glony są zanieczyszczone? Ja używam prawie codziennie - dodaję do zupy.


Na pewno są sto razy mniej zanieczyszczone niż ryby, które wiele osób zaleca jako "zdrowe" ]:-> Mnie natomiast bardziej niepokoi to, że w glonach są analogi B 12, które zajmują miejsce tej właściwej B 12. Ale uwielbiam i jadem, tyle, że nie w każdym tygodniu ;)

lamialuna - 2014-01-19, 01:21

Anja napisał/a:
Sałatka mi się marzy. :->
ja dodaje ta mieszanke do salatek hxxp://www.healthysupplies.co.uk/seaweed-salad-clearspring-25g.html i w sumie do wszystkiego hahaha

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group