|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Co dobrego z... - ... buraka?
olgasza - 2013-11-19, 15:41 Temat postu: ... buraka? Tak, wiem, barszcz lub buraczki z chrzanem, ale mam ochotę na jakiś nowy smak/połączenie - polećcie coś
Kupiłam fajne ekoburaki przez kooperatywę i teraz myślę, co z nich zrobić, zanim zwiędną
Anja - 2013-11-19, 16:20
Moja ulubiona sałatka: buraki (upieczone / ugotowane, pokrojone w kostkę) + cieciorka + zielone oliwki (lub. kiszone ogórki, pokrojone, najlepiej bez skórki). Przyprawy, dobry olej. Mniam.
kofi - 2013-11-19, 17:27
Kiedyś ukisiłam z dynią - nie pamiętam dokładnie jak, więc nie pytaj. Chyba jak kimchi - bez wody - tylko sól i czosnek.
dynia - 2013-11-19, 17:29
Moj hit to gotowane i podsmażone na uduszonej na oiliwie cebuli,sól,pieprz,cytryna są mega.Ostanio też robiłam ciasto buraczane ala piernik też pycha
mada - 2013-11-19, 18:06
Ten przepis ciagle za mna chodzi, musze go w koncu wyprobowac:
hxxp:// wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=13855
zou - 2013-11-19, 18:09
Jak takie naprawdę dobre, to może w pełnej krasie buraczkowej - prościutkie, akurat przedwczoraj robiłam:
hxxp://veganfotoku.blogspot.com/2013/11/prosta-roslinna-zapiekanka-z-burakow-i.html
Agnieszka - 2013-11-19, 18:12
Sałatkę z gotowanych/ pieczonych (bardziej) lubię i daję np. kaszę gryczaną i/lub fasolę kiszone czy konserwowe ogórki i dużo zieleniny (szczypiorek, natka - co tam mam na stanie) sól, pieprz, dobry olej. Pieczonkę z pokrojonych z dodatkiem cebuli czerwonej i miksu oliwa/ ocet balsamiczny/ sól/ miód (zamiennie w wersji wegan słód) i przyprawy a to już zależy od tego co chce uzyskać smakowo więc majeranek, tymianek lub kumin i kolendra mielona czy garam masala posypane na talerzu szczypiorkiem albo innym zielskiem lubię ja, a moje dziecko nie bardzo (no chyba, że feta zagości dla zwieńczenia lub oscypek, to się skusi czasem).
Zerknij na bloga hxxp://www.jadlonomia.com/2012/03/najlepsze-wegeburgery-na-swiecie.html u nas do menu wszedł nieco zmodyfikowany "Burak z Burgundii"
theloudestsound - 2013-11-19, 18:38
Uwielbiam Carpaccio z buraka i sałatkę z pieczonymi burakami i ziemniakami, a do tego odrobina sosu balsamicznego, tymianek, twarożek czosnkowy z tofu i cytryna mm
Maple Leaf - 2013-11-19, 21:46
Surowe buraczki, starte na grubej tarce + surowa czerwona papryka, pokrojona w kostkę + rodzynki + kapka octu balsamicznego + opcjonalnie koperek i/lub natka pietruszki. Dla mnie pyszota
Kat... - 2013-11-19, 21:58
My bardzo lubimy połączenie buraków i dużej ilości majeranku. Takie zupy to były pewniaki za niemowlęcych czasów D.
olgasza - 2014-02-28, 19:49
Dziś zrobiłam burakoburgery na podstawie tego przepisu: hxxp://vegelicious.net/2012/03/takie-tam-buraczane-burgery/ . Choć oczywiście zmodyfikowałam, trochę, bo nie miałam pestek - więc tylko sezam i siemię lniane. A buraki miałam już upieczone z poprzedniego dnia, więc całość trzymała w piekarniku krócej.
Trochę się rozwalają, ale pyszne
sonne - 2014-03-10, 15:45
Burak to ciekawe warzywo - ale chyba nie wiele rzeczy można z niego zrobić, macie jeszcze jakieś propozycje?
olgasza - 2014-12-27, 22:40
To połączenie - buraki z cynamonem i solą - jest niezłe: hxxp://veganisminprogress.blogspot.com/2014/11/buraczki-ajlowiaczki.html?spref=fb
Przyjaciółka pokazała mi też niezłą pastę/tapenadę z buraka (pieczony/gotowany), czarnych oliwek i ząbka czosnku. Wszystko zblendować na gładko i podawać do chleba.
Do tego zakwas buraczany, w którym się zakochałam w tym roku. Mogłabym pić litrami
hxxp://www.olgasmile.com/zakwas-z-burakow.html
W ogóle buraki, mmm...
Eliza_ - 2014-12-28, 12:04
U mnie w domu buraki najczęściej występują w dwóch postaciach: tradycyjne zasmażane, albo pieczone nadziewane kasą jaglaną- pycha
Kiedy buraki pieką się spokojnie w piekarniku, my przygotowujemy nadzienie - gotowane ziemniaki blendujemy z ugotowaną kasą jaglaną. Fajnie jest dodać do tego gotowany/pieczony kawałek selera lub pietruszki. Do tego sól pieprz i, w oryginale, rozmaryn. Właściwie można wrzucić to co nam pasuje, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową...
Tak przygotowaną masą powinniśmy nadziać upieczone, słodkie, pyszne buraki i jeszcze raz wrzucić na chwilę do pieca, ale ja po prostu kroję je w grube plastry, kładę na talerz, obok porządna łycha aromatycznego nadzienia i jest pycha. (Dla gości bardziej bym się postarała )
majczi - 2015-06-09, 12:11
zrobiłam wczoraj sałatkę trochę podobną do tej, o której pisała Agnieszka: burak, jabłko, ogórki kiszone, cebula czerwona, do tego majonez. po nocy w lodówce - przepyszna. będę robić częściej, tylko pokroję chyba drobniej, bo trochę przesadziłam z wielkością kostek
myślę, że orzechy włoskie albo pestki dyni dobrze komponowałyby się z burakami (może gdzieś to wyczytałam).
macie jeszcze jakieś pomysły na buraki?
Veronique - 2015-06-10, 22:41
majczi
A próbowałaś pesto z buraków?
W mojej wersji, najpierw je gotuje, potem blenduje z nasionami słonecznika, odrobina oliwy z oliwek, doprawiam ziołami i voila. I do tego makaron razowy w dowolnym kształcie.
Ja robie takie proporcje: pol na pol, czyli praktycznie taka sama ilość pesto jak makaronu. Czyli makaron u mnie pływa w "kremie buraczanym".
Moja roczniaczka wcina to az jej sie uszy trzęsą, maz ktory nie przepada za burakami - tez to lubi.
Polecam
PS
Widze, ze w innym wątku tez pisałas o burakach, taka masz zachciankę ciążowa?
Ja miałam na lody jagodowe, jak mi sie zachciało w niedziele (a wtedy mieszkaliśmy we Francji, wiec sklepy w niedziele pozamykane, facet leciał przez pol Paryża w poszukiwaniu lodów jagodowych )
majczi - 2015-06-12, 10:19
Veronique, to pesto brzmi pysznie, koniecznie przetestuję no fakt, ostatnio mam ochotę na buraki (których nigdy jakoś nie było w mojej kuchni), może organizm się po prostu domaga żelaza generalnie większych zachcianek nie mam na szczęście
|
|