wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Przekąski - Ser: wegański, topiący się, domowy, bezglutenowy

gosia_w - 2013-11-24, 08:27

euri, ja jednak zapytam ;-) Chyba może być kefir na bakteriach kefirowych, nie na grzybku?
Lily - 2013-11-24, 11:24

Ja tylko nie rozumiem, czemu do "serów" wegańskich wszyscy dodają cebulę - przecież ser mleczny nie ma w sobie cebuli, to całkowicie zmienia smak.
kofi - 2013-11-24, 11:25

A ja zapytam, czy jak bym ziemniaki przepuściła przez praskę zamiast blendować i potem wymieszała z resztą, to coś się zmieni? (Po dwukrotnym spaleniu blendera w odstępie miesiąca jestem bardzo ostrożna.) :->
dynia - 2013-11-24, 12:32

kofi jak przecisniesz ziemniaka przez praskę robi się taki puszysty,jak potraktujesz go blenderem robi się ciągnąco-gumowaty co przy strukturze sera może być kluczowe :-)

Fajny przepis euri :-D

Sylwia8 - 2013-11-24, 21:36

Brzmi fajnie, wygląda też :) Tylko grzyba jeszcze nie mam i jakoś mnie nie ciągnie... I faktycznie, euri, jak na Twoje standardy (a moje fest podobne :) ) to duuużo roboty ;) Ale ciekawość mnie zżera jak to może smakować...
moony - 2013-11-24, 22:42

Widziałam na fb i chciałam pytać, co za ser, bo myślałam, że zakupiony na zachodzie gotowiec. A tu bęc :D Będę próbować, jak tylko dorwę grzyba.
go. - 2013-11-25, 10:21

euridice, dzięki za przepis! Na pewno spróbujemy w weekend! :D
frotka - 2013-11-26, 15:27
Temat postu: ,
pierdziele, nie wiem, czy to kwestia tego, że już nie pamiętam smaku sera, ale dla mnie to rzeczywiście smakuje jak ser! :-) A moja mała tak nie mogła się doczekać jak smakuje ten pożerany przez kuzynów ser, ze już podczas blendowania wyjadała tę mamałygę paluchami. Łatwy w wykonaniu. Nam bardzo smakuje, serdeczne dzięki za przepis
Alispo - 2013-11-26, 19:38

euri-na bloga daj to rzucę w świat ;-)
fila - 2013-11-27, 21:08

O, fajny pomysł z kefirem!

Właśnie dziś jadłam coś podobnego- kremowy sos z ziemniaka (jelly) zmiksowany z mlekiem sojowym i olejem, doprawiony płatkami drożdżowymi solą, gałką i cytryną i odrobiną wędzonej papryki. Z białą fasolką- pyszka.
A, i jeszcze polecam taki krem do makaronu z brokułami.
Super też do zapieczenia na lazanii jak się ma piekarnik który zarumieni z góry.
Acha, robiłam też z tym burgery i się goście pytali: Ale ser dałaś? :)

ag - 2013-11-30, 13:33

brzmi zachęcająco, tylko grzybka nie mam :-/

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group