wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Produkty spożywcze - M±ka kokosowa , amarantusowa?

ulcia-p - 2013-11-25, 18:45
Temat postu: M±ka kokosowa , amarantusowa?
Czy używacie tych m±k?
Jak tak to do czego, bo szukałam na forum i nie znalazłam, a chłop dzwonił z uk, że zakupił i pytał czy kupić więcej, bo nie droga:)

gosia_w - 2013-11-25, 20:04

amarantusow± dodaję w niewielkich ilo¶ciach do nale¶ników, chleba, ciasta
kokosowa - do ciast/ciastek, ona mocno chłonie wodę, czasem takie wła¶ciwo¶ci s± potrzebne

aquella - 2014-09-08, 14:52

ulcia-p, amarantusow± stosuję też jako panierkę, do wszelkiego rodzaju kotletów, w domu mam też olej kokosowy, który nie wiem gdzie zastosować, chyba się nim nasmaruję
kofi - 2014-09-09, 07:27

aquella napisał/a:
ulcia-p, amarantusow± stosuję też jako panierkę, do wszelkiego rodzaju kotletów, w domu mam też olej kokosowy, który nie wiem gdzie zastosować, chyba się nim nasmaruję

Amarantusow± miałam raz, ale też stosowałam jako domieszkę, do panierki, albo nale¶ników, ¶rednio nam smakowała. Kokosowej nie kupuję, jak trzeba mielę wióry, chociaż wióry fajniejsze niż m±ka np. do ciast, o ile się da.
Olej kokosowy zastępuje mi masło, jak gdzie¶ w przepisie jest. tylko trochę mniej go używam. On nie pali się w wysokich temperaturach, można go używać do smażenia nale¶ników, np.

aquella - 2014-09-09, 07:38

ja w sumie nie wiem jak smakuje amarantusowa, jest dodatkiem pomocniczo wzbogacaj±cym ( warto¶ci odżywcze, nie smak)
kofi - 2014-09-09, 07:40

aquella napisał/a:
ja w sumie nie wiem jak smakuje amarantusowa, jest dodatkiem pomocniczo wzbogacaj±cym ( warto¶ci odżywcze, nie smak)

No, ale jak za dużo się wsypie, to tak ¶rednio wychodzi... ;-)

go. - 2014-09-09, 09:02

aquella napisał/a:
w domu mam też olej kokosowy, który nie wiem gdzie zastosować, chyba się nim nasmaruję


dokładnie! olej kokosowy ma bardzo wysok± temperatur± dymienia, ja na nim prawie wszystko smażę :) Poza tym do skóry, włosów (na noc, rano umyć), jako baza do balsamów, kremów, oleje do masażu
M±ka kokosowa do ciastek, deserów (pierogi, nale¶niki na słodko lub orzechowo)
Amarantusowej nie używam. Jedyne co z amarantusa u nas smakowo przechodzi to popping :oops:

vanilia - 2014-09-09, 09:09

Ja uzywalam maki amarantusowej do pieczenia chleba bezglutenowego a kokosowa mieszalam do ciast, czesto robie mieszanki bezglutenowe.
aquella - 2014-09-09, 10:04

kofi, ale za to przepyszny jest amarantus ekspandowany pop jako posypka do wszelkiego rodzaju deserów/owoców

dzi¶ wła¶nie w sklepie ze zdrow± żywno¶ci± mnie poinformowano, że mogę nale¶niki smażyć na oleju kokosowym i znalazłam w necie przepis na mus czekoladowy z avocado i owym olejem ;)

pawel.mat33 - 2015-02-04, 16:41

M±ka amarantusowa zapewnia zaspokojenie zapotrzebowania na białko, co jest ważne dla wegetarian.
Ale trzeba pamietać zawsze, że nie wolno zjadać surowych nasion lub m±ki. Zawsze trzeba poddać je obróbce, poprzez pieczenie przykładowo.

BIOalejka - 2015-03-06, 09:38
Temat postu: M±ka kokosowa, amarantusowa?
Zarówno m±ka kokosowa jak i amarantusowa, idealnie pasuje do słodkich wypieków - nale¶ników, ciast, ciasteczek a nawet racuchów... Pychota ;)
Meri - 2015-06-26, 11:23

go. napisał/a:
aquella napisał/a:
w domu mam też olej kokosowy, który nie wiem gdzie zastosować, chyba się nim nasmaruję


dokładnie! olej kokosowy ma bardzo wysok± temperatur± dymienia, ja na nim prawie wszystko smażę :) Poza tym do skóry, włosów (na noc, rano umyć), jako baza do balsamów, kremów, oleje do masażu
M±ka kokosowa do ciastek, deserów (pierogi, nale¶niki na słodko lub orzechowo)
Amarantusowej nie używam. Jedyne co z amarantusa u nas smakowo przechodzi to popping :oops:

U mnie już prawie nie ma innych kosmetykow ;)

mireczkuss - 2015-06-27, 10:34

szukałem m±ki koskosowej w sklepie i nie ma nigdzie, zostaje tylko internet?
vanilia - 2015-10-15, 10:33

M±ka kokosowa jest dostępna w sklepach ze zdrow± żywno¶cia, a ja polecam zrobić samemu z wytłoków bo własnym mleku kokosowym. Sama często robię mleko z wiórków kokosowych, to co zostanie suszę w piekarniku potem mielę w młynku i mam m±kę :)
kalarepka - 2016-03-10, 13:00

Z kokosow± jeszcze nie miałam do czynienia, ale amarantusow± dodaję do zwykłej czesto
kofeina - 2016-08-23, 11:32

ja również kokosowej nie używałam, a amarantusowa fajnie się sprawdza jako składnik panierki
Agnieszka - 2016-08-23, 16:06

kofeina napisał/a:
ja również kokosowej nie używałam, a amarantusowa fajnie się sprawdza jako składnik panierki np do kurczaka


może sprawdĽ na jakim forum piszesz

kofeina - 2016-08-25, 08:53

proszę o wybaczenie. po prostu nie całe życie byłam wegetariank±, dosyć niedawno przerzuciłam się na taki styl życia
Magda-Lena - 2016-09-02, 13:04

M±kę kokosow± miałam okazję spróbować w muffinkach od znajomej - bardzo fajny posmak daje. Z amarantusow± nie miałam jeszcze do czynienia, ale chętnie poeksperymentuję z wypiekami a niej w wolnej chwili :)
beatkka - 2017-10-31, 11:27

Ja również bardzo lubię piec na m±ce kokosowej!

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group