|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Produkty spożywcze - M±ka kokosowa , amarantusowa?
ulcia-p - 2013-11-25, 18:45 Temat postu: M±ka kokosowa , amarantusowa? Czy używacie tych m±k?
Jak tak to do czego, bo szukałam na forum i nie znalazłam, a chłop dzwonił z uk, że zakupił i pytał czy kupić więcej, bo nie droga:)
gosia_w - 2013-11-25, 20:04
amarantusow± dodaję w niewielkich ilo¶ciach do nale¶ników, chleba, ciasta
kokosowa - do ciast/ciastek, ona mocno chłonie wodę, czasem takie wła¶ciwo¶ci s± potrzebne
aquella - 2014-09-08, 15:52
ulcia-p, amarantusow± stosuję też jako panierkę, do wszelkiego rodzaju kotletów, w domu mam też olej kokosowy, który nie wiem gdzie zastosować, chyba się nim nasmaruję
kofi - 2014-09-09, 08:27
aquella napisał/a: | ulcia-p, amarantusow± stosuję też jako panierkę, do wszelkiego rodzaju kotletów, w domu mam też olej kokosowy, który nie wiem gdzie zastosować, chyba się nim nasmaruję |
Amarantusow± miałam raz, ale też stosowałam jako domieszkę, do panierki, albo nale¶ników, ¶rednio nam smakowała. Kokosowej nie kupuję, jak trzeba mielę wióry, chociaż wióry fajniejsze niż m±ka np. do ciast, o ile się da.
Olej kokosowy zastępuje mi masło, jak gdzie¶ w przepisie jest. tylko trochę mniej go używam. On nie pali się w wysokich temperaturach, można go używać do smażenia nale¶ników, np.
aquella - 2014-09-09, 08:38
ja w sumie nie wiem jak smakuje amarantusowa, jest dodatkiem pomocniczo wzbogacaj±cym ( warto¶ci odżywcze, nie smak)
kofi - 2014-09-09, 08:40
aquella napisał/a: | ja w sumie nie wiem jak smakuje amarantusowa, jest dodatkiem pomocniczo wzbogacaj±cym ( warto¶ci odżywcze, nie smak) |
No, ale jak za dużo się wsypie, to tak ¶rednio wychodzi...
go. - 2014-09-09, 10:02
aquella napisał/a: | w domu mam też olej kokosowy, który nie wiem gdzie zastosować, chyba się nim nasmaruję |
dokładnie! olej kokosowy ma bardzo wysok± temperatur± dymienia, ja na nim prawie wszystko smażę Poza tym do skóry, włosów (na noc, rano umyć), jako baza do balsamów, kremów, oleje do masażu
M±ka kokosowa do ciastek, deserów (pierogi, nale¶niki na słodko lub orzechowo)
Amarantusowej nie używam. Jedyne co z amarantusa u nas smakowo przechodzi to popping
vanilia - 2014-09-09, 10:09
Ja uzywalam maki amarantusowej do pieczenia chleba bezglutenowego a kokosowa mieszalam do ciast, czesto robie mieszanki bezglutenowe.
aquella - 2014-09-09, 11:04
kofi, ale za to przepyszny jest amarantus ekspandowany pop jako posypka do wszelkiego rodzaju deserów/owoców
dzi¶ wła¶nie w sklepie ze zdrow± żywno¶ci± mnie poinformowano, że mogę nale¶niki smażyć na oleju kokosowym i znalazłam w necie przepis na mus czekoladowy z avocado i owym olejem
pawel.mat33 - 2015-02-04, 16:41
M±ka amarantusowa zapewnia zaspokojenie zapotrzebowania na białko, co jest ważne dla wegetarian.
Ale trzeba pamietać zawsze, że nie wolno zjadać surowych nasion lub m±ki. Zawsze trzeba poddać je obróbce, poprzez pieczenie przykładowo.
BIOalejka - 2015-03-06, 09:38 Temat postu: M±ka kokosowa, amarantusowa? Zarówno m±ka kokosowa jak i amarantusowa, idealnie pasuje do słodkich wypieków - nale¶ników, ciast, ciasteczek a nawet racuchów... Pychota
Meri - 2015-06-26, 12:23
go. napisał/a: | aquella napisał/a: | w domu mam też olej kokosowy, który nie wiem gdzie zastosować, chyba się nim nasmaruję |
dokładnie! olej kokosowy ma bardzo wysok± temperatur± dymienia, ja na nim prawie wszystko smażę Poza tym do skóry, włosów (na noc, rano umyć), jako baza do balsamów, kremów, oleje do masażu
M±ka kokosowa do ciastek, deserów (pierogi, nale¶niki na słodko lub orzechowo)
Amarantusowej nie używam. Jedyne co z amarantusa u nas smakowo przechodzi to popping |
U mnie już prawie nie ma innych kosmetykow
mireczkuss - 2015-06-27, 11:34
szukałem m±ki koskosowej w sklepie i nie ma nigdzie, zostaje tylko internet?
vanilia - 2015-10-15, 11:33
M±ka kokosowa jest dostępna w sklepach ze zdrow± żywno¶cia, a ja polecam zrobić samemu z wytłoków bo własnym mleku kokosowym. Sama często robię mleko z wiórków kokosowych, to co zostanie suszę w piekarniku potem mielę w młynku i mam m±kę
kalarepka - 2016-03-10, 13:00
Z kokosow± jeszcze nie miałam do czynienia, ale amarantusow± dodaję do zwykłej czesto
kofeina - 2016-08-23, 12:32
ja również kokosowej nie używałam, a amarantusowa fajnie się sprawdza jako składnik panierki
Agnieszka - 2016-08-23, 17:06
kofeina napisał/a: | ja również kokosowej nie używałam, a amarantusowa fajnie się sprawdza jako składnik panierki np do kurczaka |
może sprawdĽ na jakim forum piszesz
kofeina - 2016-08-25, 09:53
proszę o wybaczenie. po prostu nie całe życie byłam wegetariank±, dosyć niedawno przerzuciłam się na taki styl życia
Magda-Lena - 2016-09-02, 14:04
M±kę kokosow± miałam okazję spróbować w muffinkach od znajomej - bardzo fajny posmak daje. Z amarantusow± nie miałam jeszcze do czynienia, ale chętnie poeksperymentuję z wypiekami a niej w wolnej chwili
beatkka - 2017-10-31, 11:27
Ja również bardzo lubię piec na m±ce kokosowej!
|
|