wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Śniadania i kolacje - Moja "jaglanka doskonała"

Sylwia8 - 2013-11-30, 00:03
Temat postu: Moja "jaglanka doskonała"
Każdy ma swoje patenty a mój jest taki :)

- 1 kubek kaszy (250 ml) przepłukuję na sicie pod bieżącą gorącą wodą, po czym wrzucam do garnka i zalewam 2 kubkami zimnej wody,

- od razu dodaję sól (1/3 małej płaskiej łyżeczki) i mieszam, stawiam na ogień,

- szybko dorzucam (przepłukane) moje ulubione dodatki, które wygrały wszystkie możliwe próby i kombinacje i to one właśnie sprawiają, że jest to dla mnie "jaglanka doskonała" :) - są to: suszone figi (12-20 sztuk), suszone (naturalnie) morele (12-20 sztuk), suszona żurawina (duża garść) i jakieś orzechy - albo brazylijskie albo nerkowce albo laskowe (też porządna garść) + 2 łyżeczki cynamonu,

- mieszam wszystko i to jest ostatni raz, kiedy mieszam w garnku (no bo jak nie przypalić kaszy? NIE MIESZAĆ!).

- Garnek przykrywam pokrywką, czekam chwilę i kiedy woda się zagotuje zmniejszam ogień do minimum i - teraz jest czas, żeby przebrać siebie, przebrać dziecko, podmalować oko, włączyć muzykę, przygotować jakieś herbatki i stół do śniadania, wszystko razem jakieś 20 minut;

- w tzw. międzyczasie zaglądam do garnka i jeśli już nie widzę wody - wyłączam gaz i zostawiam jeszcze pod przykryciem na bliżej nie określoną chwilkę, potrzebną do dokończenia różnych porannych czynności :)

Czasem zdarzy się, że widać, że ziarna są jeszcze twardawe, wtedy dolewam jeszcze pół kubka wody i zostawiam na gotowaniu a dopiero kiedy ta dodatkowa woda "zniknie" wyłączam gaz.

- Na koniec do garnka leci chlust oleju/oliwy i dopiero teraz mieszam całość porządnie, nakładam do miseczek/na talerze, na górę dokładam pokrojonego w plasterki banana, delikatnie mieszam wszystko, żeby banan przejął ciepło od kaszy i... ŚNIADANIE BOGÓW MOŻNA ZACZĄĆ :)

Więcej uwag + fotki tutaj:

hxxp://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2013/11/jaglanka-doskonaa.html

ZAPRASZAM :)

Humbak - 2013-11-30, 00:05

nie wiedziałam, że żurawina zawiera szczawiany... a ja ją tak polubiłam :-P
gosia_w - 2013-11-30, 15:12

Humbak, wiele roślin zawiera szczawiany (np. czekolada ;-) ), poza tym: "w owocach żurawiny zawarty jest kwas chinowy. Zostaje on wydalany z moczem w postaci niezmienionej. Jego obecność zakwasza lekko mocz co utrudnia łączenie się szczawianów z jonami wapnia i fosforu w nierozpuszczalne związki, które są właśnie przyczyną tworzenia kamieni nerkowych."
hxxp://wasze-zdrowie.blogspot.com/2013/02/szczawiany-w-moczu-kamica-nerkowa.html

qetrab - 2013-11-30, 16:04

Widziałem Twoją jaglankę na blogu i chyba jutro ją zrobię :D
Sylwia8 - 2013-11-30, 16:12

O gosia, dzięki :)

qetrab - no to smacznego, zdjęcia trochę do d... bo zawsze zapomnę zrobić porządne zanim zjem połowę, haha! ale zaręczam Ci, że nie pożałujesz!

Humbak - 2013-11-30, 16:27

gosia_w, jak miło to usłyszeć :-P
Salamandra*75 - 2013-12-01, 12:16

mniam właśnie szukam inspiracji "jaglanych" a tu proszę:P chętnie skorzystam z Twojego patentu
Dzieki :oops:

Sylwia8 - 2013-12-01, 14:10

To ja dzięki, napisz potem jak smakowała, najlepiej jako komentarz na blogu pliiiiis 8-)
Salamandra*75 - 2013-12-01, 18:28

ok napisze na pewno jutro bede robila jak kupie skłądniki
:mryellow:

czindirela - 2013-12-04, 22:16

o tak, ja też taką uwielbiam! Tylko w mojej wersji nie ma bananów, są za to płatki migdałów, czasem kakao i trochę miodu dla osłody.
qetrab - 2013-12-04, 22:35

Dzisiaj była na śniadanie. super ! :D
Sylwia8 - 2013-12-04, 23:03

qetrab napisał/a:
Dzisiaj była na śniadanie. super ! :D


Cieszę się ! :) A teraz przysłuż się proszę ludzkości i napisz to na blogu, pliis :-D DZIĘKI!

qetrab - 2013-12-04, 23:04

a już napisałem, ale nie wiem czemu dało mi podpis jako ''huru'' o.O
Sylwia8 - 2013-12-04, 23:05

aaa, to dzięki! :) co do podpisu - widocznie się tak zalogowałeś?
dorothea - 2013-12-11, 10:01

Sylwia8, na 100% zrobię jutro na śniadanko!!! :)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group