wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - Tempeh z ciecierzycy

gosia_w - 2014-01-04, 20:09
Temat postu: Tempeh z ciecierzycy
0,5 kg ciecierzycy
3 łyżki octu jabłkowego
starter (opakowanie na 650g niełuskanej soi)

Kupiłam starter i zrobiłam wg przepisu na tempeh sojowy używając ciecierzycy. Tzn. namoczyłam 0,5 kg ciecierzycy, ugotowałam, odcedziłam, obrałam ze skórek (nie jakoś super dokładnie), rozgniotłam trochę tłuczkiem do ziemniaków, ostudziłam, dodałam 3 łyżki octu jabłkowego, starter (całe opakowanie), wymieszałam, włożyłam do podziurkowanych woreczków strunowych, położyłam na kratce w piekarniku, zostawiłam uchylone drzwiczki (wtedy świeci się u mnie żarówka). Na dół piekarnika wstawiłam pojemnik z wodą. Co jakiś czas sprawdzałam temperaturę i kiedy była zbyt wysoka (34 stopnie), przekładałam kratkę na niższy poziom lub otwierałam szerzej drzwiczki (miałam łyżkę drewnianą w drzwiczkach piekarnika). Starałam się utrzymać temperaturę w przedziale 28-31 stopni. Cały proces (ta część w piekarniku) trwał 22 godziny. W nocy spałam, nie sprawdzałam temperatury ;-)
Kiedy tempeh był gotowy, zawinęłam w papier do pieczenia i włożyłam do lodówki. Następnego dnia pokroiłam na cienkie plasterki, posoliłam i usmażyłam (krótko) na oliwie.
Bardzo smaczny :-)

margot - 2014-01-04, 20:35

Gosiu , dziękuję, ty jesteś jednak geniusz kuchni wegańskiej wiesz?
gosia_w - 2014-01-04, 20:51

dziękuję margot za miłe słowa :-)
Pipii - 2014-01-04, 21:00

super przepis!!
gratuluję pomysłu :-) jesteś WIELKA :-)

bronka - 2014-01-04, 21:40

geniusz to naprawdę mało powiedziane!
jagodzianka - 2014-01-05, 08:09

gosia_w, jestes wielka
gosia_w - 2014-01-05, 09:21

dzięki dziewczyny :-)
Jeszcze pozostało mi przekonać Was, że wcale nie tak trudno, że warto (cenowo b. dobrze wychodzi) ;-)

Pipii - 2014-01-05, 10:21

przekonuj, przekonuj ;-)
MartaJS - 2014-01-05, 10:54

Ja właśnie czaję się na starter, miałam robić sojowy, ciecierzycowy brzmi jeszcze bardziej kusząco :-)
gosia_w - 2014-01-05, 11:29

Fajnie MartaJS, napisz jak zrobisz. Im więcej doświadczeń/sposobów przygotowania tym lepiej. A na czym polega czajenie się na starter? :mryellow:
olgasza - 2014-01-05, 12:14

gosia_w, a te woreczki strunowe w piekarniku to przetrwały bez szwanku? Tzn. ten plastik się nie skurczył, nie roztopił? Czy może to są jakieś specjalne woreczki? Bo tak się zastanawiam, czy papier do pieczenia, folia aluminiowa albo jakaś szmatka nie byłyby lepsze?
gosia_w - 2014-01-05, 15:02

olgasza, w piekarniku było max 34 stopnie, wiec z woreczkami nic się nie działo. Woreczki trzymają całość razem, bo na początku to są rozsypane ziarenka, dopiero pod wpływem bakterii zlepiają się w całość. Widziałam w necie, że ludzie robią w szkle, na wierzch przykrywają folia aluminiową, którą dziurkują. Wtedy dół i góra tempehu inaczej wygląda, ale całość jest ok do jedzenia.
jagodzianka - 2014-01-05, 17:59

gosia_w, a ciecierzyce moczysz i gotujesz z soda?
gosia_w - 2014-01-05, 19:21

do jedzenia moczę z sodą, gotuję z kombu
do tempehu moczyłam i gotowałam bez sody, bo wydaje mi się, że starter się z sodą nie lubi, skoro trzeba dodać ocet, żeby zakwasić środowisko

olgasza - 2014-01-05, 20:40

Cytat:
gosia_w, a ciecierzyce moczysz i gotujesz z soda?

wybaczcie OT, ale czemu z sodą? Albo mnie pokierujcie do odpowiedniego wątku, bo ja pierwsze o tej sodzie słyszę...

gosia_w, dzięki za wyjaśnienia odnośnie woreczków. Nie mam w piekarniku termometru i chyba trudno by mi było odpowiednią temperaturę utrzymać. Ale muszę pomyśleć, bo kusi mnie ten cieciorkowy tempeh bardzo :-)

Maple Leaf - 2014-01-05, 21:32

olgasza napisał/a:
wybaczcie OT, ale czemu z sodą?

Z mojego doświadczenia wynika, że: 1) strączki z sodą szybciej miękną; 2) bączki po konsumpcji nie są tak uciążliwe.
Ale może jest jeszcze jakieś inne, naukowe wyjaśnienie... ;-)

olgasza - 2014-01-05, 21:38

Hm, to że w barach mlecznych dodają sody do ziemniaków, żeby się szybciej gotowały, to wiedziałam. Ale z tymi wzdęciami to się spotkałam z odwrotną opinią, że właśnie soda je powoduje...
gosia_w - 2014-01-06, 08:36

W knajpach arabskich dodają sodę, a oni się znają na gotowaniu ciecierzycy ;-)
Ja dodaję tylko do namaczania, większość wylewam zmieniając wodę.

olgasza, ja tez nie mam termometru w piekarniku. Mam tego typu hxxp://allegro.pl/dtp5-termometr-elektroniczny-z-sonda-kuchenny-i3794846902.html

Mimblabla - 2014-01-06, 12:39

A mnie na studiach uczyli, że dodatek sody do moczenia czy gotowanie powoduje straty wit. z grupy B. - może kogoś zainteresuje ta informacja ;)
margot - 2014-01-06, 14:56

gosia_w napisał/a:
W knajpach arabskich dodają sodę, a oni się znają na gotowaniu ciecierzycy ;-)
Ja dodaję tylko do namaczania, większość wylewam zmieniając wodę.
/dtp5-termometr-elektroniczny-z-sonda-kuchenny-i3794846902.html

Ja robię tak samo , polecane tez jest np zagotować strączki wsypać sody , bardzo się spieni , wylać dokładnie przepłukać, to pomaga w gotowaniu i strawności,
a straty to raczej znikome jeśli są .

zou - 2014-01-07, 15:51

Gosia_w - dzięki za ten genialny przepis! I za sodę- dziś gotowałam brązową ciecierzycę z sodą - wyszła najmięciusiejsza jaką jadłam, a do tego się nie rozpadała wcale. Wyszło pyszne curry, nawet Babci smakowało (bo miękkie).
Tempeh koniecznie zrobię, i może tez właśnie i z ciemnej ciecierzycy wyjdzie fajny...

gosia_w - 2014-01-07, 17:41

Mimblabla, ja nie liczę na witaminy z grupy B w ciecierzycy. Ciecierzycę moczę - wodę wylewam (a wraz z nią witaminy), potem gotuję, po 15 min. wylewam wodę i zalewam świeżą, a po ugotowaniu jeszcze najczęściej ciecierzycę piekę. Tak że odlewania wody i obróbki cieplnej jest tyle, że wit. B niewiele zostaje. Ale są za to inne wartościowe składniki.
Kat... - 2014-01-07, 20:32

gosia_w, gdzie są foty ja się pytam? ;-)
gosia_w - 2014-01-07, 20:35

zjedzony :-)
rosa - 2014-01-08, 10:39

gosia_w, gdzie się kupujesz starter? w necie czy stacjonarnie też się da?
mam nadzieję, że następnym razem przed konsumpcją pstrykniesz fotkę :-)

gosia_w - 2014-01-08, 12:23

hxxp://tempehservice.com/productcart/tempeh-starter-5-g
stacjonarnie nie widziałam


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group