wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - co dobrego z poppingu z amarantusa

Pipii - 2014-01-16, 08:51
Temat postu: co dobrego z poppingu z amarantusa
Nie mam pomysłu jak wykorzystać popping z amarantusa NIE NA SŁODKO,
może macie jakieś pomysły?

Sylwia8 - 2014-01-16, 09:20

Ja dosypuję go do ciasta naleśnikowego ALE CHCIAŁAŚ NIE NA SŁODKO - to też u nas często robi za posypkę do spaghetti, zamiast parmezanu, dobrze zachowuje się z sosem. Zresztą , posypać tym można chyba wszystko? zmieszać z kaszą, ryżem, itd...
rosa - 2014-01-16, 11:18

pieczesz chleb/bułki? można posypać po wierzchu, albo dodać do ciasta
kofi - 2014-01-16, 12:13

Robię hxxp://cobylonaobiad.blox.pl/html/1310721,262146,17.html?6]takie chlebki. Przepyszne są, chociaż amarantusa w nich akurat niewiele, no, ale można dać więcej.
Pipii - 2014-01-16, 12:56

dziękuję!
kofi kieruje na stronę główną Twojego bloga

kofi - 2014-01-16, 13:28

Pipii napisał/a:
dziękuję!
kofi kieruje na stronę główną Twojego bloga

To blog edysqui, skopiowany przepis (sierpniowy):

Domowe chlebki chrupkie:
Składniki:

- 120 g mąki razowej,

- 120 g płatków owsianych,

- 100 słonecznika,

- 50 g sezamu (dla mnie było
go trochę za dużo),

- 50 g siemienia lnianego,
- 2 łyżki oliwy lub oleju,
- 500 ml wody,
- pół łyżeczki soli,
- 3łyżki poppingu z amarantusa (nie koniecznie, w przepisie go nie było),
- kminek (też mój dodatek bo lubię z nim pieczywo).

Wykonanie:

Proste, łatwe i przyjemne :-)
Wsypać wszystkie suche składniki do miski, wymieszać, dodać mokre, dokładnie połączyć. Nie przejmujcie się że będzie lejące ciasto. Odstawiamy miskę na co najmniej 10 minut żeby płatki i mąka napęczniały. Rozgrzać piekarnik do ok 170 stopni. Blachę wyłożyć matą do pieczenia lub papierem, wylać na nią ciasto (moje nadal było trochę rzadkie), równo rozsmarować je na cienki placek (cieńsze są lepsze, ale nie mogą być przeźroczyste; mnie z tych proporcji wyszły 2 blachy od piekarnika). Włożyć do nagrzanego pieca, ale po 10 minutach trzeba je wyjąć i pokroić chlebek na odpowiadające nam kromki, bo później będzie go można tylko połamać ;-) Piec następne 45-50 minut, sprawdzając czy nie za bardzo się przypiekły. Można również przełożyć je na drugą stronę jeśli z wierzchu będą bardziej przypieczone a od dołu nie.
Po wyjęciu z pieca, studzimy je na kratce a zimne możemy przechować w metalowej puszce.

Sylwia8 - 2014-01-16, 13:46

Brzmi super :) Aż normalnie spróbuję bo ostatnio bardzo mi smakuje taki chlebek z pastą z suszonych pomidorów i słonecznika, a jakoś nie wpadłam jeszcze na to, żeby samej zrobić...

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group