wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Specjalne okazje - Kulki z czarnej fasoli na sposób indyjski

Anja - 2014-02-15, 19:47
Temat postu: Kulki z czarnej fasoli na sposób indyjski
Strasznie to smaczne i ciekawe w smaku, więc wrzucam przepis. :-)


KULKI Z CZARNEJ FASOLI na sposób indyjski

40 dag suchej czarnej fasoli o małych ziarnach
2 łyżeczki kozieradki (wiem, że trudno ją kupić, ale moim zdaniem bez niej to nie to)
20 dag migdałów w płatkach
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2-3 łyżki miodu gryczanego
sól
olej do smażenia

Fasolę płuczemy, zalewamy wodą, a następnego dnia gotujemy do miękkości. Przestudzoną mielimy i dodajemy uprażoną na suchej patelni zmieloną kozieradkę, uprażone płatki migdałowe (ja je mielę), przeciśnięty przez praskę czosnek, kardamon, cynamon i miód. Doprawiamy do smaku solą i dokładnie mieszamy.
Z masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
Na mocno rozgrzany w rondlu tłuszcz wkładamy fasolowe kulki i smażymy, aż się zrumienią (uwaga, one się trochę rozwalają). Osączamy i podajemy. Najlepiej z poniższym chutneyem. ;-)

CHUTNEY POMIDOROWO-JABŁKOWO-ANANASOWY

5 łyżek oliwy
4 kwaśne jabłka
1 puszka pomidorów w zalewie (ok. 400g)
2 łyżki miodu gryczanego
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki soku z cytryny
świeżo wyciśnięty sok z 1/2 pomarańczy
6 plastrów ananasa z puszki
mieszanka przypraw:
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki kminu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka zmiażdżonego czosnku
1 łyżka korzenia imbiru drobno startego na tarce
1 łyżeczka posiekanej papryczki chilli (ja czasem tego nie dodaję)
4-5 goździków

Przygotowujemy mieszankę przypraw. Kolendrę i kmin krótko prażymy na rozgrzanej patelni. Przekładamy do miseczki, dodajemy czosnek, imbir, chilli i cynamon. Mieszamy. Na koniec dodajemy goździki (ja goździki, kmin i kolendrę rozcieram w moździerzu).
Na rozgrzaną oliwę wsypujemy mieszankę przypraw, a następnie starte na grubych oczkach tarki jabłka. Smażymy razem pół minuty, dodajemy pomidory, miód i sól i dusimy ok. 15 minut.
Wlewamy sok z cytryny i pomarańczy. Dodajemy pokrojonego na małe kawałki ananasa. Dusimy jeszcze ok. 10 minut, mieszając, aż chutney zgęstnieje.
Świetny jako dip (np. do powyższych kulek) lub farsz do naleśników.

A przepisy pochodzą z magazynu Kuchnia (luty 2006).

priya - 2014-02-21, 18:17

Ale fajne! Czemu dopiero teraz to widzę? :-)
Anja - 2014-02-25, 10:15

:-)
priya, jeśli ew. będziesz te kulki robić, to daj znać, czy Ci się rozwalały podczas smażenia. bo wszystko fajnie, ale to mnie rozwala. ;-)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group