wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - Fasola (azuki, czarna lub czerwona) z dynią i glonem arame

Malinetshka - 2007-10-14, 00:36
Temat postu: Fasola (azuki, czarna lub czerwona) z dynią i glonem arame
"Fasola (azuki, czarna lub czerwona) z dynią i glonem arame

Z - 2 łyżki oliwy, ok. 25 dag dyni
M - pieprz, 1 ząbek czosnku
W - nieco wody, 1 czubata łyżka glonu arame, 1 szklanka ugotowanej dowolnej fasoli, sól, sos sojowy

Namocz glony w niewielkiej ilości zimnej wody. Dynię pokrój w niedużą kostkę. Rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną dynię, szczyptę pieprzu, posiekany ząbek czosnku i smaż 3 minuty na większym ogniu. Zmniejsz ogień, wlej nieco wody i dodaj odcedzone glony. Duś na małym ogniu od 10 do 15 min, a następnie dodaj ugotowaną wcześniej fasolę. Dopraw solą i sosem sojowym."

Przepis pochodzi od Bożeny Żak-Cyran z "Jedz i żyj zgodnie z porami roku". Wiem, że jej kuchnia nie jest w pełni wege, ale przepisy wege ma naprawdę mniam. Mi pasuje wiele z nich.. :)
Ja zrobiłam z czarną fasolą, a na talerzu posypałam sezamowym gomasio. Polecam!

Iwona - 2007-10-15, 23:50

Ja właśnie niedawno zrobiłam to danie i niezbyt nam smakowało. Wyszło za mocno aramowo i ta dynia w ogóle mi tam nie pasowała. Ale to kwestia smaku.
Malinetshka - 2007-10-16, 09:40

Zdecydowanie kwestia smaku. Jest dosyć oryginalny, przyznaję :->

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group