wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - Szpinak dla opornych - obiad super expres

Sylwia8 - 2014-03-25, 13:26
Temat postu: Szpinak dla opornych - obiad super expres
Świeży szpinak dla świeżych wegusów ;) Wartościowy obiad w 20 minut:
hxxp://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/03/szpinak-dla-opornych.html

kofi - 2014-03-25, 13:55

O rany Sylwia - ta sałatka z pomarańczą i sosem makowym to dopiero musi być pycha. :-P Taki szpinak to często robię, chociaż zwykle dłużej smażę, może rzeczywiście nie warto, bo wtedy robi się całkiem malutko.
Sylwia8 - 2014-03-25, 16:08

tak, sałatka jest bombowa, zrobiłam ją kiedyś na jakieś urodziny, została wyjedzona do ostatniego ziarenka maku :D

Z tymi warzywami to tak jest - ludzie gotują długo, smażą długo, pieką długo, bo tak są przyzwyczajeni (kiedyś sama tak robiłam, bo moja mama tak robiła, itd...) a przecież po co? Większość warzyw jest dobra do jedzenia w ogóle na surowo, nie potrzeba skomplikowanej obróbki termicznej jak przy mięsie np. Odkąd to sobie uświadomiłam, większość warzyw przyrządzam właśnie w taki sposób, bardziej ogrzewając je niż gotując czy smażąc. Mnie chodzi głównie o to, żeby doprowadzić je do temperatury "obiadowej" i żeby łatwiej się trawiły, bo surowe warzywa to trudna praca dla systemu trawiennego i ponoć więcej organizm zużywa energii na strawienie surowych warzyw niż jej produkuje z nich :D Poza tym, jest zimno, więc wychładzająca surowizna mnie nie pociąga teraz. Ale tak samo było z brokułem, pamiętam jak napisała Kat, że dzięki mnie już nigdy nie zabije brokuła i nawet mężowi zaczął smakować - dlatego umieszczam tu linki do tych banalnych "przepisów", bo często do tych najprostszych i najlepszych sposobów dochodzi się okrężną drogą...

Jak wsadziłam surowe liście szpinaku do naleśników z hummusem to były najlepsze z wszystkich - no bo w sumie po co ten szpinak męczyć wcześniej? :D

Ok, rozwlokłam się... Sałatki spróbuj koniecznie! :D

Maple Leaf - 2014-03-25, 16:50

Sylwia8 napisał/a:
Z tymi warzywami to tak jest - ludzie gotują długo, smażą długo, pieką długo, bo tak są przyzwyczajeni (kiedyś sama tak robiłam, bo moja mama tak robiła, itd...) a przecież po co?

Oj, ja też nie rozumiem tej manii gotowania każdego warzywa do absolutnej miękkości, niemal rozgotowania. Ani to nie wygląda, ani nie smakuje, ani nawet pogryźć nie ma czego. A już zupełnie nie wiem, jaki jest sens gotowania jakiegoś warzywa w morzu wody i odcedzanie tego.

Ale żeby nie było- makaron wygląda przepysznie :-D Skuszę się pewnie niebawem.

Sylwia8 - 2014-03-25, 18:30

Maple Leaf napisał/a:
A już zupełnie nie wiem, jaki jest sens gotowania jakiegoś warzywa w morzu wody i odcedzanie tego.

Ale żeby nie było- makaron wygląda przepysznie :-D Skuszę się pewnie niebawem.


No właśnie - ale wiesz, jak się gotuje coś godzinę to potrzeba gar wody wlać, żeby garnka nie spalić :P

Coby więcej ludków się skusiło dodałam zdjęcie ;) Dzięki

priya - 2014-03-26, 08:43

A gdzie przepis na tą sałatkę??
Maple Leaf - 2014-03-26, 09:56

Sylwia8 napisał/a:
jak się gotuje coś godzinę to potrzeba gar wody wlać, żeby garnka nie spalić

:lol:

priya, hxxp://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2013/09/szpinak-z-pomarancza-saatka-z-sosem.html ;-)

Sylwia8 - 2014-03-26, 12:47

priya, link jest w poście o szpinaku ale widzę, że już dostałaś bezpośredniego linka :)
priya - 2014-03-26, 17:32

Dzięki, rzeczywiście pysznie się zapowiada :-D

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group