wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - "Razowy" chleb bezglutenowy

Poli - 2014-03-26, 16:15
Temat postu: "Razowy" chleb bezglutenowy
Chleb bez glutenu i tluszczu , mozna zrobic w wersji razowej , jak i w wersji bialej ( omijamy w przepisie karob). Obecnie jeden z moich ulubionych :-) Chleb wogole nie kruszy sie, moze stac tydzien w chlebaku i bedzie nadal sprezysty i jak ¶wieży.

0,5 litra wody
paczka suchych drozdzy
2 czubate lyzki nasion psyllium
1 lyzeczka miodu
5 g karobu
1 lyzeczka soli
15 g nasion lnu
15 g sezamu
15 gr dyni
15 g slonecznika
50 g maki jaglanej
50 g maki quinoa
50 g maki grycznej
50 g maki ryzowej
150 g platkow owsianych

Do cieplej wody wrzucamy drozdze i psylium, czekamy ok 10 minut, pozniej wszystkie skaldniki mieszamy razem i odstawiamy do wyrosniecia na ok godzine w foremce. Pieczemy ok 60-70 minut :)

Chleb w wersji razowej jest bez drozdzy na zdjeciu, druga wersja biala z drozdzamy. Wersja z drozdzami lepsza :)

bronka - 2014-03-26, 17:04

Rozumiem, że płatki owsiane kupujesz bezglutenowe?
A "razowy" bez drożdży to taki zbitek raczej?

Poli - 2014-03-26, 19:30

bronka napisał/a:
Rozumiem, że płatki owsiane kupujesz bezglutenowe?
A "razowy" bez drożdży to taki zbitek raczej?


Tak, kupuje platki bezglutenowe, chleb bez drozdzy bedzie wlasnie taki zbity. Probowalam takze z soda do pieczenia , ale za bardzo kojarzyl mi sie z ciastem bananowym ;-)

-kreska- - 2014-04-02, 14:37

Poli, U mnie wła¶nie się ciasto zagniata z tego przepisu w maszynie. Tylko również się bbałam o "twardo¶ć" i dodałam pół łyżeczki sody

A co się narobiłam m±ki jaglanej, to już czuję, że mnie dopadn± zakwasy w łokciach :-P

Poli - 2014-04-03, 17:15

kreska, recznie mielilas na make ? Mam nadzieje ze sie uda :-)
Ogolnie jesli "ubije sie " wode z tymi nasionami psylium to ciasto powinno byc puszyste i wyrosnac jak po dodaniu drozdzy , jednak wg mnie jest sporo ziaren w tym przepisie i ciasto jest ciezkie, dlatego wole dodac drozdze.
Jednak testuje wlasnie bulki bezdrozdzowe, tylko na ubitych nasionach psylium, ciekawe czy mi wyjda, jak tak to wkleje przepis :-D

bronka - 2014-04-14, 11:41

Poli napisał/a:
psylium

to jest po prostu babka płesznik o ile się nie nie mylę?

Agnieszka - 2014-04-14, 12:35

bronka: nie u wkleiłam chlebowo więc przenoszę
Eowina - 2016-10-30, 20:22

Potrzebuję przepisu na chleb bezglutenowy, ale możliwie najprostszy... jakby się dało, to najlepiej z jednej m±ki. Mam już jeden na taki z niepalonej kaszy gryczanej, ale może macie co¶ sprawdzonego, co nie ma tylu składników i wyjdzie komu¶ kto nigdy chleba nie piekł?

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group