wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Surówki i sałatki - Surówka z białej rzodkiewki

koko - 2014-03-29, 12:42
Temat postu: Surówka z białej rzodkiewki
W domu były dziwne składniki, powstała surówka, bardzo lekka, biała, fajna:
- biała rzodkiewka
- seler
- jabłko
- por
- jogurt
Wszystko starte na grubych oczkach, por drobno pokrojony. Wymieszać, dodać soli i pieprzu, no i co tam chcecie. Pora wystarczy dosłownie odrobinka, surówka jest taka leciutka, że por łatwo może zdominować całość. Smacznego!

kasienka - 2014-03-29, 12:55

Kurcze, a tak się dziś zastanawiałam czy jej nie kupić, tylko nie wiedziałam co by z niej zrobić ;)
koko - 2014-03-29, 12:56

Ja właśnie też nie wiedziałam, ale skoro już była na stanie... ;-)
gosia_w - 2014-03-29, 14:10

koko, to taka okrągła większa od różowej, podłużna, czy jeszcze inna?
koko - 2014-03-29, 14:12

gosia_w, miałam akurat taką, jak na foto, ale myślę, że wszystko jedno, jakiej użyjesz. Myślę, że nawet czerwona, mała, klasyczna, okrągła też będzie ok.

gosia_w - 2014-03-29, 14:14

Wygląda jak daikon. Ja ją dodaję do kimchi. I lubię pokrojoną na cienkie plasterki i leciutko popieprzoną.
koko - 2014-03-29, 18:25

Nie znam się na tych odmianach, zwykle jadamy taką w plastrach na chlebie.
kasienka - 2014-03-29, 19:13

gosia_w, to ta sama chyba :)
Muszę poszukać Twojego przepisu na kimchi, chyba pisałaś kiedyś, nie?

gosia_w - 2014-03-29, 19:22

Nie pamiętam, czy pisałam, ale jeśli nie, to napiszę. Moje kimchi jest trochę oszukane - nie daję sosu rybnego, nie mam koreańskiej pasty paprykowej, daję po prostu mieloną paprykę (ostrą i słodką).
gosia_w - 2014-03-29, 19:23

jest hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=639553&highlight=#639553
Ostatnio zrobiłam ze szczypiorem - dałam kilka łodyżek. Z mąką ryżową jeszcze nie robiłam.

MartaJS - 2014-03-29, 19:37

Ja taką rzodkiewkę zwykle jem na ciepło, jako część dań w stylu chińskim, jeśli wiecie co mam na myśli.

Surówka fajna :-)

lilias - 2014-03-29, 20:14

u mnie ostatnio rzodkiew czarna :) plus niesłodzone mleko sojowe (mało), duzo cytryny, sól, pieprz, cukier (wszystko do smaku). najlepsze na drugi dzień. mięsojedzący pożarli prawie całą ;)

biała rzodkiew u mnie była najczęściej w wersji rzodkiew, sól, pieprz, jogurt lub smietana, czyli bardzo podobnie :)

jagodzianka - 2014-03-30, 15:52

Ja zrobiłam taką wariację: biała rzodkiew w kostkę, jabłko tarte, por w pół plasterki i kiełki rzodkiewki zwykłej, posypane koperkiem i bazylią, polane mlekiem kokosowym i skropione cytryną. Pyszka. :)
kasienka - 2014-03-30, 16:11

koko, zrobiłam, dałam jeszcze natkę, bo musiałam zużyć. Pycha :)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group