|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Surówki i sałatki - Surówka z białej rzodkiewki
koko - 2014-03-29, 12:42 Temat postu: Surówka z białej rzodkiewki W domu były dziwne składniki, powstała surówka, bardzo lekka, biała, fajna:
- biała rzodkiewka
- seler
- jabłko
- por
- jogurt
Wszystko starte na grubych oczkach, por drobno pokrojony. Wymieszać, dodać soli i pieprzu, no i co tam chcecie. Pora wystarczy dosłownie odrobinka, surówka jest taka leciutka, że por łatwo może zdominować całość. Smacznego!
kasienka - 2014-03-29, 12:55
Kurcze, a tak się dziś zastanawiałam czy jej nie kupić, tylko nie wiedziałam co by z niej zrobić
koko - 2014-03-29, 12:56
Ja właśnie też nie wiedziałam, ale skoro już była na stanie...
gosia_w - 2014-03-29, 14:10
koko, to taka okrągła większa od różowej, podłużna, czy jeszcze inna?
koko - 2014-03-29, 14:12
gosia_w, miałam akurat taką, jak na foto, ale myślę, że wszystko jedno, jakiej użyjesz. Myślę, że nawet czerwona, mała, klasyczna, okrągła też będzie ok.
gosia_w - 2014-03-29, 14:14
Wygląda jak daikon. Ja ją dodaję do kimchi. I lubię pokrojoną na cienkie plasterki i leciutko popieprzoną.
koko - 2014-03-29, 18:25
Nie znam się na tych odmianach, zwykle jadamy taką w plastrach na chlebie.
kasienka - 2014-03-29, 19:13
gosia_w, to ta sama chyba
Muszę poszukać Twojego przepisu na kimchi, chyba pisałaś kiedyś, nie?
gosia_w - 2014-03-29, 19:22
Nie pamiętam, czy pisałam, ale jeśli nie, to napiszę. Moje kimchi jest trochę oszukane - nie daję sosu rybnego, nie mam koreańskiej pasty paprykowej, daję po prostu mieloną paprykę (ostrą i słodką).
gosia_w - 2014-03-29, 19:23
jest hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=639553&highlight=#639553
Ostatnio zrobiłam ze szczypiorem - dałam kilka łodyżek. Z mąką ryżową jeszcze nie robiłam.
MartaJS - 2014-03-29, 19:37
Ja taką rzodkiewkę zwykle jem na ciepło, jako część dań w stylu chińskim, jeśli wiecie co mam na myśli.
Surówka fajna
lilias - 2014-03-29, 20:14
u mnie ostatnio rzodkiew czarna plus niesłodzone mleko sojowe (mało), duzo cytryny, sól, pieprz, cukier (wszystko do smaku). najlepsze na drugi dzień. mięsojedzący pożarli prawie całą
biała rzodkiew u mnie była najczęściej w wersji rzodkiew, sól, pieprz, jogurt lub smietana, czyli bardzo podobnie
jagodzianka - 2014-03-30, 15:52
Ja zrobiłam taką wariację: biała rzodkiew w kostkę, jabłko tarte, por w pół plasterki i kiełki rzodkiewki zwykłej, posypane koperkiem i bazylią, polane mlekiem kokosowym i skropione cytryną. Pyszka.
kasienka - 2014-03-30, 16:11
koko, zrobiłam, dałam jeszcze natkę, bo musiałam zużyć. Pycha
|
|