wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Surówki i sałatki - Sosy, dressingi, marynaty

kasienka - 2014-03-29, 19:26
Temat postu: Sosy, dressingi, marynaty
Pomyślałam, że może w jednym wątku zbierzemy przepisy na sosy do sałatek, chyba takiego nie ma (jeśli jest, poprawcie mnie...). Długo szukałam fajnego przepisu na sos do sałatki, trochę w orientalnym stylu. W ogóle na sosy nie mam zbyt wiele pomysłów, często do sałaty daję po prostu knorra z paczki, a to w sumie średnie. Jeśli ktoś ma fajny przepis na taki dressing musztardowy, szwedzki chyba, można kupić taki czasem z łososiem, w Poznaniu w jednej knajpce dają z nim pyszne wegeburgery, to chętnie przyjmę. Wydaje mi się, że on może być z miodem i odrobiną koperku. Ale nigdy mi jakiś super nie wyszedł...

To mój sos do surówki (dziś robiłam marchew, czerwona kapusta, papryka, cebula czerwona, ale z każdą chyba fajnie się zgra, z białej kapusty też i z ogórkiem czy z czymś)

Do słoika dać:

2 czubate łyżki zmielonego sezamu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
2 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny (limonka byłaby jeszcze lepsza)
2 łyżki posiekanej kolendry razem z łodyżkami
1 łyżka posiekanego szczypioru
Kawałek startego imbiru (wielkości ok. połowy kciuka)
Pół łyżeczki posiekanego chili czerwonego
Szczypta soli i pieprzu
Mała łyżeczka cukru trzcinowego

Wszystko dokładnie wymieszać w słoiku, na chwilę zostawić i jeszcze raz wymieszać i dodać do surówki.

MartaJS - 2014-03-29, 19:33

Ja do sałaty i surówek daję zwykle oliwę z oliwek z jakimiś przyprawami. Najczęściej oliwa+czosnek świeży wyciśnięty albo oliwa+pieprz czarny+czerwona papryka+czosnek granulowany. To chyba moje ulubione zestawy, bardzo proste.

No i niewegańskie oparte na jogurcie lub śmietanie.

kasienka - 2014-03-29, 19:38

MartaJS, a jakie robisz ze śmietaną/jogurtem?

Ja jeszcze klasyczny winegret :oliwa, czosnek, cytryna, pieprz, sól, musztarda i gorąca woda.

MartaJS - 2014-03-29, 20:10

kasienka napisał/a:
MartaJS, a jakie robisz ze śmietaną/jogurtem?


W sumie tak jak te z oliwą, tylko jeszcze dodaję łyżkę białego ;-) Śmietana zgrywa mi się też z olejem lnianym. Świetna jest sałata z olejem słonecznikowym zimnotłoczonym, wtedy właściwie nie potrzeba żadnych przypraw.

Czasem po prostu łyżka śmietany, sól i ząbek czosnku, i tyle przyprawiania.

Przypomniało mi się, że jeszcze często dodaję do oliwy czubrycę zieloną.

A winegret robię bez musztardy, czasem zamiast cytryny kilka kropli octu balsamico.

Jakoś te musztardowe sosy u nas nie bardzo podchodzą, podobnie jak słodko-kwaśne. Raczej klasyka i klimaty włoskie. Stach ostatnio wszystko je z kacupem :-P

gosia_w - 2014-03-29, 20:27

ja zawsze daję musztardę do vinegretu, jeśli sałata jest z pomidorami
Humbak - 2014-03-29, 20:54

Jakie macie proporcje oliwy i cytryny w winegrecie? Co chwilę próbuję, na oliwie z oliwek ale mi nie smakuje to co się tworzy
kasienka - 2014-03-29, 21:43

Humbak, moim zdaniem okiwa z oliwek jest zbyt intensywna i dominuje smak. Wolę używać innej, z okiwej uwielbiam do mozarelli, twarogu.
seminko - 2014-03-29, 22:09

MartaJS napisał/a:
Świetna jest sałata z olejem słonecznikowym zimnotłoczonym, wtedy właściwie nie potrzeba żadnych przypraw

Tak, jak świetne jest COKOLWIEK z rzepakowym podobnie tłoczonym;)

Humbak, jak pisze kasienka, oliwa nadaje ton. Ja akurat lubię, a jeśli mi coś nie pasowało, zawsze winiłam np. cytrynę lub soku jej nadmiar ;-)

Ostatnio w ogóle nie kupuję cytryn, a w kwestii winegret sprawdza mi się ocet balsa/ jabłkowy (wtedy nie daję małemu, jakoś jednak źle mi się kojarzy hasło "ocet")) albo sok z rokitnika, kupiony w intencji wzmacniania/ podtrzymania odporności symfonisty (wtedy głównie dla niego) ;-)

A!: musztarda- spróbuj zmieszać z odrobiną wywaru po duszeniu warzyw z przyprawami, w tym smażoną cebulką! i w dowolnych wariacjach wykorzystać jako sos- lub jego bazę- do surówki/ sałatki :-)

Kat... - 2014-03-29, 22:14

Ja w tym roku odkryłam coś, co mi bardzo smakuje i jednocześnie jest zdrowe- sos czosnkowy lub majonezowy z avocado!
Miksuję pół avocado z wodą, solą, pieprzem, ciupką octu balsamicznego lub winnego i do tego czosnek albo musztarda. Wody tyle, żeby nie było za gęste i dało się wymieszać. Bardzo mi smakuje taki sos w połączeniu z sałatą lodową, pomidorem, cebulą i oliwkami.

Humbak - 2014-03-29, 22:44

dzięki za podpowiedzi :)
theloudestsound - 2014-03-30, 10:03

moim ulubionym dressingiem jest taki: oliwa z oliwek+ musztarda+ ocet balsamiczny+ odrobina syropu z agawy+ sól pieprz oregano i bazylia
jagodzianka - 2014-03-30, 16:49

Kat..., o jaaa muszę spróbować. Uwielbiam czosnkowy, ale nie chce mi się nigdy robić z mleka sojowego albo z nerkowców.
Agnieszka - 2014-03-30, 20:29

kasienka: zerknij w przepisy sałatkowe ag: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=4385
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5230
intryguje mnie także ten do pieczonych warzyw, pewnie przerobię po swojemu w wolnej chwili: hxxp://www.jadlonomia.com/2014/03/pieczone-warzywa-z-sosem-z-granatow.html
My lubimy oliwę ale ja bardziej słonecznikowy toczony na zimno. Musztardy fanem nie jestem ale czasem fajnie się komponuje więc bywa, że bywa

kasienka - 2014-03-30, 21:28

Agnieszka, dzięki :)

Właśnie widziałam w tv 2 przepisy na sosy do kebabu - więc do falafela lub haloumi będą pewnie super (muszę zrobić falafel w końcu!)

1. Jogurt grecki + tahini + mięta + trochę czosnku (klasyk)
2. Jogurt + pomidory obrane i bez pestek + koperek + cukier + czosnek z odrobiną soli + mięta


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group