|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Sprzęty kuchenne - Potrawy i ciasta z prodiża
diuszesa - 2014-05-05, 14:55 Temat postu: Potrawy i ciasta z prodiża Hej!
Tak się składa, że cierpię na brak piekarnika
Mam tylko prodiż elektryczny, okrągły, ogrzewany od góry.
Właściwie piekłam w nim tylko klasycznego biszkopta (na jajach) lub jakieś ciasta ucierane - ale teraz już chciałabym zrezygnować z wypieków klasycznych i z białej mąki. Trochę się obawiam, czy w prodiżu takie wegańskie, zdrowe i np. pełnoziarniste ciasto mi wyjdzie... Robi ktoś w prodiżu?
Pożądam też jakiegoś warzywnego pasztetu, no ale prodiż piecze bardziej od góry i nie mam pojęcia, czy tylko nie zmarnuję składników. Może ktoś ma doświadczenie z pieczeniem w prodiżu? Bo mi go brak... Podzielicie się radami?
bronka - 2014-05-05, 16:27
Ja piekę w prodiżu.
Od jakiegoś czasu- wszystko. Chleby, ciasta proszkowe, drożdżowe, z owocami itp . Raz nawet kokosanki upiekłam
Grzanie mam z góry i z dołu.
Pasztetów jeszcze nie próbowałam piec. Ale nie widzę żadnych przeciwwskazań.
bronka - 2014-05-05, 16:28
diuszesa napisał/a: | Pożądam też jakiegoś warzywnego pasztetu, no ale prodiż piecze bardziej od góry i nie mam pojęcia, czy tylko nie zmarnuję składników |
jak by nie wyszło- zawsze można na kotleciki przerobić
Agnieszka - 2014-05-05, 16:36
Od kilku lat nie mam piekarnika. Ciasta, zapiekanki, pasztety, tarty.... wege/wegan itd robię w prodiżu takim najprostszym z jedną grzałką od góry. Dłużej się piecze i tyle. Moja mama i ciocia prawie nie używały piekarnika all pieczone w tego typu urządzeniach o kształtach różnych: okrągłe, owalne, podłużne. Jedyne z czym mam problem to pieczenie chleba ale zapewne da radę tylko ja nie mam czasu na eksperymenty.
bronka - 2014-05-05, 16:42
Cytat: | Jedyne z czym mam problem to pieczenie chleba ale zapewne da radę tylko ja nie mam czasu na eksperymenty. |
Dlaczego?
A mnie właśnie chleby ( razowe na zakwasie) wychodzą o niebo lepsze niż w piekarniku. Nie wysuszone. Wyrośnięte. Pyszne.
Agnieszka - 2014-05-05, 16:51
bronka: ma jedną grzałkę od góry. Chleby piekłam bezglutenowe i na bezglutenowych zakwasach
ale
ten sprzęt ma wiele zastosowań, jak polega góra idzie na elektro złom a dół robi za osłonki do doniczek. Aluminium dobrze przyjmuje farbę
diuszesa - 2014-05-07, 13:32
Agnieszka napisał/a: | Od kilku lat nie mam piekarnika. Ciasta, zapiekanki, pasztety, tarty.... wege/wegan itd robię w prodiżu takim najprostszym z jedną grzałką od góry. Dłużej się piecze i tyle. Moja mama i ciocia prawie nie używały piekarnika all pieczone w tego typu urządzeniach o kształtach różnych: okrągłe, owalne, podłużne. Jedyne z czym mam problem to pieczenie chleba ale zapewne da radę tylko ja nie mam czasu na eksperymenty. |
Aha, czyli wychodzą No to muszę spróbować. Dzięki.
W razie czego pomogę sobie tortownicą wsadzoną do prodiża - tak robiłam biszkopta , mniej problemu z wyciaganiem.
bronka - 2014-05-07, 14:18
Ja zawsze piekę w foremce włożonej do prodiża. Jakoś mnie kontakt ciasta ( szczególnie kwaśnego- np. chleba na zakwasie) z aluminium odstrasza
andromeda1 - 2016-10-05, 18:27
Prodziż, niesmiertelna rzecz i dość przydatna pomimo, że ludzie się smieją. Też mam taki hxxp://emako.pl/pol_m_Kuchnia_Akcesoria-i-przybory-kuchenne-1114.html]gadżety do kuchni pamiętające czasy PRL i wciąż działa .
|
|