|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Śniadania i kolacje - Bardzo, bardzo szybkie pasty
Sandra - 2014-05-22, 13:10 Temat postu: Bardzo, bardzo szybkie pasty Mam problem natury czasowej. Od miesiąca jeździmy z synkiem na rehabilitację i nie ma nas pół dania do tego na początku czerwca się przeprowadzamy. Mamy wielki młyn w domu.
To jeszcze potrwa miesiąc a ja nie wiem co jeść! Głownie chodzi o kanapki i pasty do nich. Jak ostatnio zamoczyłam cieciorkę to zdążyła mi wykiełkować a ja jeszcze nie miałam czasu odlać wody i jej ugotować.
Stąd prośba. Podajcie jakieś linki czy przepisy do mega szybkich past.
Ale coś w stylu puszka z groszkiem i olej. Odsączasz wodę i dodajesz przyprawy i miksujesz. Przerobiliśmy już tak fasolę, kukurydzę, groszek, awokado i zmielone migdały z przecierem (bo w sklepie na dole można już kupić zmielone). Jednak nie możemy już na to patrzeć!
Przepraszam jak temat już jest. Przekierujcie mnie tylko.
Z góry dzięki .
kamma - 2014-05-22, 13:54
Sandra, hummus z ciecierzycy wyjdzie równie dobry, gdy użyjesz ciecie z puszki.
Fasola - również z puszki - w wersji nieśmiertelnego 'smalczyku", z jabłkiem i cebulą (a najlepiej i najszybciej z cebulą prażoną) oraz majerankiem.
Wszelkie masełka z ziaren - mielesz ziarno na pył, dodajesz oleju i już.
Nieco więcej roboty, ale i tak niewiele, wymaga pasta ze słonecznika z cebulą i jabłkiem. Słonecznik mielesz, cebulę podsmażasz, dodajesz jabłko i jeszcze chwilę podsmażasz, dodajesz słonecznik, trochę wody, jeszcze trochę oleju, przyprawy (koniecznie majeranek!), blenderujesz i gotowe.
Szybkie są pasty z czerwonej soczewicy, bo ona bardzo szybko dochodzi.
Agnieszka - 2014-05-22, 18:29
Zerknij tu: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=34 wiele przepisów z użyciem gotowców (soczewicę chyba zieloną/brązową w puszce też widziałam w jakimś sklepie) może coś wpadnie w oko.
Ugotowanie kaszy/ryżu/soczewicy nie wymaga wiele zachodu, można to zrobić popołudniem i wykorzystać potem do smarowidła (zdrowszy wariant niż puszki).
Często robię tak że podgotowywuję ryż/ kasze rano, okręcam ręcznikiem, wsadzam w pościel a córka wracając ze szkoły ma ciepły dodatek np. do sosu więc nie jest tak, że non stop stoję przy garach. No i gotuję więcej najwyżej znajdzie zastosowanie w innej potrawie (paście, pasztecie, kotletach, sałatce, farszu do czegoś...) a ja gotową bazę już mam pod ręką.
Szura - 2014-05-22, 18:33
Soczewicę czerwoną się gotuje bez namaczania i do tego całe... 7 minut.
Agnieszka - 2014-05-22, 19:04
Zawsze przepłukuję i choć chwilę się moczy ale miałam okazję spotkać dwa razy taką, która była twarda i nie dało się jej ugotować do miękkości i np. zupa do jadalnych się nie zaliczała.
kira - 2014-05-22, 21:26
banan + awokado + karob na słodko
przysmak porowy z puszka.pl, przepyszny! można przygotować wieczorem i rano zajadać.
zresztą na puszce jest mnóstwo pomysłów na pasty
maga - 2014-05-23, 12:27
Pasty z resztek obiadowo - kolacyjnych, np. kasza jaglana + brokuł, przyprawy, oliwa; kasza gryczna + pieczarki, cebulka, przyprawy, oliwa; quinoa + szpinak, przyprawy, oliwa. Pasty można zrobić dosłownie ze wszystkiego.
Na bardzo szybko, do rozgniecenia widelcem - dojrzałe awokado, cytryna, oliwa + dodatki typu cebulka lub/i pomidor świeży lub suszony drobno posiekany; oliwki; zioła itp.
Brokuł/kalafior + zmielony słonecznik, przyprawy.
Namoczone na noc orzechy włoskie + czosnek, oliwa.
Rukola/roszponka + zmielony słonecznik (może być podprazony), czosnek, oliwa.
Namoczone na noc migdały (można wcześniej zalać wrzątkiem na 15 min i obrać ze skórki, będzie wtedy idealny twarożek. Można to pominąć i zrobić pastę bardziej migdałową) po zblenbdowaniu z odrobina wody, oliwy i cytryny masz bazę - można dodać rzodkiewkę/ szczypiorek/ posiekane oliwki/ cebulkę/ kapary, co Ci przyjdzie do głowy.
Tofu rozgniecione z cytryną, solą pieprzem i oliwą też może byc bazą do takiego twarożku.
W wolnej chwili możesz zrobić wegański paprykarz i zapasteryzować w słoikach "na czarną godzinę" (marchewka, cebulka, brązowy ryż, czerwona soczewica, przecier pomidorowy, słodka papryka w proszku, sól, pieprz, ewentualnie rozdrobnione glony nori).
kamma - 2014-05-27, 20:24
Dla porządku dorzucam świeżo wymyślony przepis na szybką, choć kontrowersyjną pastę. Szczegóły:
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=661845#661845
Meri - 2015-08-09, 14:25
A czym mielicie slonecnzik i ziarna?
|
|