|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Śniadania i kolacje - Patifu
kamma - 2014-05-27, 20:13 Temat postu: Patifu Wymyślone jako próba rozpracowania kupowanego w Czechach przysmaku. Smak zbliżony, konsystencja identyczna, a oto przepis:
Składniki:
1 cebula - w kostkę
10 cm pora - w krążki
5 pieczarek - starte
2 op. drożdży (takich najzwyklejszych)
300 g tofu - w kostkę
sól, sos sojowy
Wykonanie (ok. 10 minut):
do garnka wlewamy olej, a gdy się rozgrzeje, wrzucamy wymienione powyżej składniki w podanej kolejności. Ważne, aby przed dodaniem tofu poczekać, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą i chwilkę pobulgoczą. Gdy dodamy tofu, należy wszystko jeszcze przez chwilę pogotować, następnie zmiksować na bardzo gładką masę, co wymaga kilku minut. Sól i sos sojowy dodać w trakcie miksowania.
Uwaga: jest to potrawa typu "albo mnie kochasz, albo nienawidzisz". W trakcie gotowania zapach jest niezwykle intensywny, niektórzy go nie tolerują, a inni kochają. Po ostudzeniu zapach jest już raczej subtelny.
To jest wersja podstawowa. Proponuję także poeksperymentować z dodatkami:
- grubo zmielony pieprz,
- papryka wędzona,
- ulubione zioła,
- świeży szczypiorek,
- kawałek upieczonej dyni,
- chrzan.
MartaJS - 2014-05-27, 20:38
Uwielbiamy Patifu a podobne pasty z drożdżami, choć bez tofu, już robiłam. Inspirujące, muszę wypróbować!
maryczary - 2014-05-27, 21:22
kamma napisał/a: | 2 op. drożdży (takich najzwyklejszych) | takie 2 wielkie kochy????
kofi - 2014-05-27, 22:03
Ciekawe. Lubię takie pasty drożdżowe, które sprzedają w słoikach, nie wiem, czy Primaviki, czy jakiegoś innego producenta, może się uda podrobić (w nich nie ma tofu w składzie).
kamma - 2014-05-27, 23:15
maryczary, tak, te po 10 dkg. Drożdże i tofu to fundamenty tej pasty.
MartaJS, zatem powinno Wam smakować, moi się zwyczajnie rozpłynęli
No i cena kilkakrotnie niższa niż oryginał.
MartaJS - 2014-05-27, 23:28
A gdyby tak przecier pomidorowy? U mnie jedzą wszystko, co ma przecier.
kamma - 2014-05-27, 23:34
MartaJS, jadałam patifu pomidorowe, średnio mi smakowało, ale myślę, że można spróbować. Tylko przecier w większej ilości może źle wpłynąć na konsystencję. W podanym przeze mnie przepisie wychodzi pianka, delikatna jak w oryginale, a boję się, że przecier może ją rozwodnić. To może Ty spróbuj, a potem daj nam znać, co wyszło
kofi - 2014-06-05, 20:38
Będę należeć do entuzjastów - właśnie pochłaniam na waflu ryżowym.
Zrobiłam bez pieczarek, bo zapomniałam kupić, domowe tofu wyszło mi z leksza kwaśne i jest troszkę kwaśna, za to dałam sporo bazylii i koperku, nie miksuję, bo takie mi smakuje.
Izzi - 2014-06-06, 12:37
Brzmi smacznie. Na pewno wypróbuję
kofi - 2015-07-01, 19:15
Znowu zrobiłam i zastanawiam się czy miksować, bo znowu mi smakuje bez. Z drugiej strony nie wiem, jak zmiksowana
|
|