|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Dania gorące - ryż z bobem i szpinakiem
Agnieszka - 2014-06-19, 20:03 Temat postu: ryż z bobem i szpinakiem Ryż z bobem i szpinakiem czyli pozostałości w obiedzie
Skład:
- ryż (miałam ugotowany duży kubek basmatii)
- bób (też z wczoraj i posadziłam do resztek dziecko by wydłubało ze skórek - wyszła miseczka)
- cebula (można pominąć, zastąpić porem, grubym szczypiorem albo zrezygnować)
- kolendra ziarna
- kumin
- szpinak (żywego z balkonu zebrałam 2 garści)
- sól, pieprz cytrynowy, majeranek, woda, tłuszcz
opcjonalnie: pomidory albo przecier, ugotowana lub puszkowa cieciorka, czosnek, czarna gorczyca albo inne ulubione przyprawy
Na rozgrzany olej dajemy przyprawy kumin i kolendrę (utłuczona w moździerzu). Następnie po ok. 2 min wrzucamy cebulę (kostka, piórka… co kto lubi). Po chwili (cebula powinna zmięknąć nieco, zeszklić się), ryż ugotowany a następnie bób. Dolać trochę wody by nie przywierało i szpinak żywy (chwila mu wystarczy) oraz pozostałe przyprawy – z ugotowanych produktów całość zajmuje 15 min.
Opcjonalnie jako jednogarnkowiec można dodać cieciorkę i pomidory, ulubione przyprawy (warto na koniec posypać natką albo koperkiem)
My czyściłyśmy przed wyjazdem lodówkę i wyjadamy przetwory - zjadłyśmy z resztką szaszłyków: kotlety sojowe tekturowe skropione tamarii, cebula, papryka, pieczarka, marchewka młoda oraz szybką surówką: kiszone ogórki i żywe, koperek, rzodkiewka. Dzieć okrasił keczupem szaszłyki.
kofi - 2014-06-19, 23:09
Pysznie się zapowiada.
Podziwiam, że Ada nie wyjadła całego bobu przy obieraniu.
Zrobię, jak będzie trochę tańszy, bo u nas dopiero się pokazał.
go. - 2014-06-20, 15:21
ale ochoty mi narobiłaś
kofi - 2014-07-09, 15:04
Ojeeej, zapomniałam o szpinaku, ciekawe, czy roszponka na ceipło dobra. Zaraz sprawdzę, czy trochę urosło...
input - 2014-07-11, 12:38
Właśnie takiego przepisu szukałam, zaraz biorę się do roboty. Mam nadzieję, że wszystko wyjdzie
Agnieszka - 2014-07-11, 20:14
kofi: nie robiłam z roszponką więc jestem ciekawa co wyszło
input: mam nadzieję, że smakowało
kofi - 2014-07-13, 12:24
Zamiast roszponki dałam jarmuż, jeszcze trochę innego zielska, selera naciowego, koperku i sypnęłam słonecznik. Wyszło pysznie. Odtąd zawsze będę gotowała dużo bobu, żeby był na 2 obiady.
Agnieszka - 2014-07-13, 12:55
kofi napisał/a: | Zamiast roszponki dałam jarmuż, jeszcze trochę innego zielska, selera naciowego, koperku i sypnęłam słonecznik. Wyszło pysznie. Odtąd zawsze będę gotowała dużo bobu, żeby był na 2 obiady. |
jaskrawa - 2014-07-28, 00:02
super przepis, potrzebowałam fajnego i prostego pomysłu na bób. dzięki!
Agnieszka - 2014-07-28, 14:05
My sezonowo jadamy bo lubimy (w przeciwieństwie do mrożonego). Fajną sałatkę zamieściła ag: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5230 ale z racji upałów zmodyfikowałam i zamieszczę w stosownym dziale.
|
|