wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - Bezglutenowa zapiekanka cukiniowa "nadmorska"

go. - 2014-08-03, 21:39
Temat postu: Bezglutenowa zapiekanka cukiniowa "nadmorska"
Nazywam ją "nadmorską", bo jest zapiekanką typu "do ręki", co mi się kojarzy z wyjazdami i budkami z goframi i zapiekankami, którą można potraktować ketchupem ;)

cukinie- sztuk w zależności od potrzeb- 1 cukinia=2 zapiekanki
I dobieramy proporcjonalnie składniki do wielkości cukinii i ilości
ale ogólnie wygląda to tak:
szklanka ryżu brązowego
2 cebule
ze 2 ząbki czosnku
250g pieczarek
pomidory (do położenia na wierzch w plastrach, więc w zależnosci od wielkości pomidorasów i zamierzanej grubości plastrów ;)
sos sojowy

Cukinię należy przekroić na pół i wyskrobać w łódeczki - to będzie nasza bezglutenowa "bułka" :mryellow: Na spód wydrążonych pestek wrzucam przyprawy- w zależności od gustu- u mnie sól, pieprz, bazylia.
Na górę ładuje farsz, ze zmieszanego ugotowanego ryżu, pieczarek, cebuli, czosnku, ew. marchewki i pietruszki. (osobiście często też do farszu dolewam sosu sojowego do smaku). Na wierzch kładę pomidory i skrapiam oliwą.
Osoby "lakto" oczywiście mogą zasmażyć to dodatkowo pod serem
Układam na papierze do pieczenia i piekę w 180 stopniach do 10 minut

Miałam fotkę ale totalnie nie mogę jej teraz odnaleźć :-x

Agnieszka - 2014-08-03, 22:42

sos sojowy zazwyczaj ma gluten, może warto go tamari zastąpic
go. - 2014-08-04, 08:27

wiem, ja kupuję gluten free :) ale słuszna uwaga
Agnieszka - 2014-08-04, 13:16

w wegan wersji są i sery kupne albo hand made: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=15044. go: przepis fajny, smaczny i rozwojowy :-) - robię zmieniając warzywa, zastępując ryż kaszą, dodając ulubione zioła/przyprawy itd.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group