|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Dania gorące - Bezglutenowa zapiekanka cukiniowa "nadmorska"
go. - 2014-08-03, 22:39 Temat postu: Bezglutenowa zapiekanka cukiniowa "nadmorska" Nazywam ją "nadmorską", bo jest zapiekanką typu "do ręki", co mi się kojarzy z wyjazdami i budkami z goframi i zapiekankami, którą można potraktować ketchupem
cukinie- sztuk w zależności od potrzeb- 1 cukinia=2 zapiekanki
I dobieramy proporcjonalnie składniki do wielkości cukinii i ilości
ale ogólnie wygląda to tak:
szklanka ryżu brązowego
2 cebule
ze 2 ząbki czosnku
250g pieczarek
pomidory (do położenia na wierzch w plastrach, więc w zależnosci od wielkości pomidorasów i zamierzanej grubości plastrów
sos sojowy
Cukinię należy przekroić na pół i wyskrobać w łódeczki - to będzie nasza bezglutenowa "bułka" Na spód wydrążonych pestek wrzucam przyprawy- w zależności od gustu- u mnie sól, pieprz, bazylia.
Na górę ładuje farsz, ze zmieszanego ugotowanego ryżu, pieczarek, cebuli, czosnku, ew. marchewki i pietruszki. (osobiście często też do farszu dolewam sosu sojowego do smaku). Na wierzch kładę pomidory i skrapiam oliwą.
Osoby "lakto" oczywiście mogą zasmażyć to dodatkowo pod serem
Układam na papierze do pieczenia i piekę w 180 stopniach do 10 minut
Miałam fotkę ale totalnie nie mogę jej teraz odnaleźć
Agnieszka - 2014-08-03, 23:42
sos sojowy zazwyczaj ma gluten, może warto go tamari zastąpic
go. - 2014-08-04, 09:27
wiem, ja kupuję gluten free ale słuszna uwaga
Agnieszka - 2014-08-04, 14:16
w wegan wersji są i sery kupne albo hand made: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=15044. go: przepis fajny, smaczny i rozwojowy - robię zmieniając warzywa, zastępując ryż kaszą, dodając ulubione zioła/przyprawy itd.
|
|