|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Przetwory - Przetwory- przepisy
theloudestsound - 2014-08-11, 23:03 Temat postu: Przetwory- przepisy Pozwoliłam sobie założyć temat ogólny z różnorakimi przepisami, ale mi osobiście najbardziej zależy na takich obiadowych daniach, które można zawekować na studenckie czasy Mam już ogórki chili, ogórki kiszone, ogórki z cebulką, ogórki w musztardzie, sos pomidorowy, parę dżemów, ketchup i chili sin carne, dzielcie się pomysłami, może jakieś pulpety, bigos, gołąbki? co jeszcze z dań obiadowych? Zaznaczam, że nie przepadam za leczo..
Ps. Jeśli chcecie przepis na któryś z moich weków piszcie
kamma - 2014-08-12, 09:07
buraczki!!!
Albo same, ugotowane i starte, albo w postaci sałatki. Miałam gdzieś świetny przepis na sałatkę z buraków i papryki, jak znajdę, to wrzucę.
Większość moich dań nie ma nazw, gdyż są improwizacjami, toteż rzucę kilka luźnych pomysłów:
- fasolka szparagowa w pomidorach (składniki: cebula, marchewka, fasolka szparagowa, papryka, pomidory, przyprawy),
- mam brzęczka przy uchu, może później mnie oświeci, gdy brzęczek zajmie się sobą
theloudestsound - 2014-08-12, 09:16
O właśnie o buraczkach całkiem zapomniałam
kamma - 2014-08-12, 09:21
theloudestsound, a jeśli nie przepadasz za leczo, to możesz robić w formie zmiksowanej, z dużą ilością pomidorów. Dobre do kaszy, makaronów, kromki chleba czy bułek na parze.
Aha, jedna uwaga. Babcia mówiła mi kiedyś, że weki z cebulą źle się przechowują (łatwo się psują), więc lepiej zużyć je jako pierwsze.
priya - 2014-08-12, 09:56
kamma napisał/a: | weki z cebulą źle się przechowują (łatwo się psują), więc lepiej zużyć je jako pierwsze.
|
Można więc zrobić bez cebuli. Np. fasolka szparagowa w pomidorach to u mnie zawsze tylko te dwa składniki plus sól. A jest pyszna. Zresztą zawsze można doprawić (również cebulą) po otwarciu słoika dopiero.
theloudestsound - 2014-08-12, 14:11
Część moich przetworów pokombinuje coś z sama cukinia i zrobię jeszcze sos słodko-kwaśny, a macie pomysł na pulpety w sosie?
AzjaB - 2014-08-13, 20:37
theloudestsound, jak robiłaś chili sin carne do weków?
U mnie sałatka z ogórków z ostrą papryką, wszelkie dżemory, musy do naleśników.
theloudestsound - 2014-08-14, 10:14
AzjaB robiłam z tego przepisu, ale na mniej gęsto hxxp://www.jadlonomia.com/2014/01/chili-sin-carne.html#more Zrobiłam podwójną porcję wyszło 6 półlitrowych słoików
kamma - 2014-08-15, 16:44
theloudestsound, może leczo z dynią przypadnie Ci do gustu? Ja je wolę o wiele bardziej niż z samą cukinią. Jest bardziej wyraziste. Daję dynię i cukinię w proporcji 1:1. Do tego cebula, papryka, pomidory, a z przypraw: listek, ziele angielskie, świeże liście pietruszki, selera i lubczyku.
Do tej potrawy nadaje się zarówno młoda, jak i dojrzała dynia.
fila - 2014-10-01, 11:42
A jak robisz ogórki w musztardzie?
Provens - 2017-04-19, 09:21
Ja już od jakiegoś czasu nie robię przetworów, bo zabiera mi to zbyt dużo czasu i wcale nie jest takie tanie. Znalazłam źródło, w którym można kupić gotowe, naturalne przetwory. Ostatnio moja rodzina bardzo lubi soki malinowe, więc je kupuję i wszyscy są zadowoleni.
kamma - 2017-04-23, 20:43
Provens napisał/a: | Znalazłam źródło, w którym można kupić gotowe, |
ekspedientki to rusałki?
|
|