wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Przetwory - Przetwory- przepisy

theloudestsound - 2014-08-11, 22:03
Temat postu: Przetwory- przepisy
Pozwoliłam sobie założyć temat ogólny z różnorakimi przepisami, ale mi osobiście najbardziej zależy na takich obiadowych daniach, które można zawekować na studenckie czasy :mryellow: Mam już ogórki chili, ogórki kiszone, ogórki z cebulką, ogórki w musztardzie, sos pomidorowy, parę dżemów, ketchup i chili sin carne, dzielcie się pomysłami, może jakieś pulpety, bigos, gołąbki? co jeszcze z dań obiadowych? Zaznaczam, że nie przepadam za leczo..
Ps. Jeśli chcecie przepis na któryś z moich weków piszcie ;-)

kamma - 2014-08-12, 08:07

buraczki!!!
Albo same, ugotowane i starte, albo w postaci sałatki. Miałam gdzieś świetny przepis na sałatkę z buraków i papryki, jak znajdę, to wrzucę.

Większość moich dań nie ma nazw, gdyż są improwizacjami, toteż rzucę kilka luźnych pomysłów:
- fasolka szparagowa w pomidorach (składniki: cebula, marchewka, fasolka szparagowa, papryka, pomidory, przyprawy),
- mam brzęczka przy uchu, może później mnie oświeci, gdy brzęczek zajmie się sobą ;)

theloudestsound - 2014-08-12, 08:16

O właśnie o buraczkach całkiem zapomniałam :-D
kamma - 2014-08-12, 08:21

theloudestsound, a jeśli nie przepadasz za leczo, to możesz robić w formie zmiksowanej, z dużą ilością pomidorów. Dobre do kaszy, makaronów, kromki chleba czy bułek na parze.

Aha, jedna uwaga. Babcia mówiła mi kiedyś, że weki z cebulą źle się przechowują (łatwo się psują), więc lepiej zużyć je jako pierwsze.

priya - 2014-08-12, 08:56

kamma napisał/a:
weki z cebulą źle się przechowują (łatwo się psują), więc lepiej zużyć je jako pierwsze.

Można więc zrobić bez cebuli. Np. fasolka szparagowa w pomidorach to u mnie zawsze tylko te dwa składniki plus sól. A jest pyszna. Zresztą zawsze można doprawić (również cebulą) po otwarciu słoika dopiero.

theloudestsound - 2014-08-12, 13:11

Część moich przetworów :mryellow: pokombinuje coś z sama cukinia i zrobię jeszcze sos słodko-kwaśny, a macie pomysł na pulpety w sosie?
AzjaB - 2014-08-13, 19:37

theloudestsound, jak robiłaś chili sin carne do weków?

U mnie sałatka z ogórków z ostrą papryką, wszelkie dżemory, musy do naleśników.

theloudestsound - 2014-08-14, 09:14

AzjaB robiłam z tego przepisu, ale na mniej gęsto http://www.jadlonomia.com...carne.html#more ;-) Zrobiłam podwójną porcję wyszło 6 półlitrowych słoików
kamma - 2014-08-15, 15:44

theloudestsound, może leczo z dynią przypadnie Ci do gustu? Ja je wolę o wiele bardziej niż z samą cukinią. Jest bardziej wyraziste. Daję dynię i cukinię w proporcji 1:1. Do tego cebula, papryka, pomidory, a z przypraw: listek, ziele angielskie, świeże liście pietruszki, selera i lubczyku.
Do tej potrawy nadaje się zarówno młoda, jak i dojrzała dynia.

fila - 2014-10-01, 10:42

A jak robisz ogórki w musztardzie?
Provens - 2017-04-19, 08:21

Ja już od jakiegoś czasu nie robię przetworów, bo zabiera mi to zbyt dużo czasu i wcale nie jest takie tanie. Znalazłam źródło, w którym można kupić gotowe, naturalne przetwory. Ostatnio moja rodzina bardzo lubi soki malinowe, więc je kupuję i wszyscy są zadowoleni.
kamma - 2017-04-23, 19:43

Provens napisał/a:
Znalazłam źródło, w którym można kupić gotowe,

ekspedientki to rusałki?


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group