wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Nasze zdrowie - Jak dlugo gotujecie zboza

-kreska- - 2014-09-16, 13:25
Temat postu: Jak dlugo gotujecie zboza
Czesc!
Mam problem, trafilam na artykul w Zielonym Zagonku odnosnie odrobki zboz
Przyznam sie, ze wczesniej nie interesowalam sie tematem i gotowalam standardowo ryz-20 min, jaglanke-10 itd... Ostatnio unikamy pszenicy (obecnej i starych odmian ze wzgledow zdrowotnych, jednak nie wykluczylismy calkowiecie glutenu)
Tu link do wpisu, ktory mnie zaniepokoil
hxxp://zielonyzagonek.pl/sniadanie-troszke-zbozu-prochnicy/
Co myslici :oops: :?:

go. - 2014-09-18, 07:59

Jest ciąg dalszy: hxxp://zielonyzagonek.pl/fermentacja/?utm_campaign=fermentacja_zboz&utm_medium=email&utm_source=Subskrybenci&utm_content=fermentacja_zboz
go. - 2014-09-18, 08:02

Osobiście nie wiem, jaglanki nigdy nie wpadłabym, żeby fermentować :roll: i generalnie bezglutenowych. A kw. fitowy. Kurde, nie wiem :roll:
koko - 2014-09-18, 08:36

A mnie się zdaje, że w toku poszukiwań okazuje się, że niczego nie można jeść i wszystko jest niezdrowe.
go. - 2014-09-18, 12:19

koko, :mrgreen:
Ja z czystej, smakowej ciekawości nastawiłam owies do podkiszenia ;) Dam znać co z tego będzie

Lily - 2014-09-18, 15:27

koko napisał/a:
A mnie się zdaje, że w toku poszukiwań okazuje się, że niczego nie można jeść i wszystko jest niezdrowe.
Dokładnie. W dodatku wszyscy od tego umrzemy ;)
Jaglankę gotuje dłużej, wydaje mi się, że po 10 minutach to jeszcze jest twarde ziarno.

koko - 2014-09-18, 15:52

Lily napisał/a:
Dokładnie. W dodatku wszyscy od tego umrzemy ;)

I to prędzej lub później :mryellow:

Poli - 2014-09-18, 21:26

Zaraz, zaraz przeciez moczenie+ ugotowanie likwiduje kwas fitynowy(wyjatek soja) . Wiec juz sie zakrecilam. Fermentacja jest dla mnie bardziej logiczna w przypadku zboz glutenowych, ale np jaglanki ???? To jakies dziwne dla mnie :roll:

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group