|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Śniadania i kolacje - Pasta z "wędzonej makreli" z tofu
Kat... - 2014-09-17, 20:08 Temat postu: Pasta z "wędzonej makreli" z tofu Przepis znalazłam na profilu facebookowym I can't belive it's vegan, trochę zmodyfikowałam biorąc pod uwagę to, co było w komentarzach pod przepisem.
Smakuje identycznie jak pasta rybna, którą pamiętam z dzieciństwa. Przepyszna!
Potrzebujemy:
- pół kostki tofu naturalnego
- pół kostki tofu wędzonego
- 1 arkusz glonów Nori
- 3-4 łyżki oleju (ja używam rzepakowego bo nie zmienia smaku)
- pół łyżeczki sosu sojowego
- szczypta pieprzu
- jeśli ktoś potrzebuje to jeszcze szczypta soli
Zmiksować na pastę. Jeśli zbyt gęsta dodać odrobinkę wody. Jeść ocierając łzy wzruszenia
koko - 2014-09-17, 20:46
Kat, ale cię wzięło na rybsko Ja z tofu i glona robię "filety" (jak wiele z nas), a pastę wymyśliłam sobie taką, jak widziałaś już wcześniej. Tej też muszę spróbować. Ocieramy łzy wzruszenia razem
Lady_Bird - 2014-09-18, 07:58
Jak na złość nie mam trzech głównych składników. Przepis wypróbuję na pewno.
xexaa - 2014-09-18, 12:55
Ja też wypatrzyłam tę pastę i robiłam ją już kilka razy (akurat dzisiaj też mam zamiar). Robiłam z tofu naturalnego (akurat to był czas promocji w Biedrze ) i za każdym razem ten smak mnie powala. Pyszna pasta!
olgasza - 2014-09-18, 13:02
Bardzo dobra pasta, już wieki nie jadłam nic tak "rybnego"
MartaJS - 2014-09-18, 14:08
Ja to robię w dużo prostszej wersji - kostka wędzonego czeskiego tofu, trochę oleju, łyżka przecieru pomidorowego, sól pieprz. Też jak pasta z makreli, ale z pomidorami
Kat... - 2014-09-18, 16:44
Ile ludzi, tyle smaków. Ja robiłam i z samego naturalnego i z samego wędzonego i jednak tak "na pół" najbardziej mi smakuje.
Pomysł z przecierem muszę koniecznie wypróbować! Dzięki MartaJS
AzjaB - 2014-09-18, 17:27
U mnie obowiązkowo przecier i cebulka drobno pokrojona w kostkę (dodaję na koniec żeby nie miksować)
bodi - 2014-09-20, 23:09
Kat...,dzięki za przepis jednak dodatek nori to jest to robiłam kiedyś "paprykarz szczeciński" z przecierem pom., fajny ale nie tak morski
malina - 2014-09-21, 13:57
Kat..., super przepis,zrobiłam wczoraj .Rybna po całości
Lady_Bird - 2014-09-22, 13:49
malina napisał/a: | Rybna po całości |
Nooo!
Właśnie zrobiłam i ta pasta naprawdę smakuje jak wędzona makrela!A nawet jest lepsza, bo bez ości!
Kat..., daj jeszcze jakieś fajne przepisy, cooo?
czindirela - 2014-09-22, 22:08
Dołączam do fanów pasty. Zjadłam prawie całą w jeden dzień, a resztki, które przetrwały w lodówce, smakowały jeszcze lepiej
Jadzia - 2014-09-23, 07:54
Nie jadam teraz tofu, ale takiego zrobiłyście mi smaka, że zrobiłam inna wersję. Do pasty: kasza jaglana, czerwona soczewica, podsmażana cebula, przecier pomidorowy (wszystko zblendowane na gładko) dorzuciłam trochę nori. Wyszło pycha. "Makrela" jest lekko wyczuwalna, bo nori nie było zblendowane (następnym razem to zrobię). Dzięki za inspirację
Humbak - 2014-10-29, 12:45
Zrobiłam - makrela przyprawiona glonami - mniam. Zobaczymy co na to mięsojadni - dzięki za przepis!
jagodzianka - 2014-10-29, 15:03
Ja robię z wędzonego tofu, słonecznika i suszonych pomidorów. Żadnych glonów nie daję. A mięsojady kiedyś spróbowali i dziwili się, że rybę jem.
czindirela - 2014-11-08, 10:15
Dzisiaj też spróbowałam wersji z suszonymi pomidorami, ale jednak wolę bez.
mermezd - 2015-01-19, 14:21
a algi trzeba najpierw namoczyć?
olgasza - 2015-01-19, 15:25
mermezd, ja nie moczę, takie pokruszone nori sypię
mermezd - 2015-01-20, 17:17
Zrobiłam i jestem w szoku: smak, zapach, konsystencja- wszystko identyczne jak w rybim oryginale.
Ja aż tak bardzo nie przepadalam nigdy za wędzoną rybą, dlatego dodałam jajko, natkę, odrobinę majonezu i koncentratu, jak dla mnie bomba !
edysqa - 2016-02-26, 09:29
Spróbujcie mojej wersji
hxxp://cobylonaobiad.blox.pl/2016/02/Pasta-wedzona-ala-makrelowa.html
malva - 2017-01-12, 19:26
Oj zrobiłam sobie dziś. Tak bardzo rybna że nie prędko sobie zrobię. Użyłam też tej pasty jako nadzienia do vegan sushi, też dobrze wyszło.
edysqa - 2017-01-15, 00:06
Zgadza się, jest bardzo rybna w smaku
|
|