wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Chałwa

Karolina - 2007-10-21, 16:44
Temat postu: Chałwa
Bardzo lubię chałwę. W pamięci mam smak tej rosyjskiej, która pakowana była w metalowe puszki. Niestety nie można ich już nigdzie kupić, polska im nie dorównuje a libańska, którą jadłam ostatnio jest jakaś dziwna. Chodzi mi o to, że w prawdziwej chałwie charakterystyczna jest jej budowa - takie minikapilary, trzeba ją żuć. A we wszystkich, które znam to własciwie proszek sezamowy z cukrem wymieszany + dodatki. Czy można samemu zrobić smaczną chałwę?
puszczyk - 2007-10-21, 17:01

Pamiętam, że był taki wątek na kropkowcu i stanęło na tym, że samemu nie da się takiej zrobić.
Moja ulubiona to chałwa w formie kłębków. 8-)

hans - 2007-10-21, 19:42

a ja tam brałem tahinkę i słód wybełtałem, wymieszałem i mnie osobliwie smakowało...choć bez kłębków i minikaliflowerów ;-)
Ania D. - 2007-10-21, 20:03

Ja na patelnię wrzucałam tahinę, zmielone orzechy ziemne i trochę słodu lub miodu. Smakowało mi. Z ciepłej masy robiłam kuleczki, do środka wkładałam rodzynki lub orzeszki.
vlada - 2007-10-21, 20:20

ja uprażony sezam mielę, dodaję do tego zmielone orzechy, kokos, zależy co mam pod ręką, dodaję miód albo słód. Robię kuleczki i obtaczam w wiórkach ;-)
Mala_Mi - 2007-10-21, 21:09

Ja robię tahini z syropem daktylowym, do tego troszkę wody, żeby zgęstniało. Ma konsystencję kremową i smakuje super
puszczyk - 2007-10-22, 09:42

Znalazłam taki przepis, niekoniecznie zdrowy ;-) :

Sklad:
sezam prażony albo orzechy arachidowe prazone,
zmielone masa karmelowa spozadzona z cukru, syropu skrobiowego i ewentualnie w wysokogatunkowych chałwach miodu,
bakalie
(ewentualnie) dodatki aromatyzujace (etylowanilina)

Do goracej masy karmelowej wrzuca sie zmielony sezam i miesza recznie w misce od zewnatrz do srodka, a po polaczeniu skladnikow zarzuca (przechyla, wylewajac polplynna mase a splywajacy jezor zarzuca z powrotem do miski ). Tworzy sie struktura kapilarnych rurek w masie karmelowej wypelnionych sezamem (stad to cudowne uczucie chrupania, tlustosci i elastycznosci przy gryzieniu). Pozostaje wykonczenie czyli porcjowanie, ubijanie w formach i pakowanie.
From: "Paweł Matczak" <madziar@polbox.com>

Dokladniej - robi się ją ze zmielonych nasion oleistych (chalwa sojowa??? smacznego!) i WATY CUKROWEJ - cukier musi byc w postaci dlugich cienkich wlokien. Do tego przyprawy (wanilia, co jeszcze kto lubi) i sprasowac - w zaleznosci od indywidualnych upodoban.

rosa - 2007-10-22, 10:32

puszczyk napisał/a:

Moja ulubiona to chałwa w formie kłębków. 8-)


Szymka też :-) :-) :-)

frjals - 2007-10-23, 13:07

puszczyk, interesujący przepis, ale musiałabym mieć całą michę tego karmelu, żeby nim zarzucić, a tego raczej nie odważyłabym się zrobić na pierwszy raz :mrgreen:
kociakocia - 2009-02-27, 10:13

Karolina napisał/a:
W pamięci mam smak tej rosyjskiej
stary temat, ale i mi właśnie chodzi chałwa po głowie od jakiegos czasu, mam caly słój pestek ze słonecznika, a ta rosyjska ( o ile miałyśmy takie same ;-) ) była właśnie na bazie słonecznika
Karolina - 2009-02-27, 19:11

Tak, tak to była słonecznikowa, najlepsza na świecie :-) Czaem można jeszcze trafić. Na Ukrainie tanie to jak barszcz.
kociakocia - 2009-02-27, 20:18

oj tak :-D i w Czechach trafilam też kiedyś o takim smaku, ale i w sklepiku restauracji Samira w W-wie natknęłam się raz ( zanim zauważyłam prusaki chodzące po jedzeniu :roll: i więcej już tam nie zaszłam )

Karolina, hxxp://nowasol.olx.pl/sprzedaz-chalwy-slonecznikowej-iid-5242970

na allegro są takie hxxp://www.allegro.pl/search.php?sg=0&string=cha%C5%82wa+s%C5%82onecznikowa

znalazłam też przepis (niezdrowy):

Chałwa z ryżu

Składniki :
1 szklanka mielonego ryżu lub mączki ryżowej
1/2 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanki stopionego masła
Syrop:
2 szklanki cukru
3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Ryż, cukier, wodę i stopione masło gotować na małym ogniu, mieszając kilka razy, aż powstanie gęsta masa. Ułożyć masę na grubość 3 cm w małej brytfannie wysmarowanej masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190°C), piec na złoty kolor około 30 min. Cukier z wodą gotować na gęsty syrop przez 10 - 15 min. Wyjąć chałwę z piekarnika, polać natychmiast gorącym syropem, odstawić na 2 - 3 godz. Podawać pokrajaną w dużą kostkę z niesłodzoną bitą śmietaną lub śmietanką. Proporcje dla 3 - 4 osób. Uwaga: syrop z cukrem można zastąpić podgrzanym syropem owocowym: malinowym, truskawkowym lub wiśniowym.

daria - 2010-05-26, 14:02

a te słonecznikowe różnią się bardzo w smaku od tych sezamowych? bo ja uwielbiam sezamowe i mam chęć spróbować te słonecznikowe :lol:
kociakocia - 2010-05-26, 14:22

kocham do granic możliwośc słonecznikową, ma lekko gorzkawy, interesujący smak, spróbuj daria koniecznie, na allegro wyszukaj rosyjską, kosztuje grosze ;)
Amanii - 2010-05-26, 14:52

potwierdzam, słonecznikowa sto razy lepsza od sezamowych. W starym mieszkaniu współlokatorzy przynieśli kiedyś od znajomych całą taką wielką bryłę słonecznikowej chałwy domowej roboty, muszę przepis od nich wziąć, bo przepyszna była.
Kat... - 2010-05-26, 15:09

Oj weź weź ja też chętnie spróbuję.

Ja nie pamiętam dokładnie smaku chałwy, pamiętam tylko, że jako dziecko bardzo lubiłam.

Ja podprażony sezam mielę, dodaję słód (nie zlepia tak dobrze jak miód ale trudno) i gotowe. Smakuje podobnie ale chyba nie identycznie.

daria - 2010-05-27, 13:10

dobra, w pon. zamówię te ukraińskie :mrgreen:
mamka_klamka - 2010-09-16, 23:54

puszczyk napisał/a:
Do goracej masy karmelowej wrzuca sie zmielony sezam i miesza recznie w misce od zewnatrz do srodka, a po polaczeniu skladnikow zarzuca (przechyla, wylewajac polplynna mase a splywajacy jezor zarzuca z powrotem do miski ). Tworzy sie struktura kapilarnych rurek w masie karmelowej wypelnionych sezamem

Oglądałam kiedyś, dawno temu, program o tym jak sie robi chałwę i właśnie pamiętam, że ona była tak przelewana i zawiajana. Ale nie wpadłam na to, żeby ją zrobić w domu. Hmmm, chyha spróbuję, bo uwielbiam chałwę :)

YolaW - 2010-10-12, 00:27

A ja właśnie zjadłam hałwę słodzoną miodem. W składzie jest tylko sezam i miód. Może uda mi się zrobić. Kusi mnie też ta słoniecznikowa...

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group