|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Domowa piekarnia - Chleb orkiszowy na zakwasie - pomocy!
LavandUla - 2015-03-28, 14:03 Temat postu: Chleb orkiszowy na zakwasie - pomocy! Ludzie - ratujcie!
Czy ktoś tu piecze chleb orkiszowy na zakwasie? Większość przepisów widziałam na drożdżach, a kilka zakwasowych mi nie wyszło...
Dlatego bardzo liczę na Wasze, wypróbowane przepisy, wskazówki i cenne rady
A czy komuś wychodzi na żytnim zakwasie?
Lily - 2015-03-28, 14:08
Parę raz piekłam na zakwasie i nie miałam z tym szczególnych problemów, ale ja na oko wszystko robię. Tutaj zaglądałaś? hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=7286
zlotooka - 2015-03-28, 18:18
LavandUla, ja piekę na zakwasie i pszennym, i żytnim, zawsze dwa chleby różne. Ale zanim zaczęły mi wychodzić, dużo czasu minęło Sęk w tym, że zakwas musi być "dojrzały", im starszy, tym lepszy.
Ale jak chcesz, mogę podać moje "receptury" (choć robię zazwyczaj mniej lub bardziej na oko)
dżo - 2015-03-28, 20:59
LavandUla, napisz jak robisz, będzie łatwiej pomóc. Piekę chleb orkiszowo żytni, zawsze mi wychodzi.
LavandUla - 2015-03-30, 13:23
No ja teraz właśnie piekę ten Alci - który podała Lily - wychodzi super, ale ze zwykłej pszennej razowej. Z orkiszowej próbowałam 3 lata temu (nie pamiętam przepisów) - ale kilka z internetu wypróbowałam i albo zakalec albo nie wyrastał... Dlatego teraz chętnie przygarnę przepis od Was, bo się boję próbować w ciemno (szkoda tyle mąki zmarnować i nie mieć z kim skonsultować w razie niepowodzenia ).
No i brakowało mi wątku stricte o chlebie orkiszowym
Lily - 2015-03-30, 13:44
Nie wiem, czy znasz tego bloga: hxxp://smakowitychleb.pl/kategoria/maka-orkiszowa/
devil_doll - 2015-03-31, 01:44
Robie NA zytnim, orkiszowym I gryczanym.wychodzi.kluczem zawsze jest dojrzaly zakwas.
LavandUla - 2015-03-31, 11:43
Lily - właśnie z tego spróbowałam - wczoraj wieczorem wyjęłam z pieca i... szok!!! udało się!!! Ale jestem tylko rozochocona i żądna przepisów!
Zatem, kto tylko piecze orkiszowy na zakwasie - proszę - podzielcie się przepisami
zlotooka - 2015-03-31, 12:13
LavandUla, ja piekę taki mieszany, na zakwasie pszennym. A idzie to mniej więcej tak:
3 łyżki zakwasu ze słoika z lodówki mieszam z 80g mąki psznnej razowej i taką ilością wody, żeby wyszło średnio gęste ciasto. Ostawiam w ciepłe miejsce na noc.
W misce mieszam 200g mąki pszennej razowej (albo orkiszowej), 150g pszennej jasnej, 150g żytniej jasnej, do tego sypię łyżeczkę soli i po kilka łyżek jakiś ziarenek (sezam, siemię itp), czasem też trochę płatków owsianych. Dodaję do tego ten podrośnięty zaczyn (odkładając uprzednio 3 łyżki z powrotem do słoika) i tyle wody, żeby wyszło gęste, ciężkie do mieszania ciasto (ok 500ml). Mieszam, mieszam, mieszam, potem do keksówki (takiej krótszej) i do wyrastania w ciepłe miejsce - jakieś 8-12h. Wierzch przykrywam naolejowaną folią spożywczą, żeby nie wysechł.
Jak już wyrośnie, to piekę: wkładam do zimnego piekarnika, nastawiam 200st, po 20min zmniejszam do 180 i jescze ok 40-50 minut piekę (zależy od foremki). Czasem na koniec trzeba wyjąć z formy i dopiec (ja piekę z papierem do pieczenia).
Powodzenia!
Kluczowy jest dojrzały zakwas i odpowiednia temperatura wyrastania.
dżo - 2015-03-31, 16:57
U mnie bazą jest mąka orkiszowa, którą mieszam z kukurydzianą, gryczaną, żytnią.
Zakwas wyciągam z lodówki wieczorem, dodaję 1 szklankę mąki żytniej razowej, wodę przegotowaną ostudzoną, mieszam, odkładam 4 łyżki do słoika na kolejny chleb a resztę ciasta zostawiam na noc. Rano dodaję 2 szklanki mąki orkiszowej i 1 szklankę innej, dodaję 1 łyżeczkę soli, zioła: dużo natki pietruszki, czarnuszkę, tymianek. Mieszam , wyrabiam i przekładam do formy, którą przykrywam foliowym workiem, aby ciasto nie zeschło się na wierzchu. Ciasto wyrasta 3-4 godziny, w zależności od temperatury w domu. Wkładam do zimnego piekarnika, nastawiam temperaturę na 180 stopni i piekę około 1 godziny.
devil_doll - 2015-03-31, 20:44
NA stronie chleb.info bodajze jest opisany zakwas orkiszowy. U mine baza to orkisz I gryka ( jesli robie orkiszowy) reszta jak u dzo.
|
|