|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Dania gorące - faszerowane pory
Agnieszka - 2015-11-09, 18:31 Temat postu: faszerowane pory Potrzebujemy:
por 2 albo więcej (por im grubszy tym lepszy)
marchewka (2 średnie)
cebula
pietruszka
kawałek selera
koncentrat lub passata
ulubione przyprawy/zioła np natka pietruszki
kasza ugotowana polecam jaglaną
Pory białe części, odkrajamy i dzlemy na odcinki (u mnie +/- 5 cm). Kroimy na pół, wzdłuż aby uzyskac element do napełniania takie łódeczki.
Cebulę drobno kroję, korzeniowe traktuję grubą tarką i duszę. Dodaję ugotowaną jaglaną, passatę lub koncentrat, przyprawy np. sól. pieprz ziołowy, czerwoną słodką paprykę lub co tam mamy/lubimy, zioła np. posiekana natka. Z pora zostają nam środki można je dodac do duszonych warzyw albo wykorzystac do zupy, sałatki itp. Masę można zmiksowac i wypełnic kawałki/łódeczki pora. Przed końcem pieczenia opcjonalnie można dodac ser zwykły lub wegański. Piekę w prodiżu (10 min się nagrzewa staruszek), jedna warstwa ok 35 min, w piekarniku pewnie krócej. Jadamy z sałatkami/surówkami a czasem ziemniaki w cienkich plasterkach wrzucę do pieczenia obok.
Kasze czasem się zmieniają: jęczmienna, gryczana (w tym daniu moja córka lubi jaglaną) a generalnie jej nie lubi). Por jest surowy, nie: blanszuję, obgotowywuję go. Farsz też ulga zmianie i ma np. pieczarki, oliwki, paprykę co tam na stanie ale ta opcja z opisu najczęściej i zazwyczaj z jaglaną.
kofi - 2015-11-10, 09:30
Pysznie brzmi. Robiłam kiedyś canneloni z pora, coś podobnego tylko z granulatem sojowym, muszę spróbować takiej kombinacji.
Niwki - 2016-01-04, 14:35
Polecam podsmażyć je na oleju rzepakowym - wtedy są jeszcze lepsze
Agnieszka - 2016-01-04, 18:17
Niwki napisał/a: | Polecam podsmażyć je na oleju rzepakowym - wtedy są jeszcze lepsze |
ale pieczone zdrowsze
a dobrym olejem warto okrasic np. sałatkę lub surówkę, która zgości obok
Vegeania - 2016-09-30, 21:54
musze koniecznie spróbowac mam piekne pory w domu:)
|
|