wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Zupy - ABC wegańskiej zupy

Sowa - 2016-02-01, 16:26
Temat postu: ABC wegańskiej zupy
Znalazłam fajny artykuł "ABC wegańskiej zupy - czyli jak gotować smacznie bez mięsa, kostki i vegety" - bardzo fajne rady, część stosuję, o części nie miałam pojęcia. Polecam!

hxxp://www.zielonawsrodludzi.pl/2016/01/abc-weganskiej-zupy-czyli-jak-gotowac.html

Cytuję z bloga Zielonej wśród ludzi:

"1. Domowa mieszanka przypraw do zup
Powtórzę jeszcze raz, bo niektórzy z Was zapewne czytają tylko nagłówki podpunktów:p Domowa mieszanka przypraw do zup jest prosta w wykonaniu, składniki wcale nie są tak trudno dostępne jakby się mogło na początku wydawać, a kompozycję możecie dobrać według własnych upodobań smakowych. Możecie też regulować ilość zawartej w niej soli i jeśli umiejętnie wybierzecie surowce, wasza domowa vegeta nie będzie zawierała ani szczypty wzmacniaczy smaku.

2. Dużo, dużo warzyw
Podstawą smaku wegańskiej zupy powinny być warzywa, a nie kostka czy glutaminian sodu. Jeśli w zupie będzie wytaczająca ilość warzyw, aromatów na pewno nie zabraknie. A więc nie żałujcie marchewki, pietruszki, selerów i innych jarzyn. Część z nich można przed gotowaniem zetrzeć na tarce i podsmażyć z cebulą, najlepiej w tym samym garnku w którym gotować będziemy zupę. Drugim sposobem jest wyjęcie części już ugotowanych warzyw i zmiksowanie ich na krem, który dodajemy ponownie do garnka. Według mnie najlepiej sprawdzają się w zupach warzywa świeże lub domowe mrożonki. Mrożonki przemysłowe mają dużo mniej smaku.

3. Suszone co nieco
Smak zup dobrze podkręcają też suszone dodatki. Przede wszystkim suszona włoszczyzna (podstawa wyżej wymienionej domowej przyprawy), która jest niezastąpiona w każdej zupie,. Nie zapominamy też oczywiście o suszonych liściach laurowych, zielu angielskim, kolendrze i kozieradce. Warto zaopatrzyć się również w suszone grzyby, suszone pomidory, suszone chilli, imbir czy czosnek.

4. Zioła x2
Są takie zupy, które nie istnieją bez ziół. Botwinkowa bez tymianku, barszcz ukraiński bez majeranku, pomidorowa bez oregano, kalafiorowa bez koperku czy rosół bez lubczyku. Aby podkreślić smak ziół w zupie, warto dodawać je w dwóch formach: suszonej i świeżej (mrożonej). Dopiero te dwie formy we współpracy dadzą pełnię smaku.

5. Liście selera
Żadne z wyżej wymienionych ziół tak bardzo nie podkręca smaku jak liście (nać) selera (nie mylić z selerem naciowym). Pasują do każdej zupy, ale niestety nie spotkałam ich jeszcze w formie suszonej. Jedyną możliwością stosowania ich przez cały rok jest mrożenie lub domowa produkcja suszu. Na szczęście sezon na młode selery już niedługo, naprawdę warto zrobić zapasy!

6. Pomidory
Pomidory dodane w niewielkiej ilość do zup, które w oryginale nie mają ich na liście składników podkręcą i wzbogacą smak dania. A więc nie zapomnijcie o świeżym pomidorze w rosole, odrobinie koncentratu czy soku w barszczu ukraińskim czy ogórkowej.

7. Olej
Zupa nie istnieje bez odrobiny tłuszczu, który intensyfikuje smak i poprawia przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Najlepiej wybierać oliwę z oliwek lub olej z pestek winogron. Pamiętajcie jednak, że tłuszcz dodajemy na samym końcu, kiedy zupa jest już ugotowana, by nadmiernie go nie podgrzewać.

8.Owoce
To dość nietypowy dodatek do zup, ale potrafi bardzo zmienić smak gotowanych dań. Do alibaby koniecznie dodajemy jabłko, a do tej zupy z kalarepy suszone morele. Gruszkę najlepiej dodać z zupy z pietruszki, a maliny do pomidorowej. Zachęcam do eksperymentów. W mojej ulubionej książce o zupach znalazłam nawet kapuśniak z bananami :D

9. Czas
Bardzo często jest tak, że zupa nabiera pełni smaku dopiero kilka godzin po ugotowaniu. Według mnie, najpyszniejsze są te, które po ugotowaniu postały w temperaturze pokojowej przez noc i odgrzane pokazały pełnię sowich smakowych możliwości. Pewnie dlatego tak genialnie nadają się na obiady na 2-3 dni:)"

majczi - 2016-02-16, 20:58

to ja jeszcze dodam od siebie dwa fajne patenty:
-papryka wędzona w proszku - niezastąpiona w przypadku zup, które oryginalnie gotuje się na mięsie np. ogórkowa, grochowa, krupnik. ja dodaję ją na samym początku, przy przesmażaniu warzyw. ilość ok. łyżeczki na 1,5 litra wody.

-sos sojowy - też dodaję na początku i potem odrobinę do smaku, pogłębia smak zupy.

a co do tłuszczu to ja zazwyczaj przesmażam na oleju włoszczyznę, żeby uwolnić z niej głębszy aromat, dopiero potem zalewam wodą.

zlotooka - 2016-02-16, 22:12

Większość patentów znam i stosuję :-) Mogę jeszcze dodać, że ważne jest (moim zdaniem) powolne gotowanie na małym ogniu.

PS co to jest alibaba??

Sowa - 2016-02-16, 23:04

Alibaba to jakaś tam zupa, autorka linkuje w artykule.

Też przesmażam warzywa na oliwie, patent nr 1 jak dla mnie :)

kitteh - 2016-02-17, 22:57

znalazłam jakąś alibabę, tej samej pani
hxxp://www.zielonawsrodludzi.pl/2013/10/jesienna-zupa-ali-baba.html

Kat... - 2016-02-20, 23:38

O to ja jeszcze dodam, ze nie zawsze kiedy chcemy zagęścić zupę trzeba robić zasmażkę, ja czasem np jak robię kalafiorową, wyjmuje część zupy, miksuję ją na krem i wlewam z powrotem.
kml - 2016-03-12, 22:24

majczi napisał/a:
-papryka wędzona w proszku - niezastąpiona w przypadku zup, które oryginalnie gotuje się na mięsie np. ogórkowa, grochowa, krupnik. ja dodaję ją na samym początku, przy przesmażaniu warzyw. ilość ok. łyżeczki na 1,5 litra wody.

Czy ta papryka jest ostra?
Zamówiłam pierwszy raz i nie wiem czy taka ostra jest zwykle czy mi przez przypadek przysłali ostrą.

zlotooka - 2016-03-12, 23:21

kml, są dwie wersje: ostra i słodka.
eM - 2016-03-13, 20:47

Ja kiedyś zamówiłam obie wersje, ostrą i słodką i dla mnie ostra była mega ostra, a słodka była ostra. Teraz już kupuję tylko słodką.
majczi - 2016-03-13, 23:03

ja kupuję w tesco (firmy tesco) w wersji słodkiej :D

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group