wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - Krem do tiramisu/tortów konsystencji kremu z mascarpone

larva - 2016-09-01, 18:46
Temat postu: Krem do tiramisu/tortów konsystencji kremu z mascarpone
2 puszki mleka kokosowego, które da się ubić (u mnie się sprawdza te z biedronki długo odstane w lodówce oraz Real Thai)
1 szkl nerkowców
1/4 szkl wody
2 łyżki oleju kokosowego
cukier-wg gustu,u mnie domowy waniliowy ok 3 łyżek
3 usztywniacze do śmietany-można mniej,zależy od konsystencji mleka koko
kwas mlekowy ok 1 łyżeczki albo sok z cytryny w większej ilości

Nerkowce zmielić na mąkę,dodać wodę,olej koko,cukier,kwas mlekowy lub sok z cytryny i zblenderować na gładko. Ubić tłustą część mleka koko z usztywniaczami na sztywno i delikatnie wymieszać z masą nerkowcową. Gotowe.

Genialnie sprawdza się w tiramisu i innych deserach. Jeśli przekładam nim jakiś tort lub ciasto to należy schłodzić krem w lodówce, aż zgęstnieje i dopiero działać.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group