|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Na słodko - Wegański sernik z karmelizowaną gruszką na korzennym spodzie
larva - 2016-11-05, 22:21 Temat postu: Wegański sernik z karmelizowaną gruszką na korzennym spodzie Twaróg wykonałam wg tego przepisu, tylko ocet zastąpiłam kwasem mlekowym spożywczym co bardzo polecam ze względu na smak: hxxp://taste--me.blogspot.com/2015/01/twarog-z-nerkowcow.html
Spód:
ok 250 g herbatników korzennych- u mnie z tesco
1 duża łycha oleju koko
Masa:
3 porcje twarogu z przepisu wyżej
1 szkl mleka koko- polecam real thai
3 łyżki oleju kokosowego-u mnie bez zapachu
40 g proszku budyniowego waniliowego
cukier waniliowy
cukier ok 1/2 szkl.
3 duże gruszki
1 lyzka oleju koko
2 łyżki cukru
2 łyżki wody
Herbatniki zmiksować, dodać olej, zmiskować i wyłożyć na blachę wyłożona papierem,u mnie tortownica ok 27 cm. Do lodówki.
Gruszki obrac,pokroić w ok 1 cm grubości kawałki,na patelni rozpuścić olej,cukier,wodę, połozyć gruszki i na średnim ogniu smażyć aż się zaczną karmelizować,przewrócić je na druga stronę i znowu potrzymać parę minut aż się zezłocą.Wystudzić.
Składniki na masę zmiksować na gładko.
Na spód ułożyć gruszki,wylac masę i piec w 170st ok 40-50 min. Wystudzić i schłodzić w lodówce min. 5 godzin.
malva - 2016-12-05, 20:08
o ja jego jakie pyszne - tzn jeszcze nie zrobiłam
UlaKot - 2017-03-31, 12:49
Dzięki za przepis. Dzisiaj spróbuję sama taki serniczek zrobić, zobaczymy jaki będzie efekt
|
|