|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Zupy - zupa dyniowa na ostro
dynia - 2007-11-06, 16:15 Temat postu: zupa dyniowa na ostro Zupa jest bardzo pozywna ,taka gładka i idealna na jesień
-OK 2 kg dyni(takiej juz obranej czyli samego miąższu)
-kilka ziemniaków
-4 cebule
-pare łyzek koncentratu pomidorowego
-sól,pieprz
Dynie kroimy w kostke dodajemy wody ok 1 cm ponad powierzchnie dyni w garze,rozgotowujemy.
Ziemniaki kroimy w kostke gotujemy w osobnym garze.Cebule kroimy i szklimy na oleju.Jak dynia sie rozgotuje dodajemy ugotowane ziemniaki razem z woda (bo tam sa wszystki wit),dodajemy duszoną cebulke i koincentrat.MIksujemy na gładko przyprawiamy.Ja posypałam natka jeszcze.Pyszna jest ,bardzo prosta i tania
Lady_Bird - 2007-11-06, 18:38
gdyby nie ta cebula w składzie, to bym sprobowala zrobić, bo akurat dysponuję dyńką.
poki co najbardziej smakowala mi taka prosta z dodatkiem marchewki tylko
dynia - 2007-11-06, 18:42
Lady_Bird napisał/a: | gdyby nie ta cebula w składzie, to bym sprobowala zrobić, bo akurat dysponuję dyńką.
poki co najbardziej smakowala mi taka prosta z dodatkiem marchewki tylko |
Możesz spokojnie zastapić np.porem albo zrobic wlasnie z dodatkiem marchewki bedzie wtedy bardziej delikatna i słodkawa
Lady_Bird - 2007-11-06, 18:58
thx wypróbuję z porem
ań - 2007-11-06, 22:07
dynia, dzięki, właśnie zastanawiałam się nad jakąś spoko zupką z dyni
zina - 2007-11-11, 15:45
Ja dla ostrosci dodaje jeszcze lyzeczke startego imbiru, rozgrzewa i dobrze smakuje
Odrobinka przyprawy curry tez nie zaszkodzi
Ostatnio zrobilam wersje z czerwona soczewica i niczego nie trzeba bylo miksowac, zupa wyszla gesta i sycaca
ina - 2007-11-13, 10:24
Ja dziś robię tą zupę - będzie to moja pierwsza dyniowa
[ Dodano: 2007-11-14, 15:05 ]
Wyszła pyszna, nawet bez przecieru (bo akurat nie miałam), dodałam jeszcze trochę papryki i chilli. M. sie nie skusił niestety,bo mu konsystencja papkowa nie podchodzi.
gibusia - 2007-11-14, 16:03
Ja robię taką dyniówkę: dynia, czosnek, trochę gałki muszkatołowej, sól, pieprz. W garnku podsmażam bez tłuszczu,jak zaczyna przywierać i sie rozpuszczać, to dodaję ociupinkę wody. Ma złapać trochę koloru, wtedy ma fajny smak. Rozgotowuję prawie bez wody. Dorzucam resztę produktów, gotuję. Jak sos, to bez wody, jak zupa, to trochę więcej wody. Miksuję.Smacznego.
hezer - 2008-01-22, 16:19
Zrobiłam zupę dyniową-miks tego co tu wyczytałam, a więc: dynia, marchewka, czerwona soczewica, trochę soli, imbir i gałka muszkatołowa i... wyszło coś gorzkiego z cierpkim posmakiem. Kto mi podpowie dlaczego się nie udało?
PiPpi - 2008-01-22, 16:25
mogło się nie udać jeśli zostawiłaś zbyt dużo miąższu dyniowego.
ja kiedyś tak zrobiłam, obrałam dynię elegancko i trzeba było usunąć włókna ze środka, a ja te włókna z oszczędności postanowiłam dodać(będzie więcej błonnika ) i szok
zupa była gorzka jak nie wiem co,,,,,popłynęła do morza kibelkiem
gibusia - 2008-01-22, 17:35
A moim zdaniem może za dużo wrzuciłaś gałki muszkatołowej, bo ona właśnie nadaje takie posmak, o którym piszesz. Też mi się to kiedyś zdarzyło.
hezer - 2008-01-22, 21:56
to z pewnością gałka, bo gdy zwykle jestem baardzo ostrożna jeśli chodzi o dodawanie przypraw, jedzący wręcz skarżą się na brak smaku , tak tym razem postanowiłam zaszaleć i dałam sporo... no cóż..., dobrze, że przynajmniej wiem kto jest winowajcą , dzięki za odp.:)
gemi - 2008-10-07, 09:59
pycha Dzięki za inspirację
Przetarłam przez sitko, wrzuciłam natkę i grzanki z razowego chleba.
Siódme niebo w gębie.
zrobiłam wg przepisu:
- miąższ dyni pokrojony w kostkę (z 2 małych dyń)
- 2 ziemniaki
- 2 cebule
- marchewka
- czosnek
- 1/2 łyżeczki imbiru
- trochę soli i pieprzu
- 2 łyżki masła (następnym razem zrobię z oliwą smakową z chili)
szo - 2009-10-06, 17:02
uwaga jestem w posiadaniu dyni, będę jutro szaleć w kuchni
devil_doll - 2009-10-13, 13:31
zupa marzenie zjadlam tylko miske niestety jak moj maz sie dosadzil to zjadl garnek caly
priya - 2009-11-01, 14:02
Ja robię bardzo podobną, tyle że bez cebuli a zamiast koncentratu dodaję świeże pomidory. Duszę wszystko razem pokrojone w kostkę (dynię, ziemniaki, pomidory), potem zalewam wodą i rozgotowuję, dodaje sól i pieprz. Miksuję. na koniec wrzucam garść zielonego groszku. Uwielbiam ją! Ojć, ależ mi ślinka pociekła...
sunflower_ren - 2012-12-12, 22:42
Zrobiłam dziś. Pyszna i szybka w przygotowaniu czyli to, co lubię najbardziej Na pewno będą powtórki
ewakowal8 - 2012-12-21, 12:53
Widzę, że jest sporo przepisów na ostrą zupę krem z dyni:) To ja dorzucę swój, według mnie pycha!
Dodajemy:
- podsmażoną, pokrojoną wcześniej w kostkę dynię,
- bulion
- sok z pomarańczy
- jedno opakowanie mleka kokosowego
- papryczkę chili
mieszamy i miksujemy, smacznego:)
KasiaQ - 2013-12-07, 17:03
Ja do zeszklonej cebuli dodałam pokrojoną dynię, przykryłam i poddusiłam, w tym czasie zagrzałam bulion i doprawiłam: curry, pieprzem ziołowym, kurkumą, tymiankiem, imbirem i cynamonem. Sypnąć polecam tych przypraw Połączyłam składniki, dodałam jeszcze soli i... zagęściłam kaszą manną. Zblendowałam zupkę na krem, a później to nie mogliśmy się od niej oderwać (z braku grzanek dodałam podprażone pestki dyni )
Polecam
Pandora - 2015-09-28, 12:30
Ja do zupy z dynią polecam curry - super podkreśla smak
grażkam - 2016-07-21, 14:20
Ja ostatnio wypróbowałam pikantną zupę z dyni z batatami pieczonymi: hxxps://zakochanewzupach.pl/pikantna-zupa-z-dyni-z-pieczonymi-batatami/ - fantastyczny przepis, polecam:)
Dagmarka - 2016-09-30, 12:48
Zainspirowałyście mnie! Chyba dzisiaj to ugotuje, tym bardziej, że wybieram się na ryneczek;)
Dagmarka - 2016-12-19, 16:51
gemi napisał/a: | pycha Dzięki za inspirację
Przetarłam przez sitko, wrzuciłam natkę i grzanki z razowego chleba.
Siódme niebo w gębie.
zrobiłam wg przepisu:
- miąższ dyni pokrojony w kostkę (z 2 małych dyń)
- 2 ziemniaki
- 2 cebule
- marchewka
- czosnek
- 1/2 łyżeczki imbiru
- trochę soli i pieprzu
- 2 łyżki masła (następnym razem zrobię z oliwą smakową z chili) |
Niebo w gebie!!
Ja w podobny sposób robię też zupę krem z kukurydzy!
|
|