wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - Brukselki

Kreestal - 2007-11-20, 14:06
Temat postu: Brukselki
Warzywko często goszczące u mnie na stole, lecz niestety głównie w jednej postaci: z bułką tartą. Szukam więc przepisów i inspiracji, bo w tej formie brukselka już mi się przejadła :)
Ewa - 2007-11-20, 15:31

Ja chyba najbardziej lubię do zupy - krupniku lub czerwonego barszczu. Można też drobno posiekać i zrobić surówkę tak jak z białej kapusty. Jeszcze robiłam nieraz zapiekankę - brukselka ugotowana i pokrojona na ćwiartki, ugotowane i pokrojone na plastry ziemniaki i podsmażone pieczarki z cebulką przekładane tartym żółtym serem lub zalane śmietaną zbełtaną z jajkami.
Ania D. - 2007-11-20, 17:21

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=1834]Brukselka w marchewce
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=1835]Brukselka z cebulą i marchewką

Agnieszka - 2007-11-20, 19:52

brukselkowe inspiracje (choć z nabiałem):
hxxp://ucztavege.most.org.pl/przepisy/33.html

ja lubię:
- zupę brukselkową (taka warzywna z dodatkiem brukselki) lub z samej brukselki (miksowana na krem) - tu ładnie pasuje mi oregano, majeranek, imbir, sok z cytryny, lubczyk, pieprz jak ma być na ostro
- dla bezglutenowców z wody a zasmażka zamiast bułki tartej popping z amarantusa
- podgotowana i zapieczona w formie zapiekanki (pod beszamelem, do sosu dodaję np chrzan lub kapary bo takiego samego nie lubię), czasem robiłam z innymi warzywami (ziemniaki, brokuł, kalafior i nawet bez beszamelu a z oliwą, czosnkiem i ulubionymi przyprawami jako dodatek do ryżu lub kaszy)

jadłam także
- w formie sałatki: gotowana brukselka przekrojona na pół, różyczki obgowanego brokuła, makaron ryżowy, gotowana czerwona fasola/cieciorka, papryka i/lub, ogórki konserwowe, kiełki, szczypiorek z sosem z oliwy (chyba: oliwa, sól, pieprz, imbir żywy, sok z cytryny = sos miał być taki kwaskowo-ostry)
- gotowana na parze np z oliwą i sezamem (sezam prażony i miksowany z solą)

Kreestal - 2007-12-08, 13:20

Wczoraj znalazłam na Puszce genialny przepis z brukselką w roli głównej (nie co przez mnie zmodyfikowany):

Składniki:


woreczek kaszy gryczanej
500 g brukselki
2 średnie cebule
1 koncentrat pomidorowy
1 łyżka musztardy
papryka ostra
sól
ser żółty do posypania
oliwa z oliwek

Przepis:

Brukselkę wrzucić do osolonej, gotującej się wody z 3 łyżeczkami chilli.
W drugim naczyniu ugotować kaszę gryczaną.
Cebule obrać, pokroić na piórka i zeszklić na oliwie z oliwek.
Wysmarować naczynie żaroodporne oliwą i posypać bułką tartą. Na to układać pokrojoną brukselkę, następnie posypać kaszą i na to podsmażoną cebulę. Ułożyć następną warstwę brukselki i kaszy. Ostatnia warstwa musi być z kaszy. Całość wyrównujemy łyżką i polewamy sosem: koncentrat pomidorowy wymieszać z dużą łyżką musztardy, dolać wody: sos ma być średnio gęsty.Całość posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok. 20 min w piekarniku.

majaja - 2007-12-08, 15:51

Kreestal napisał/a:
gotującej się wody z 3 łyżeczkami chilli.

Na pewno aż tyle, nie wychodzi to potem strasznie ostre? Upewniam się bo się kiedyś strułam zbyt pikantnym ryżem z warzywami.

Kreestal - 2007-12-08, 15:54

No właśnie przez przypadek wsypałam az tyle, ale dzięki temu było bardzo dobre :) I o dziwo tylko lekko pikantne. Jak ktoś sie boi, to oczywiście niech się ograniczy do 1-2 łyżeczek. Lubię takie wypadki w kuchni :mryellow:
aleksandra - 2008-02-01, 18:54

u mnie w domu kroluje brukselka w pomidorach, jako glowne danie z ryzem najczesciej

robie tak:

duza cebule i kilka zabkow czosnku siekam drobniutko i smaze na oliwie, dodaje troche papryki slodkiej i wrzucam puszke pomidorow, dusze chwile sole slodze troche i wrzucam ugotowana brukselke - dusze jeszcze z 15 minut i gotowe

moj brat nie lubi brukselki a zajada w tej formie

nitka - 2008-02-02, 11:11

Kreestal, ja robię tak:
brukselka na parze
pietruszka w słupki, marchewka w słupki, rzepa w kostkę - ugotować
Ziemniaki ugotować
cebulkę zesmażyć
ziemniaki udusić z cebulką i brukselką, wymieszać z resztą warzyw, doprawić (tymianek, rozmaryn, sól, pieprz. oprószyć stratym żółtym serem, bądź startym TOFU i na 40 minut i 150 stopni do piekarnika. Mniam. uwielbiam Brukselkę

kamma - 2008-02-02, 11:20

A u mnie tak:
Brukselkę ugotować z kapką cukru i soli,
na patelni lekko rozgrzać oliwę, wrzucić starty na tarce czosnek (ilość wedle uznania) oraz ulubione zioła, polecam tymianek i cząber. Po chwili dodać odsączoną brukselkę i smażyć przez kilka minut, mieszając. Można doprawić sosem sojowym.

gosia_w - 2010-11-22, 13:02

ORZECHOWA BRUKSELKA

1/2 szklanki orzechów włoskich
3 łyżki masła
2 łyżeczki skórki z cytryny (drobno startej)
1 łyżeczka miodu
sól

4 łyżki oliwy
1/2 kg brukselki, pokrojonej na połówki bądź ćwiartki
sól
1/2 szklanki bulionu/wody

Orzechy włoskie kroję na drobniejsze cząstki i prażę na suchej patelni (do momentu, gdy orzechy trochę zbrązowieją).
Ochłodzone orzechy drobno siekam albo mielę w robocie kuchennym (nie za drobno). mieszam z masłem, cytryną, miodem i solą (ilość wg uznania). Odkładam.

Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, dodaję posoloną brukselkę. Smażę, aż warzywo zbrązowieje (przez ok. 10 minut). Następnie wlewam bulion i duszę brukselkę, aż stanie się miękka, a płyn wyparuje. Trwa to ok. 20 minut.

Ciepłą brukselkę mieszam z orzechowym masłem i podaję na ciepło.

przepis stąd: hxxp://strawberriesfrompoland.blogspot.com/2010/04/dumania-nad-talerzem-brukselki.html

Zrobiłam dzisiaj na obiad - przepyszna! Trochę uprościłam przepis - brukselkę na talerzu posypałam orzechami włoskimi (nieprażonymi), pokropiłam sokiem cytrynowym i położyłam kawałek masła (który się oczywiście roztopił. Można polać oliwą, będzie wegańskie). Poezja!

Agnieszka - 2010-11-22, 14:28

U nas wczoraj brukselka wraz z kalafiorem, marchewką, papryką wystąpiła jako pakory.
Pakory- warzywa w cieście smażone na głębokim tłuszczu. Ciasto u nas z mąki: groszkowej i orkiszowej, woda gazowana (można sodę) + przyprawy: pieprz, kurkuma, pieprz ziołowy, sól, papryka słodka lub ostra, imbir w proszku i obowiązkowo czarnuszka (takie mysie bobki). Ciasto powinno być gęściejsze niż naleśnikowe - dobrze obkleić warzywa (warzywa prócz papryki, cebuli podgotowuję, lekko parowane też zapewne wyjdą fajnie) i na głęboki tłuszcz aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Warto odsączyć na papierowym ręczniku.
Wczoraj jedliśmy z surówką z różnych sałat, ziół, pomidorów, ogórków kiszonych.... ale fajnie się komponuje np. z sosem pomidorowym i ryżem/kaszami.
Moje dziecko brukselkowe kiedyś kalafior, potem marchewka a teraz brukselka wyjadana w pierwszej kolejności. Pozostali goście też zjedli brukselkę w tym wariancie ze smakiem.

ifinoe - 2010-11-22, 15:17

Moja ulubiona wersja brukselki, to pieczona - z łódeczkami ziemniaków i migdałami
priya - 2010-11-22, 15:24

ifinoe, ale jak pieczesz? z przyprawami? podgotowujesz wcześniej? te migdały też dobrze brzmią w połączeniu z brukselką, daj przepisso ;-)
ifinoe - 2010-11-22, 16:09

umytą brukselkę i łódeczki z ziemniaków skrapiam oliwą, solę, pieprzę, robiłam tez wersję z curry lub innymi ziołowymi przyprawami

w naczyniu zaroodpornym wkladam do nagrzanego piekarnika - 180-200 stopni...po ok 20 minutach posypuję migdałami, piekę jeszcze z 10 minut...i gotowe

to wyjątkowo mało pracochłonna potrawa, ziemniaków nie obieram ;)

priya - 2010-11-22, 16:22

ifinoe, dzięki, brzmi smakowicie, chyba w tym tygodniu wypróbuje :lol:
Tempeh-Starter - 2010-11-22, 23:16

ifinoe napisał/a:
Moja ulubiona wersja brukselki, to pieczona - z łódeczkami ziemniaków i migdałami


pieczona rządzi!!! (przedtem trochę naoliwiona, posolona i z tymiankiem)
robi się słodka .... mmmm. mniam

jak się łatwo domyślić ojczyzną brukselkowych dań (głownie zapiekanek i zup) jest Belgia
jeszcze cykorię robią i pory niesowite

owieczka - 2010-12-01, 12:20

oooo :shock: to tylko my jemy brukselkę na surowo :lol:
surówka wg mojej Mamy:
- drobniutko pokrojona brukselka
- rodzynki
- śliwki suszone
- ogórek kiszony
- trochę cebuli
- sól, pieprz.
Mama dodawała majonez, ja dodaję jogurt naturalny, ale pewnie znajdziecie ciekawsze zamienniki.

Bardzo lubimy też gotowaną, a pieczoną spróbujemy przy najblizszej okazji.

ifinoe - 2010-12-03, 10:47

jadłam ostatnio brukselkę duszoną w wiórkach kokosowych - bardzo fajne połączenie
Katioczka - 2010-12-03, 13:39

ja ostatnio zrobiłam "bigos" z brukselki,
podałam z ziemniakami i kotletami płatkowo-warzywnymi
mąż brukselki nie je, "bigos" zjadł ze smakiem

daria - 2010-12-03, 13:42

Katioczka, przepis :-) wrzuć!
gosia_w - 2010-12-03, 13:42

Katioczka, a jak robiłaś ten "bigos"?
Ja bardzo polubiłam brukselkę. Dzisiaj miałam na obiad - udusiłam na ghee, dodałam pieprz, sól, na talerzu pokropiłam cytryną i posypałam orzechami włoskimi. Przy okazji wyszło PP :-) .

Katioczka - 2010-12-03, 16:05

zrobiłam wg przepisu Ani D.---Brukselka z cebulą i marchewką
jest kilka postów wyżej, tylko dodałam jeszcze pomidory w puszce,
dosłodziłam brązowym cukrem, doprawiłam pieprzem. Myślę, że pasowałby tu jeszcze kminek
i liść laurowy, ziele angielskie-typowe przyprawy do bigosu :)
na tzw. drugi dzień po prostu rewelacja!!!

kofi - 2010-12-03, 19:00

U nas dzisiaj też brukselka, której właściwie nie lubię, ale była dobra - w takiej kombinacji: uduszony na oleju por + ugotowane na parze połówki brukselki + kminek + majeranek + chilli + papryka słodka+ koncentrat pomidorowy. I bardzo dobre wyszło. Do tego pęczak gotowany z czerwoną soczewicą (bo miałam za mało pęczaku).
karusia - 2011-01-12, 13:58

owieczka napisał/a:
oooo :shock: to tylko my jemy brukselkę na surowo :lol:


ja się melduję jako kolejna osoba, która będzie jeść na surowo :)
spróbowałam dzisiaj sałatki Twojej mamy - bardzo fajna jest. Dzięki za przepis
(zmieniłam kolejność na pięć przemian, dodałam tylko oliwy)

jagodzianka - 2013-01-06, 21:56

Czy wam też brukselka zawsze wychodzi gorzka? Macie jakieś sposoby żeby tego uniknąć?
Moja babcia mówi żeby gotować z odrobinką mleka, ale nie pasi mi. Sojowe nie działa albo za mało dałam. :-?

gosia_w - 2013-01-07, 07:34

Mi nie wychodzi gorzka, ale ja nie gotuję, tylko piekę lub podduszam/podsmażam. Przed obróbką usuwam zewnętrzne liście i odcinam kłąb.
jagodzianka - 2013-01-07, 10:11

gosia_w, dzięki, to chyba w tym kłąbie tkwi problem bo też dusiłam, piekłam, obierałam i zawsze gorzkie były (po pieczeniu mniej, ale jednak).
idalianna - 2013-01-07, 18:09

To chyba kwestia smaku/przyzwyczajenia. Dla mnie zawsze brukselka była obrzydliwa, bo gorzka i nie jadłam. Ale od jakiegoś czasu po prostu ten smak zniknął i już nie jest gorzka. :-P A może to dlatego, że gotuję bez soli? Hmmm.
jagodzianka - 2013-01-07, 19:20

Właśnie dla mnie nigdy nie była gorzka, a teraz bęc i jest. Też gotuję bez soli i dalej ten ohydny posmak. A nic jej nie obcinasz Ido?
gosia_w - 2013-01-07, 19:22

piekłam dziś na kolację - końcówki obcięte, pokropiona oliwą, posolona, posypana ziołami prowansalskimi - zero goryczy
może to zależy od brukselki, tak jak kiedyś bakłażany były gorzkie?

mimish - 2013-01-07, 19:23

Ja sie wtrace jako z brukselki pisze;) do gotowania dodaje odrobine soli i mala lyzeczke cukru trzcinowego- wychodzi pyszna i nie gorzka. Oto caly sekret wykradziony belgijskiej tesciowej.
jagodzianka - 2013-01-07, 19:25

mimish, a obcinasz końcówki? (przepraszam, cały czas to samo pytanie każdemu zadaję, ale bardo mnie nurtuje :P )
mimish - 2013-01-07, 19:43

jagodzianka, tak.
pałczi - 2013-01-07, 21:09

ja też obcinam i nie jest gorzka :mrgreen: także spróbuj.
idalianna - 2013-01-07, 22:23

A ja nic nie obcinam i nie jest dla mnie gorzka. :mrgreen:
theloudestsound - 2013-01-07, 22:50

Ja nacinam na krzyż i odrobinę słodzę wodę w której się gotuje, nie jest gorzka ;)
jagodzianka - 2013-01-08, 07:20

pałczi napisał/a:
także spróbuj.

Toż cały czas próbuję! Z marnym skutkiem... Teraz to mam milion sposobów, to chyba każdą brukselkę inaczej obrobię, a potem będę porównywać. :P

ropuszka - 2013-01-08, 13:02

hxxp://skoraczek.blogspot.com/2012/12/pizza-z-tortilli-ze-smazona-burkselka.html

blog nie jest wegetariański, ale przepisy niewege są dość rzadko

go. - 2013-01-08, 13:22

jagodzianka, może po prostu nie lubisz brukselki? :mrgreen: i nie ma po co z nią walczyć
ja też nie przepadam. Nawet jak jest gotowana na parze na "maślano", zjem, ale frajdy mi nie sprawia

idare - 2013-01-08, 20:47

a ja znalazłam sposób na brukselkę, dzięki któremu nie tylko da się ją zjeść ale nawet powiem, że jest pyszna. po prostu szatkuję ją jak kapustę i duszę razem z podsmażonym porem w sosie pomidorowym. w sumie nawet nie widać że to brukselka a nie kapusta, wygląda jak zwyczajny bigos. dla mnie pyszna do kaszy gryczanej :-)
diancia - 2013-01-09, 09:40

A ja się uparłam w tym roku, że brukselkę będę jeść i basta, bo super zdrowa jest - chyba najzdrowsza z kapustnych, a już na pewno w pierwszej trójce ;)

Najpierw zauroczył mnie przepis na cytrynową brukselkę Gosi_w, potem spróbowałam dodawać po trochu do warzywnych duszonek i okazuje się, że brukselka naprawdę jest smaczna :) ja akurat jedząc brukselkę, zawsze czuję odrobinę goryczki (naprawdę sladowe ilości), ale do tego stopnia się przyzwyczaiłam, że niemal szukam jej w daniach z brukselką ;)

gosia_w - 2013-01-09, 12:09

diancia, warto dodawać też do pieczonek warzywnych :-) Np. ziemniaki, cebula, brukselka.
diancia - 2013-01-09, 12:11

gosia_w, a brukselka nie spala się za szybko? Taka obawa właśnie mnie powstrzymuje..
jagodzianka - 2013-01-09, 12:36

Ja też piekę z ziemniakami i marchewką i nie spala się. Jest taka mięciutka i tylko troszeczkę gorzka.
diancia - 2013-01-09, 13:01

jagodzianka, a jak kroisz warzywa do pieczonki? chodzi mi o proporcje kawałków ziemniaków i marchewki do brukselki - czy trzeba ją posiekać, splasterkować, może w całości? Chyba się jutro odważę, bo mam jeszcze kilkanaście główek :)
gosia_w - 2013-01-09, 13:30

diancia, można brukselkę dodać np. po 20 minutach. Ja kroję na podobne kawałki wszystko, brukselka trochę szybciej się piecze, ale ja taką lubię.
jagodzianka - 2013-01-09, 14:44

diancia, ja kroję brukselki duże główki na 4, średnie na 2, a małe w ogóle; ziemniaki na 8.
I zrób sobie koniecznie sos czosnkowy z nerkowców do takiej zapiekanki!

diancia - 2013-01-09, 15:19

gosia_w, Mąż lubi jak wszystko jest pokrojone raczej "po chłopsku", więc zróżnicowanie w wielkości akurat u mnie wskazane ;) ale dorzucenie brukselki w trakcie pieczenia to dobry pomysł :)

jagodzianka napisał/a:
zrób sobie koniecznie sos czosnkowy z nerkowców
mniam! :mryellow: a jak się robi? jak majonez + czosnek czy jakoś inaczej?
jagodzianka - 2013-01-09, 16:11

moczysz nerkowce chwilę we wrzątku, blendujesz z wodą do odpowiedniej konsystencji, dodajesz czosnek, sól, zioła prowansalskie i koniec.
ropuszka - 2013-01-09, 21:20

oficjalnie protestuję przeciwko wiośnie :mrgreen: :mrgreen:
(bo mi brukselkę zabiorą :-( )
zainspirowałam się przepisem który wrzuciłam (z bloga)

i zrobiłam w wersji : smażona brukselka + serek z migdałów + placek tortilli
można robić w piekarniku, można na patelni

pycha :shock:

edit dzisiaj zrobiłam pizzę na ten sam sposób , hxxp://puszka.pl/przepis/211-pizza_muhameda_na_puszystym_ciescie.html]przepis na ciasto

ja użyłam mąki do chleba z lubelli plus trochę tortowej

dobre dobre :mrgreen:

Kat... - 2013-11-18, 20:54

gosia_w, u nas nikt nie lubi brukselki ale ja sobie wymyśliłam, że popróbujemy w tym roku różnych przepisów i może coś nam zasmakuje. Na pierwszy ogień poszła Twoja orzechowa brukselka. Dorosłym smakowała, dzieci nie raczyły nawet spróbować :-) Dzięki za przepis, to jest naprawdę pyszne!
Za kilka dni będziemy próbować pieczoną a potem zupę.

gosia_w - 2013-11-18, 21:08

Kat... cieszę się, że smakowało. Moje dziecko też nie próbuje :-)
ja ostatnio robiłam pieczona brukselkę z pokrojona w kawałki szarą renetą, pod koniec pieczenia dorzuciłam orzechy włoskie
PYCHA

bronka - 2013-11-20, 11:01

U mnie hitem jest brukselka z cebulą i marchewką. Wszystko razem uduszone. No pyszne po prostu :-D
diancia - 2013-11-20, 14:12

Kat..., koniecznie spróbuj brukselki cytrynowej wg Gosi! rewelka, choć pewnie dzieci pogardzą ;)

gosia_w, brukselka z jabłkiem? musi być pysznie!

bronka napisał/a:
brukselka z cebulą i marchewką.
u mnie rządzą właśnie różne połączenia brukselkowe, gdzie brukselka jest mocno posiekana, nie gra głównej roli. Pysznie i zdrowo :)
gosia_w - 2013-11-20, 15:03

diancia, z kwaśnym jabłkiem. Pycha!
moritura - 2013-11-20, 22:17

A ja zawsze uwielbiałam brukselkę i na szczęście bardzo późno się dowiedziałam, że to nielubiane warzywo... Jemy teraz bardzo często, zwłaszcza że to taki ciężki czas - tęsknoty za pomidorami (i nie tylko...). Podstawowe wersje:

1) brukselka na parze, z bułką tartą
2) zapiekana z ziemniakami
3) podsmażana (ćwiartki) z orzechami ziemnymi i żurawiną
4) w zupie

Właściwie jeszcze nie trafiłam na przepis z brukselką, w którym by mi nie smakowała, ale tak bardzo lubię te malutkie zielone piłeczki, że mogłabym jeść je po prostu z wody bez niczego, nawet soli.

Tylko po surowej umarłam na brzuch, nigdy więcej (podobnie nie dla mnie jest surowy - a nawet lekko twardy - kalafior).

kamma - 2013-11-21, 09:22

Cytat:
2) zapiekana z ziemniakami

do tego zestawu gorąco polecam dodać dużo pokrojonego pora, a całość polać beszamelem.
Cytat:
1) brukselka na parze, z bułką tartą

a do tego zestawu - do bułki tartej w czasie prażenia dodać zgnieciony ząbek czosnku (lub 10 ;) )

Jako dziecko nie przepadałam, natomiast teraz uwielbiam! Z rodziny tylko Tymek nie lubi, Irma mogłaby wciągać wiadrami.

theloudestsound - 2013-11-24, 20:12

A ja z kolei od zeszłego roku zakochana jestem w tak przyrządzanej brukselce hxxp://trzymetryherbatki.blogspot.com/2013/11/brukselka-w-pomidorach.html Pyyszna z makaronem, ryżem czy czym tam chcecie, w wersji łagodnej/dla dzieci proponowałabym zrezygnować z ostrej papryki i papryczki chilli, a w zamian dała łagodną paprykę i pół łyżeczki cynamonu ;)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group