|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Co dobrego z... - Brukselki
Kreestal - 2007-11-20, 14:06 Temat postu: Brukselki Warzywko często goszczące u mnie na stole, lecz niestety głównie w jednej postaci: z bułką tartą. Szukam więc przepisów i inspiracji, bo w tej formie brukselka już mi się przejadła
Ewa - 2007-11-20, 15:31
Ja chyba najbardziej lubię do zupy - krupniku lub czerwonego barszczu. Można też drobno posiekać i zrobić surówkę tak jak z białej kapusty. Jeszcze robiłam nieraz zapiekankę - brukselka ugotowana i pokrojona na ćwiartki, ugotowane i pokrojone na plastry ziemniaki i podsmażone pieczarki z cebulką przekładane tartym żółtym serem lub zalane śmietaną zbełtaną z jajkami.
Ania D. - 2007-11-20, 17:21
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=1834]Brukselka w marchewce
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=1835]Brukselka z cebulą i marchewką
Agnieszka - 2007-11-20, 19:52
brukselkowe inspiracje (choć z nabiałem):
hxxp://ucztavege.most.org.pl/przepisy/33.html
ja lubię:
- zupę brukselkową (taka warzywna z dodatkiem brukselki) lub z samej brukselki (miksowana na krem) - tu ładnie pasuje mi oregano, majeranek, imbir, sok z cytryny, lubczyk, pieprz jak ma być na ostro
- dla bezglutenowców z wody a zasmażka zamiast bułki tartej popping z amarantusa
- podgotowana i zapieczona w formie zapiekanki (pod beszamelem, do sosu dodaję np chrzan lub kapary bo takiego samego nie lubię), czasem robiłam z innymi warzywami (ziemniaki, brokuł, kalafior i nawet bez beszamelu a z oliwą, czosnkiem i ulubionymi przyprawami jako dodatek do ryżu lub kaszy)
jadłam także
- w formie sałatki: gotowana brukselka przekrojona na pół, różyczki obgowanego brokuła, makaron ryżowy, gotowana czerwona fasola/cieciorka, papryka i/lub, ogórki konserwowe, kiełki, szczypiorek z sosem z oliwy (chyba: oliwa, sól, pieprz, imbir żywy, sok z cytryny = sos miał być taki kwaskowo-ostry)
- gotowana na parze np z oliwą i sezamem (sezam prażony i miksowany z solą)
Kreestal - 2007-12-08, 13:20
Wczoraj znalazłam na Puszce genialny przepis z brukselką w roli głównej (nie co przez mnie zmodyfikowany):
Składniki:
woreczek kaszy gryczanej
500 g brukselki
2 średnie cebule
1 koncentrat pomidorowy
1 łyżka musztardy
papryka ostra
sól
ser żółty do posypania
oliwa z oliwek
Przepis:
Brukselkę wrzucić do osolonej, gotującej się wody z 3 łyżeczkami chilli.
W drugim naczyniu ugotować kaszę gryczaną.
Cebule obrać, pokroić na piórka i zeszklić na oliwie z oliwek.
Wysmarować naczynie żaroodporne oliwą i posypać bułką tartą. Na to układać pokrojoną brukselkę, następnie posypać kaszą i na to podsmażoną cebulę. Ułożyć następną warstwę brukselki i kaszy. Ostatnia warstwa musi być z kaszy. Całość wyrównujemy łyżką i polewamy sosem: koncentrat pomidorowy wymieszać z dużą łyżką musztardy, dolać wody: sos ma być średnio gęsty.Całość posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok. 20 min w piekarniku.
majaja - 2007-12-08, 15:51
Kreestal napisał/a: | gotującej się wody z 3 łyżeczkami chilli. |
Na pewno aż tyle, nie wychodzi to potem strasznie ostre? Upewniam się bo się kiedyś strułam zbyt pikantnym ryżem z warzywami.
Kreestal - 2007-12-08, 15:54
No właśnie przez przypadek wsypałam az tyle, ale dzięki temu było bardzo dobre I o dziwo tylko lekko pikantne. Jak ktoś sie boi, to oczywiście niech się ograniczy do 1-2 łyżeczek. Lubię takie wypadki w kuchni
aleksandra - 2008-02-01, 18:54
u mnie w domu kroluje brukselka w pomidorach, jako glowne danie z ryzem najczesciej
robie tak:
duza cebule i kilka zabkow czosnku siekam drobniutko i smaze na oliwie, dodaje troche papryki slodkiej i wrzucam puszke pomidorow, dusze chwile sole slodze troche i wrzucam ugotowana brukselke - dusze jeszcze z 15 minut i gotowe
moj brat nie lubi brukselki a zajada w tej formie
nitka - 2008-02-02, 11:11
Kreestal, ja robię tak:
brukselka na parze
pietruszka w słupki, marchewka w słupki, rzepa w kostkę - ugotować
Ziemniaki ugotować
cebulkę zesmażyć
ziemniaki udusić z cebulką i brukselką, wymieszać z resztą warzyw, doprawić (tymianek, rozmaryn, sól, pieprz. oprószyć stratym żółtym serem, bądź startym TOFU i na 40 minut i 150 stopni do piekarnika. Mniam. uwielbiam Brukselkę
kamma - 2008-02-02, 11:20
A u mnie tak:
Brukselkę ugotować z kapką cukru i soli,
na patelni lekko rozgrzać oliwę, wrzucić starty na tarce czosnek (ilość wedle uznania) oraz ulubione zioła, polecam tymianek i cząber. Po chwili dodać odsączoną brukselkę i smażyć przez kilka minut, mieszając. Można doprawić sosem sojowym.
gosia_w - 2010-11-22, 13:02
ORZECHOWA BRUKSELKA
1/2 szklanki orzechów włoskich
3 łyżki masła
2 łyżeczki skórki z cytryny (drobno startej)
1 łyżeczka miodu
sól
4 łyżki oliwy
1/2 kg brukselki, pokrojonej na połówki bądź ćwiartki
sól
1/2 szklanki bulionu/wody
Orzechy włoskie kroję na drobniejsze cząstki i prażę na suchej patelni (do momentu, gdy orzechy trochę zbrązowieją).
Ochłodzone orzechy drobno siekam albo mielę w robocie kuchennym (nie za drobno). mieszam z masłem, cytryną, miodem i solą (ilość wg uznania). Odkładam.
Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, dodaję posoloną brukselkę. Smażę, aż warzywo zbrązowieje (przez ok. 10 minut). Następnie wlewam bulion i duszę brukselkę, aż stanie się miękka, a płyn wyparuje. Trwa to ok. 20 minut.
Ciepłą brukselkę mieszam z orzechowym masłem i podaję na ciepło.
przepis stąd: hxxp://strawberriesfrompoland.blogspot.com/2010/04/dumania-nad-talerzem-brukselki.html
Zrobiłam dzisiaj na obiad - przepyszna! Trochę uprościłam przepis - brukselkę na talerzu posypałam orzechami włoskimi (nieprażonymi), pokropiłam sokiem cytrynowym i położyłam kawałek masła (który się oczywiście roztopił. Można polać oliwą, będzie wegańskie). Poezja!
Agnieszka - 2010-11-22, 14:28
U nas wczoraj brukselka wraz z kalafiorem, marchewką, papryką wystąpiła jako pakory.
Pakory- warzywa w cieście smażone na głębokim tłuszczu. Ciasto u nas z mąki: groszkowej i orkiszowej, woda gazowana (można sodę) + przyprawy: pieprz, kurkuma, pieprz ziołowy, sól, papryka słodka lub ostra, imbir w proszku i obowiązkowo czarnuszka (takie mysie bobki). Ciasto powinno być gęściejsze niż naleśnikowe - dobrze obkleić warzywa (warzywa prócz papryki, cebuli podgotowuję, lekko parowane też zapewne wyjdą fajnie) i na głęboki tłuszcz aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Warto odsączyć na papierowym ręczniku.
Wczoraj jedliśmy z surówką z różnych sałat, ziół, pomidorów, ogórków kiszonych.... ale fajnie się komponuje np. z sosem pomidorowym i ryżem/kaszami.
Moje dziecko brukselkowe kiedyś kalafior, potem marchewka a teraz brukselka wyjadana w pierwszej kolejności. Pozostali goście też zjedli brukselkę w tym wariancie ze smakiem.
ifinoe - 2010-11-22, 15:17
Moja ulubiona wersja brukselki, to pieczona - z łódeczkami ziemniaków i migdałami
priya - 2010-11-22, 15:24
ifinoe, ale jak pieczesz? z przyprawami? podgotowujesz wcześniej? te migdały też dobrze brzmią w połączeniu z brukselką, daj przepisso
ifinoe - 2010-11-22, 16:09
umytą brukselkę i łódeczki z ziemniaków skrapiam oliwą, solę, pieprzę, robiłam tez wersję z curry lub innymi ziołowymi przyprawami
w naczyniu zaroodpornym wkladam do nagrzanego piekarnika - 180-200 stopni...po ok 20 minutach posypuję migdałami, piekę jeszcze z 10 minut...i gotowe
to wyjątkowo mało pracochłonna potrawa, ziemniaków nie obieram
priya - 2010-11-22, 16:22
ifinoe, dzięki, brzmi smakowicie, chyba w tym tygodniu wypróbuje
Tempeh-Starter - 2010-11-22, 23:16
ifinoe napisał/a: | Moja ulubiona wersja brukselki, to pieczona - z łódeczkami ziemniaków i migdałami |
pieczona rządzi!!! (przedtem trochę naoliwiona, posolona i z tymiankiem)
robi się słodka .... mmmm. mniam
jak się łatwo domyślić ojczyzną brukselkowych dań (głownie zapiekanek i zup) jest Belgia
jeszcze cykorię robią i pory niesowite
owieczka - 2010-12-01, 12:20
oooo to tylko my jemy brukselkę na surowo
surówka wg mojej Mamy:
- drobniutko pokrojona brukselka
- rodzynki
- śliwki suszone
- ogórek kiszony
- trochę cebuli
- sól, pieprz.
Mama dodawała majonez, ja dodaję jogurt naturalny, ale pewnie znajdziecie ciekawsze zamienniki.
Bardzo lubimy też gotowaną, a pieczoną spróbujemy przy najblizszej okazji.
ifinoe - 2010-12-03, 10:47
jadłam ostatnio brukselkę duszoną w wiórkach kokosowych - bardzo fajne połączenie
Katioczka - 2010-12-03, 13:39
ja ostatnio zrobiłam "bigos" z brukselki,
podałam z ziemniakami i kotletami płatkowo-warzywnymi
mąż brukselki nie je, "bigos" zjadł ze smakiem
daria - 2010-12-03, 13:42
Katioczka, przepis wrzuć!
gosia_w - 2010-12-03, 13:42
Katioczka, a jak robiłaś ten "bigos"?
Ja bardzo polubiłam brukselkę. Dzisiaj miałam na obiad - udusiłam na ghee, dodałam pieprz, sól, na talerzu pokropiłam cytryną i posypałam orzechami włoskimi. Przy okazji wyszło PP .
Katioczka - 2010-12-03, 16:05
zrobiłam wg przepisu Ani D.---Brukselka z cebulą i marchewką
jest kilka postów wyżej, tylko dodałam jeszcze pomidory w puszce,
dosłodziłam brązowym cukrem, doprawiłam pieprzem. Myślę, że pasowałby tu jeszcze kminek
i liść laurowy, ziele angielskie-typowe przyprawy do bigosu
na tzw. drugi dzień po prostu rewelacja!!!
kofi - 2010-12-03, 19:00
U nas dzisiaj też brukselka, której właściwie nie lubię, ale była dobra - w takiej kombinacji: uduszony na oleju por + ugotowane na parze połówki brukselki + kminek + majeranek + chilli + papryka słodka+ koncentrat pomidorowy. I bardzo dobre wyszło. Do tego pęczak gotowany z czerwoną soczewicą (bo miałam za mało pęczaku).
karusia - 2011-01-12, 13:58
owieczka napisał/a: | oooo to tylko my jemy brukselkę na surowo |
ja się melduję jako kolejna osoba, która będzie jeść na surowo
spróbowałam dzisiaj sałatki Twojej mamy - bardzo fajna jest. Dzięki za przepis
(zmieniłam kolejność na pięć przemian, dodałam tylko oliwy)
jagodzianka - 2013-01-06, 21:56
Czy wam też brukselka zawsze wychodzi gorzka? Macie jakieś sposoby żeby tego uniknąć?
Moja babcia mówi żeby gotować z odrobinką mleka, ale nie pasi mi. Sojowe nie działa albo za mało dałam.
gosia_w - 2013-01-07, 07:34
Mi nie wychodzi gorzka, ale ja nie gotuję, tylko piekę lub podduszam/podsmażam. Przed obróbką usuwam zewnętrzne liście i odcinam kłąb.
jagodzianka - 2013-01-07, 10:11
gosia_w, dzięki, to chyba w tym kłąbie tkwi problem bo też dusiłam, piekłam, obierałam i zawsze gorzkie były (po pieczeniu mniej, ale jednak).
idalianna - 2013-01-07, 18:09
To chyba kwestia smaku/przyzwyczajenia. Dla mnie zawsze brukselka była obrzydliwa, bo gorzka i nie jadłam. Ale od jakiegoś czasu po prostu ten smak zniknął i już nie jest gorzka. A może to dlatego, że gotuję bez soli? Hmmm.
jagodzianka - 2013-01-07, 19:20
Właśnie dla mnie nigdy nie była gorzka, a teraz bęc i jest. Też gotuję bez soli i dalej ten ohydny posmak. A nic jej nie obcinasz Ido?
gosia_w - 2013-01-07, 19:22
piekłam dziś na kolację - końcówki obcięte, pokropiona oliwą, posolona, posypana ziołami prowansalskimi - zero goryczy
może to zależy od brukselki, tak jak kiedyś bakłażany były gorzkie?
mimish - 2013-01-07, 19:23
Ja sie wtrace jako z brukselki pisze;) do gotowania dodaje odrobine soli i mala lyzeczke cukru trzcinowego- wychodzi pyszna i nie gorzka. Oto caly sekret wykradziony belgijskiej tesciowej.
jagodzianka - 2013-01-07, 19:25
mimish, a obcinasz końcówki? (przepraszam, cały czas to samo pytanie każdemu zadaję, ale bardo mnie nurtuje )
mimish - 2013-01-07, 19:43
jagodzianka, tak.
pałczi - 2013-01-07, 21:09
ja też obcinam i nie jest gorzka także spróbuj.
idalianna - 2013-01-07, 22:23
A ja nic nie obcinam i nie jest dla mnie gorzka.
theloudestsound - 2013-01-07, 22:50
Ja nacinam na krzyż i odrobinę słodzę wodę w której się gotuje, nie jest gorzka
jagodzianka - 2013-01-08, 07:20
pałczi napisał/a: | także spróbuj. |
Toż cały czas próbuję! Z marnym skutkiem... Teraz to mam milion sposobów, to chyba każdą brukselkę inaczej obrobię, a potem będę porównywać.
ropuszka - 2013-01-08, 13:02
hxxp://skoraczek.blogspot.com/2012/12/pizza-z-tortilli-ze-smazona-burkselka.html
blog nie jest wegetariański, ale przepisy niewege są dość rzadko
go. - 2013-01-08, 13:22
jagodzianka, może po prostu nie lubisz brukselki? i nie ma po co z nią walczyć
ja też nie przepadam. Nawet jak jest gotowana na parze na "maślano", zjem, ale frajdy mi nie sprawia
idare - 2013-01-08, 20:47
a ja znalazłam sposób na brukselkę, dzięki któremu nie tylko da się ją zjeść ale nawet powiem, że jest pyszna. po prostu szatkuję ją jak kapustę i duszę razem z podsmażonym porem w sosie pomidorowym. w sumie nawet nie widać że to brukselka a nie kapusta, wygląda jak zwyczajny bigos. dla mnie pyszna do kaszy gryczanej
diancia - 2013-01-09, 09:40
A ja się uparłam w tym roku, że brukselkę będę jeść i basta, bo super zdrowa jest - chyba najzdrowsza z kapustnych, a już na pewno w pierwszej trójce
Najpierw zauroczył mnie przepis na cytrynową brukselkę Gosi_w, potem spróbowałam dodawać po trochu do warzywnych duszonek i okazuje się, że brukselka naprawdę jest smaczna ja akurat jedząc brukselkę, zawsze czuję odrobinę goryczki (naprawdę sladowe ilości), ale do tego stopnia się przyzwyczaiłam, że niemal szukam jej w daniach z brukselką
gosia_w - 2013-01-09, 12:09
diancia, warto dodawać też do pieczonek warzywnych Np. ziemniaki, cebula, brukselka.
diancia - 2013-01-09, 12:11
gosia_w, a brukselka nie spala się za szybko? Taka obawa właśnie mnie powstrzymuje..
jagodzianka - 2013-01-09, 12:36
Ja też piekę z ziemniakami i marchewką i nie spala się. Jest taka mięciutka i tylko troszeczkę gorzka.
diancia - 2013-01-09, 13:01
jagodzianka, a jak kroisz warzywa do pieczonki? chodzi mi o proporcje kawałków ziemniaków i marchewki do brukselki - czy trzeba ją posiekać, splasterkować, może w całości? Chyba się jutro odważę, bo mam jeszcze kilkanaście główek
gosia_w - 2013-01-09, 13:30
diancia, można brukselkę dodać np. po 20 minutach. Ja kroję na podobne kawałki wszystko, brukselka trochę szybciej się piecze, ale ja taką lubię.
jagodzianka - 2013-01-09, 14:44
diancia, ja kroję brukselki duże główki na 4, średnie na 2, a małe w ogóle; ziemniaki na 8.
I zrób sobie koniecznie sos czosnkowy z nerkowców do takiej zapiekanki!
diancia - 2013-01-09, 15:19
gosia_w, Mąż lubi jak wszystko jest pokrojone raczej "po chłopsku", więc zróżnicowanie w wielkości akurat u mnie wskazane ale dorzucenie brukselki w trakcie pieczenia to dobry pomysł
jagodzianka napisał/a: | zrób sobie koniecznie sos czosnkowy z nerkowców | mniam! a jak się robi? jak majonez + czosnek czy jakoś inaczej?
jagodzianka - 2013-01-09, 16:11
moczysz nerkowce chwilę we wrzątku, blendujesz z wodą do odpowiedniej konsystencji, dodajesz czosnek, sól, zioła prowansalskie i koniec.
ropuszka - 2013-01-09, 21:20
oficjalnie protestuję przeciwko wiośnie
(bo mi brukselkę zabiorą )
zainspirowałam się przepisem który wrzuciłam (z bloga)
i zrobiłam w wersji : smażona brukselka + serek z migdałów + placek tortilli
można robić w piekarniku, można na patelni
pycha
edit dzisiaj zrobiłam pizzę na ten sam sposób , hxxp://puszka.pl/przepis/211-pizza_muhameda_na_puszystym_ciescie.html]przepis na ciasto
ja użyłam mąki do chleba z lubelli plus trochę tortowej
dobre dobre
Kat... - 2013-11-18, 20:54
gosia_w, u nas nikt nie lubi brukselki ale ja sobie wymyśliłam, że popróbujemy w tym roku różnych przepisów i może coś nam zasmakuje. Na pierwszy ogień poszła Twoja orzechowa brukselka. Dorosłym smakowała, dzieci nie raczyły nawet spróbować Dzięki za przepis, to jest naprawdę pyszne!
Za kilka dni będziemy próbować pieczoną a potem zupę.
gosia_w - 2013-11-18, 21:08
Kat... cieszę się, że smakowało. Moje dziecko też nie próbuje
ja ostatnio robiłam pieczona brukselkę z pokrojona w kawałki szarą renetą, pod koniec pieczenia dorzuciłam orzechy włoskie
PYCHA
bronka - 2013-11-20, 11:01
U mnie hitem jest brukselka z cebulą i marchewką. Wszystko razem uduszone. No pyszne po prostu
diancia - 2013-11-20, 14:12
Kat..., koniecznie spróbuj brukselki cytrynowej wg Gosi! rewelka, choć pewnie dzieci pogardzą
gosia_w, brukselka z jabłkiem? musi być pysznie!
bronka napisał/a: | brukselka z cebulą i marchewką. | u mnie rządzą właśnie różne połączenia brukselkowe, gdzie brukselka jest mocno posiekana, nie gra głównej roli. Pysznie i zdrowo
gosia_w - 2013-11-20, 15:03
diancia, z kwaśnym jabłkiem. Pycha!
moritura - 2013-11-20, 22:17
A ja zawsze uwielbiałam brukselkę i na szczęście bardzo późno się dowiedziałam, że to nielubiane warzywo... Jemy teraz bardzo często, zwłaszcza że to taki ciężki czas - tęsknoty za pomidorami (i nie tylko...). Podstawowe wersje:
1) brukselka na parze, z bułką tartą
2) zapiekana z ziemniakami
3) podsmażana (ćwiartki) z orzechami ziemnymi i żurawiną
4) w zupie
Właściwie jeszcze nie trafiłam na przepis z brukselką, w którym by mi nie smakowała, ale tak bardzo lubię te malutkie zielone piłeczki, że mogłabym jeść je po prostu z wody bez niczego, nawet soli.
Tylko po surowej umarłam na brzuch, nigdy więcej (podobnie nie dla mnie jest surowy - a nawet lekko twardy - kalafior).
kamma - 2013-11-21, 09:22
Cytat: | 2) zapiekana z ziemniakami |
do tego zestawu gorąco polecam dodać dużo pokrojonego pora, a całość polać beszamelem.
Cytat: | 1) brukselka na parze, z bułką tartą |
a do tego zestawu - do bułki tartej w czasie prażenia dodać zgnieciony ząbek czosnku (lub 10 )
Jako dziecko nie przepadałam, natomiast teraz uwielbiam! Z rodziny tylko Tymek nie lubi, Irma mogłaby wciągać wiadrami.
theloudestsound - 2013-11-24, 20:12
A ja z kolei od zeszłego roku zakochana jestem w tak przyrządzanej brukselce hxxp://trzymetryherbatki.blogspot.com/2013/11/brukselka-w-pomidorach.html Pyyszna z makaronem, ryżem czy czym tam chcecie, w wersji łagodnej/dla dzieci proponowałabym zrezygnować z ostrej papryki i papryczki chilli, a w zamian dała łagodną paprykę i pół łyżeczki cynamonu
|
|