|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Inne zakupy - wok
eenia - 2007-08-19, 21:06 Temat postu: Wok Chcę kupić porządnego Woka, tylko nie wiem czy ma być żeliwny, czy ze stali węglowej czy jaki? Ktoś wie?
ań - 2007-08-19, 21:24
my mamy super woka, jest żeliwny. Jednak trzeba uważać na przykrywki bo nasza np rdzewieje Ale wok sprawdza się doskonale i bardzo często go używamy.
kasienka - 2007-08-19, 21:35
My mamy badziewie z IKEA, nie polecam, nawet na chwilę.
Rodzice maja chyba żeliwnego, bardzo jest ciężki, spisuje się dobrze od wielu lat.
ań - 2007-08-19, 21:43
kasienka napisał/a: | bardzo jest ciężki, spisuje się dobrze od wielu lat | nasz tez od wielu lat nie do zdarcia, cieżko owszem, ale jakoś to nie przeszkadza. My mamy z Niemiec, przechodni, chiński.
arete - 2007-08-19, 21:45
Fajnie, że jest wątek o wokach, sama nosiłam się zamiarem założenia takiego tematu.
Gdzie się kupuje takie porządne żeliwne? Na allegro patrzyłam, ale niektóre tam oferowane "woki" nawet nie przypominają tych tradycyjnych.
pao - 2007-08-19, 21:49
prawdziwy wok jest żeliwny i ja bym taki właśnie polecała
mój niestety poległ od wody, gdy mój ukochany uparł się, że należy go umyć niestety drugiego takiego nie dostałam jeszcze a wciąż szukam czegoś godnego uwagi...
eenia - 2007-08-19, 22:19
kasienka napisał/a: | My mamy badziewie z IKEA, nie polecam, nawet na chwilę. |
my używamy woka prawie codziennie, do tej pory używaliśmy takiego właśnie badziewia, schodziły nam 3-4 woki na rok, teraz chcę kupić coś porządnego, piszecie że jednak żeliwny, też wyszłam z takiego założenia, ale po wertowaniu internetu zaczęłam się skłaniać do stalowego, wyczytałam że właśnie takie są prawdziwe tradycyjne woki?
pao - 2007-08-19, 22:24
ano takie są... rzecz w tym, że trzeba je pielęgnować inaczej niż większość pielęgnuje. prawdziwych woków nie myje sie wodą, w ogóle wody sie do nich nie dopuszcza. stąd niektórzy twierdzą ze są niehigieniczne i wolą jakieś syfy pokrywane teflonami i inne tego typu. rzecz w tym, że one nie spełniają tego co w woku najważniejsze...
wok powinien być zawsze natłuszczony. po każdym gotowaniu, jeśli go odstawiamy wytarty z nadmiaru tłuszczu i natłuszczony świeżym jeśli jest potrzeba. po prostu jego też sie myje tłuszczem.
porządny wok szybko sie nagrzewa, nie przypala i można w nim uzyskać niesamowicie wysoką temperaturę, przez co smażenie trwa bardzo krótko, warzywa nie tracą nic na swej jakości a są smaczne
wok i bambusowe parowniki to podstawa w kuchni chińskiej reszta nie jest potrzebna
honey - 2007-08-19, 22:32
no wlasnie chcialam to samo dodac...
woki natluszcza sie ...po uzyciu i umyciu..wytarciu do sucha...inaczej bedzie zawsze zardzewialy...
eenia - 2007-08-20, 09:33
no to jaki kupić w końcu? żeliwny czy stalowy? może ktoś ma jakiś konkretny typ do polecenia?
Malinetshka - 2007-08-29, 15:25
Ja woka nie posiadam, ale słyszałam wielokrotnie, że najlepszy żeliwny. Ale tylko słyszałam, osobiście potwierdzić i udowodnić nie potrafię. Jednak sama mam na woka chrapkę... może za jakiś czas
Malroy - 2007-09-26, 10:43
taki by się nadał --> hxxp://allegro.pl/item247097252_jedyny_oryginalny_wok_stal_weglowa_super_cena_.html
pao - 2007-09-26, 10:53
miałam taki, ale mąż mi go popsuł
a tu o wokach
hxxp://balcer.wordpress.com/2007/04/25/chinskie-woki/
DagaM - 2007-09-26, 11:42
Juz kilka tygodni temu zażyczyłam sobie na urodziny, ale...nie wiem, czy nie wynajdę innej okazji, bo do urodzin jeszcze daleko
arete - 2007-09-26, 13:28
Malroy, dzięki za linka, kiedyś szukałam takich na allegro, ale nie miałam szczęścia.
Już naciągnęłam na niego bojstera.
pao, fajna stronka, będę się musiała trochę podszkolić zanim zacznę używać woka.
pao - 2007-09-26, 14:02
wok, jeden garnek + kilka parowników bambusowych i kuchnia moja brakuje mi jeszcze takich Dłuuuugich pałeczek do grzebania w woku no ale z czasem i one sie zjawią
Karolina - 2007-09-26, 14:09
Jak używać woka z niespłaszczonym dnem na kuchence?
pao - 2007-09-26, 14:20
są specjalne nakładki na kuchenkę, taki owal na którym stawia się woka
dżo - 2007-11-20, 20:21 Temat postu: wok Potrzebuję porady jaki wok wybrać aby długo i dobrze słuzył oraz nadawał do do kuchenki z płytą ceramiczną (oczywiście w rozsądnej cenie, nie za 700 zł ).
pao - 2007-11-20, 21:30
ale w woku smaży sie na ogniu a nie na ceramice.
Martuś - 2007-11-20, 21:51
A jak ktoś nie ma ognia?
Lily - 2007-11-20, 21:53
Cytat: | Wok – naczynie przypominające głęboką patelnię służące do szybkiego przyrządzania potraw na ogniu, przeważnie wykorzystywane w kuchni chińskiej. Pozwala na bardzo wydajną obróbkę cieplną. |
a jak ktoś nie ma ognia to wok się może przyda, ale już nie będzie używany w sposób, do jakiego jest przeznaczony
hxxp://www.rossi.pl/3428_bodum_wok_set_zeliwny_wok_z_przyczepianym_rus_K0816_1.rossi]Taki np jest przystosowany nie tylko do ognia niby
kasienka - 2007-11-20, 22:21
pozwoliłam sobie scalić z podobnym tematem
dżo - 2007-11-21, 07:20
pao napisał/a: | ale w woku smaży sie na ogniu a nie na ceramice. |
ale ja nie mam ognia (gazu) w domu a jedynie prąd elektryczny, czy to oznacza, ze nie mam sensu kupować woka?
pao - 2007-11-21, 09:31
ano nie ma. są jakieś sprzęty wokopodobne dostosowane do współczesnych kuchni, niemniej takiego woka woka to nie ma sensu.
dżo - 2007-11-21, 10:05
dziękuję pao,
Karolina - 2007-11-22, 10:30
Lepiej kupić sobie porządną głęboką patelnie stalową. Tefala nie polecam - mamy poł roku i już żle wygląda. Taki wok na ceramikę musi mieć płaskie dno, więc smarzy identycznie jak patelnia. A pewnie jest wiele droższy...
kasienka - 2007-11-25, 21:36
to co polecacie? Bo my może od teściowej byśmy sobie zażyczyli porządną patelnię lub woka, ale tak do 100zł myślę...
Mamy kuchenkę gazową.
pao - 2007-11-25, 21:39
na patelniach sie nie znam ale jeśli wok to stalowy do wypalania
kasienka - 2007-11-25, 22:42
hxxp://www.allegro.pl/item270812732_jedyny_oryginalny_wok_stal_weglowa_super_cena_.html
coś takiego?
a jeśli nie, to może jakiegoś linka byś mi podesłała? będę wdzięczna
[ Dodano: 2007-11-25, 23:59 ]
ten wok chya ma okrągłe dno? Wtedy nie mogę go chyba na gazie postawic..
i to całe wypalanie wygląda skomplikowanie
pao - 2007-11-26, 09:43
są "woki" o lekko spłaszczonym dnie. one są dobre na gazowe kuchenki właśnie (sama sobie taki kupiłam)
taki o okrągłym dnie albo cały czas w ręku trzymasz albo kupujesz ze specjalna nakładka na palnik (wtedy można na tym postawić). niestety woków z takimi nakładkami od lat nie widziałam, ale mój poprzedni wok taka miał.
a ten z linka zdaje się być przyzwoity tego co kupiłam na razie polecać nie będę, wpierw wypróbuję
Karolina - 2007-11-26, 10:15
Kasia, to ja poprosiłam tego kolesia aby wystawił te woki ale zrezygnowałam z zakupu. Jego cena jest strasznie zawyżona - w warszawie taki wok kosztuje o połowe mniej...a pierścienia w Polsce nie można kupić.
[ Dodano: 2007-11-26, 10:18 ]
hxxp://balcer.wordpress.com/ tu jest na temat
pao - 2007-11-26, 11:24
ja pierścień w polsce kupiłam razem z wokiem. tyko nie ma już tego sklepu
DagaM - 2007-11-27, 10:10
pao napisał/a: | tego co kupiłam na razie polecać nie będę, wpierw wypróbuję | wypróbuj, wypróbuj, bo ja już nie wiem, którego zamówić sobie na gwiazdkę
martika - 2007-12-01, 08:00
eenia napisał/a: | kasienka napisał/a: | My mamy badziewie z IKEA, nie polecam, nawet na chwilę. |
my używamy woka prawie codziennie, do tej pory używaliśmy takiego właśnie badziewia, schodziły nam 3-4 woki na rok, |
Ja też mam woka z IKEA mam go już parę lat i nic się z nim nie dzieje, zastanawiam mnie czemu tak często go zmienialiście, co z nim było nie tak?
eenia - 2007-12-01, 11:45
Warstwa nieprzywierająca zaczęła schodzić dość szybko
martika - 2007-12-01, 14:09
eenia napisał/a: | Warstwa nieprzywierająca zaczęła schodzić dość szybko |
No to ja chyba na jakiś wyjątkowy model trafiałam bo mi nic takiego się nie dzieje...
Ale wiecie że woków się nie myje, tylko czyści na sucho ręcznikami kuchennymi?
kasienka - 2007-12-01, 23:41
eenia napisał/a: | Warstwa nieprzywierająca zaczęła schodzić dość szybko |
dokładnie
Cytat: | Ale wiecie że woków się nie myje, tylko czyści na sucho ręcznikami kuchennymi? |
teraz już wiem, ale nie wiedziałam i myłam więc może to jest przyczyna...
Karolina - 2007-12-02, 17:04
Jeśli wok jest ze stali węglowej to nie możę mieć kontaktu z wodą, innym to nie przeszkadza. Ten z ikea ma pokrycie teflonowe, które można myć wodą, przynajmniej tak piszą;)
pao - 2007-12-02, 18:32
tylko, ze poza kształtem takie woki z wokiem niewiele mają wspólnego...
DagaM - 2007-12-04, 14:15
Halo, halo, mój Mikołaj naciska na mnie, żeby wskazać mu jakiego woka życzyłabym sobie? A ja bym chciała dobrego, tak więc, pao, doświadczona kobieto, co polecasz?
pao - 2007-12-04, 14:30
ja kupiłam taki:
hxxp://www.allegro.pl/item248971138_248971138.html
nie jest to co bym chciała tak do końca, niemniej całkiem przyzwoite uwspółcześnienie
eenia - 2007-12-04, 14:31
ja zdecydowałam się na taki hxxp://www.allegro.pl/item279032933_duzy_wok_zeliwny_profi_z_dodatkami.html
no i nie jestem zadowolona, mianowicie jedzenie przywiera, nie da się tego doczyścić nie wiem sama co z tym zrobić. Wyczytałam, że woki żeliwne też trzeba wypalać, bo ich porowata powierzchnia będzie przywierać. Spróbuję doszorować drucianką swój ( jedna próba nie wystarczyła) i wypalić, ale gdybym jeszcze raz wybierała woka kupiłabym tego co pokazała Kasieńka bo moim jestem rozczarowana.
DagaM - 2007-12-04, 14:36
eenia, dzieki za odzew Dziewczyny, a czym sie różni wok, który polecała kasienka od tego, co kupiła pao? Wypaleniem? A swoją drogą, co to znaczy wypalić?
pao - 2007-12-04, 14:40
daga, ceną i brakiem spłaszczonego dna
takie z okrągłym dnem to można kupować jak ma sie pierścień lub/i ma sie bardzo silne ręce by trzymać wok niemal wyłącznie w reku
oba są z tego samego materiału (nie wiem czy ten z linka kasieńki ma odkręcaną rączkę a to przydatne przy wypalaniu) zatem szybkość nagrzewania nie powinna sie znacząco różnić
[ Dodano: 2007-12-04, 14:40 ]
a tu o wypalaniu woka
hxxp://www.kuchniachinska.pl/poradnik.php?id=25
eenia - 2008-01-25, 18:43
Nie wiem, jakiś cud się stał czy co? Doszorowałam drucianką mojego woka na którego tak narzekałam, nie wypaliłam go bo już mi chęci nie starczyło i nagle nie przywiera, sprawdza się super, właściwie nie mogę niczego mu zarzucić, no może poza wagą... no ale w końcu żeliwny jest.
alcia - 2008-01-25, 19:53
eenia, super!
ań - 2008-01-26, 12:11
eenia, uf:)
Karolina - 2008-07-18, 18:52
I wreszcie znalazłam przypadkiem - wok z wystawki niemieckiej, z przykrywką i kołnierzem na palnik. Wygląda jak nowy, jest dość duży. Ale to chyba nie stal węglowa. Wypróbowałam - super się smaży, jedyne 25zł
pao - 2008-07-18, 20:22
a mój wok leży i sie kurzy...
chyba póki ulka nie zacznie w chińszczyźnie gustować to będzie dalej leżał odłogiem... ktoś chce woka? (nie lubię jak coś leży nieużywane )
Karolina - 2008-07-19, 10:38
heh pao mogłas zaproponować przedwczoraj
gosiabebe - 2008-07-19, 10:40
a za ile chcesz sprzedać? ja sie przymierzam do kupna niedługo
pao - 2008-07-19, 18:46
gosia: ile dasz tyle będzie ja tam kiepska w sprzedaży jestem
gosiabebe - 2008-07-20, 09:37
ale ja nie wiem ile to kosztuje tak wogoole nigdy nie miałam i nie uzywałam ,a zachciało mi się go kupić bo u znajomej widziałam jak jedzienie przygotowywane w woku fajnie wygląda
pao - 2008-07-20, 20:45
napisałam ci pw
|
|