wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Inne zakupy - wok

eenia - 2007-08-19, 21:06
Temat postu: Wok
Chcę kupić porządnego Woka, tylko nie wiem czy ma być żeliwny, czy ze stali węglowej czy jaki? Ktoś wie?
- 2007-08-19, 21:24

my mamy super woka, jest żeliwny. Jednak trzeba uważać na przykrywki bo nasza np rdzewieje :/ Ale wok sprawdza się doskonale i bardzo często go używamy.
kasienka - 2007-08-19, 21:35

My mamy badziewie z IKEA, nie polecam, nawet na chwilę.

Rodzice maja chyba żeliwnego, bardzo jest ciężki, spisuje się dobrze od wielu lat.

- 2007-08-19, 21:43

kasienka napisał/a:
bardzo jest ciężki, spisuje się dobrze od wielu lat
nasz tez od wielu lat nie do zdarcia, cieżko owszem, ale jakoś to nie przeszkadza. My mamy z Niemiec, przechodni, chiński.
arete - 2007-08-19, 21:45

Fajnie, że jest wątek o wokach, sama nosiłam się zamiarem założenia takiego tematu. ;-)
Gdzie się kupuje takie porządne żeliwne? Na allegro patrzyłam, ale niektóre tam oferowane "woki" nawet nie przypominają tych tradycyjnych.

pao - 2007-08-19, 21:49

prawdziwy wok jest żeliwny i ja bym taki właśnie polecała :)

mój niestety poległ od wody, gdy mój ukochany uparł się, że należy go umyć :/ niestety drugiego takiego nie dostałam jeszcze a wciąż szukam czegoś godnego uwagi...

eenia - 2007-08-19, 22:19

kasienka napisał/a:
My mamy badziewie z IKEA, nie polecam, nawet na chwilę.


my używamy woka prawie codziennie, do tej pory używaliśmy takiego właśnie badziewia, schodziły nam 3-4 woki na rok, teraz chcę kupić coś porządnego, piszecie że jednak żeliwny, też wyszłam z takiego założenia, ale po wertowaniu internetu zaczęłam się skłaniać do stalowego, wyczytałam że właśnie takie są prawdziwe tradycyjne woki?

pao - 2007-08-19, 22:24

ano takie są... rzecz w tym, że trzeba je pielęgnować inaczej niż większość pielęgnuje. prawdziwych woków nie myje sie wodą, w ogóle wody sie do nich nie dopuszcza. stąd niektórzy twierdzą ze są niehigieniczne i wolą jakieś syfy pokrywane teflonami i inne tego typu. rzecz w tym, że one nie spełniają tego co w woku najważniejsze...

wok powinien być zawsze natłuszczony. po każdym gotowaniu, jeśli go odstawiamy wytarty z nadmiaru tłuszczu i natłuszczony świeżym jeśli jest potrzeba. po prostu jego też sie myje tłuszczem.

porządny wok szybko sie nagrzewa, nie przypala i można w nim uzyskać niesamowicie wysoką temperaturę, przez co smażenie trwa bardzo krótko, warzywa nie tracą nic na swej jakości a są smaczne :)

wok i bambusowe parowniki to podstawa w kuchni chińskiej :) reszta nie jest potrzebna ;)

honey - 2007-08-19, 22:32

no wlasnie chcialam to samo dodac...
woki natluszcza sie ...po uzyciu i umyciu..wytarciu do sucha...inaczej bedzie zawsze zardzewialy...

eenia - 2007-08-20, 09:33

no to jaki kupić w końcu? ;-) żeliwny czy stalowy? może ktoś ma jakiś konkretny typ do polecenia?
Malinetshka - 2007-08-29, 15:25

Ja woka nie posiadam, ale słyszałam wielokrotnie, że najlepszy żeliwny. Ale tylko słyszałam, osobiście potwierdzić i udowodnić nie potrafię. Jednak sama mam na woka chrapkę... może za jakiś czas :roll:
Malroy - 2007-09-26, 10:43

taki by się nadał --> hxxp://allegro.pl/item247097252_jedyny_oryginalny_wok_stal_weglowa_super_cena_.html
pao - 2007-09-26, 10:53

miałam taki, ale mąż mi go popsuł :(


a tu o wokach
hxxp://balcer.wordpress.com/2007/04/25/chinskie-woki/

DagaM - 2007-09-26, 11:42

Juz kilka tygodni temu zażyczyłam sobie na urodziny, ale...nie wiem, czy nie wynajdę innej okazji, bo do urodzin jeszcze daleko ;-)
arete - 2007-09-26, 13:28

Malroy, dzięki za linka, kiedyś szukałam takich na allegro, ale nie miałam szczęścia.
Już naciągnęłam na niego bojstera. ;-)
pao, fajna stronka, będę się musiała trochę podszkolić zanim zacznę używać woka.

pao - 2007-09-26, 14:02

wok, jeden garnek + kilka parowników bambusowych i kuchnia moja :D brakuje mi jeszcze takich Dłuuuugich pałeczek do grzebania w woku no ale z czasem i one sie zjawią ;)
Karolina - 2007-09-26, 14:09

Jak używać woka z niespłaszczonym dnem na kuchence?
pao - 2007-09-26, 14:20

są specjalne nakładki na kuchenkę, taki owal na którym stawia się woka :)
dżo - 2007-11-20, 20:21
Temat postu: wok
Potrzebuję porady jaki wok wybrać aby długo i dobrze słuzył oraz nadawał do do kuchenki z płytą ceramiczną (oczywiście w rozsądnej cenie, nie za 700 zł :shock: ).
pao - 2007-11-20, 21:30

ale w woku smaży sie na ogniu a nie na ceramice.
Martuś - 2007-11-20, 21:51

A jak ktoś nie ma ognia? :-|
Lily - 2007-11-20, 21:53

Cytat:
Wok – naczynie przypominające głęboką patelnię służące do szybkiego przyrządzania potraw na ogniu, przeważnie wykorzystywane w kuchni chińskiej. Pozwala na bardzo wydajną obróbkę cieplną.

a jak ktoś nie ma ognia to wok się może przyda, ale już nie będzie używany w sposób, do jakiego jest przeznaczony :)

hxxp://www.rossi.pl/3428_bodum_wok_set_zeliwny_wok_z_przyczepianym_rus_K0816_1.rossi]Taki np jest przystosowany nie tylko do ognia niby ;)

kasienka - 2007-11-20, 22:21

pozwoliłam sobie scalić z podobnym tematem :)
dżo - 2007-11-21, 07:20

pao napisał/a:
ale w woku smaży sie na ogniu a nie na ceramice.

ale ja nie mam ognia (gazu) w domu a jedynie prąd elektryczny, czy to oznacza, ze nie mam sensu kupować woka?

pao - 2007-11-21, 09:31

ano nie ma. są jakieś sprzęty wokopodobne dostosowane do współczesnych kuchni, niemniej takiego woka woka to nie ma sensu.
dżo - 2007-11-21, 10:05

dziękuję pao,
Karolina - 2007-11-22, 10:30

Lepiej kupić sobie porządną głęboką patelnie stalową. Tefala nie polecam - mamy poł roku i już żle wygląda. Taki wok na ceramikę musi mieć płaskie dno, więc smarzy identycznie jak patelnia. A pewnie jest wiele droższy...
kasienka - 2007-11-25, 21:36

to co polecacie? Bo my może od teściowej byśmy sobie zażyczyli porządną patelnię lub woka, ale tak do 100zł myślę...
Mamy kuchenkę gazową.

pao - 2007-11-25, 21:39

na patelniach sie nie znam ale jeśli wok to stalowy do wypalania :)
kasienka - 2007-11-25, 22:42

hxxp://www.allegro.pl/item270812732_jedyny_oryginalny_wok_stal_weglowa_super_cena_.html
coś takiego?
a jeśli nie, to może jakiegoś linka byś mi podesłała? będę wdzięczna :)

[ Dodano: 2007-11-25, 23:59 ]
ten wok chya ma okrągłe dno? Wtedy nie mogę go chyba na gazie postawic..
i to całe wypalanie wygląda skomplikowanie :/

pao - 2007-11-26, 09:43

są "woki" o lekko spłaszczonym dnie. one są dobre na gazowe kuchenki właśnie (sama sobie taki kupiłam)

taki o okrągłym dnie albo cały czas w ręku trzymasz albo kupujesz ze specjalna nakładka na palnik (wtedy można na tym postawić). niestety woków z takimi nakładkami od lat nie widziałam, ale mój poprzedni wok taka miał.

a ten z linka zdaje się być przyzwoity :) tego co kupiłam na razie polecać nie będę, wpierw wypróbuję ;)

Karolina - 2007-11-26, 10:15

Kasia, to ja poprosiłam tego kolesia aby wystawił te woki ale zrezygnowałam z zakupu. Jego cena jest strasznie zawyżona - w warszawie taki wok kosztuje o połowe mniej...a pierścienia w Polsce nie można kupić.

[ Dodano: 2007-11-26, 10:18 ]
hxxp://balcer.wordpress.com/ tu jest na temat

pao - 2007-11-26, 11:24

ja pierścień w polsce kupiłam razem z wokiem. tyko nie ma już tego sklepu :(
DagaM - 2007-11-27, 10:10

pao napisał/a:
tego co kupiłam na razie polecać nie będę, wpierw wypróbuję ;)
wypróbuj, wypróbuj, bo ja już nie wiem, którego zamówić sobie na gwiazdkę :->
martika - 2007-12-01, 08:00

eenia napisał/a:
kasienka napisał/a:
My mamy badziewie z IKEA, nie polecam, nawet na chwilę.


my używamy woka prawie codziennie, do tej pory używaliśmy takiego właśnie badziewia, schodziły nam 3-4 woki na rok,


Ja też mam woka z IKEA mam go już parę lat i nic się z nim nie dzieje, zastanawiam mnie czemu tak często go zmienialiście, co z nim było nie tak?

eenia - 2007-12-01, 11:45

Warstwa nieprzywierająca zaczęła schodzić dość szybko
martika - 2007-12-01, 14:09

eenia napisał/a:
Warstwa nieprzywierająca zaczęła schodzić dość szybko


No to ja chyba na jakiś wyjątkowy model trafiałam bo mi nic takiego się nie dzieje...

Ale wiecie że woków się nie myje, tylko czyści na sucho ręcznikami kuchennymi?

kasienka - 2007-12-01, 23:41

eenia napisał/a:
Warstwa nieprzywierająca zaczęła schodzić dość szybko

dokładnie
Cytat:
Ale wiecie że woków się nie myje, tylko czyści na sucho ręcznikami kuchennymi?

teraz już wiem, ale nie wiedziałam i myłam :/ więc może to jest przyczyna...

Karolina - 2007-12-02, 17:04

Jeśli wok jest ze stali węglowej to nie możę mieć kontaktu z wodą, innym to nie przeszkadza. Ten z ikea ma pokrycie teflonowe, które można myć wodą, przynajmniej tak piszą;)
pao - 2007-12-02, 18:32

tylko, ze poza kształtem takie woki z wokiem niewiele mają wspólnego...
DagaM - 2007-12-04, 14:15

Halo, halo, mój Mikołaj naciska na mnie, żeby wskazać mu jakiego woka życzyłabym sobie? A ja bym chciała dobrego, tak więc, pao, doświadczona kobieto, co polecasz? :->
pao - 2007-12-04, 14:30

ja kupiłam taki:
hxxp://www.allegro.pl/item248971138_248971138.html

nie jest to co bym chciała tak do końca, niemniej całkiem przyzwoite uwspółcześnienie ;)

eenia - 2007-12-04, 14:31

ja zdecydowałam się na taki hxxp://www.allegro.pl/item279032933_duzy_wok_zeliwny_profi_z_dodatkami.html
no i nie jestem zadowolona, mianowicie jedzenie przywiera, nie da się tego doczyścić nie wiem sama co z tym zrobić. Wyczytałam, że woki żeliwne też trzeba wypalać, bo ich porowata powierzchnia będzie przywierać. Spróbuję doszorować drucianką swój ( jedna próba nie wystarczyła) i wypalić, ale gdybym jeszcze raz wybierała woka kupiłabym tego co pokazała Kasieńka bo moim jestem rozczarowana.

DagaM - 2007-12-04, 14:36

eenia, dzieki za odzew :-) Dziewczyny, a czym sie różni wok, który polecała kasienka od tego, co kupiła pao? Wypaleniem? A swoją drogą, co to znaczy wypalić?
pao - 2007-12-04, 14:40

daga, ceną i brakiem spłaszczonego dna ;)

takie z okrągłym dnem to można kupować jak ma sie pierścień lub/i ma sie bardzo silne ręce by trzymać wok niemal wyłącznie w reku :)

oba są z tego samego materiału (nie wiem czy ten z linka kasieńki ma odkręcaną rączkę a to przydatne przy wypalaniu) zatem szybkość nagrzewania nie powinna sie znacząco różnić :)

[ Dodano: 2007-12-04, 14:40 ]
a tu o wypalaniu woka
hxxp://www.kuchniachinska.pl/poradnik.php?id=25

eenia - 2008-01-25, 18:43

Nie wiem, jakiś cud się stał czy co? ;-) Doszorowałam drucianką mojego woka na którego tak narzekałam, nie wypaliłam go bo już mi chęci nie starczyło ;-) i nagle nie przywiera, sprawdza się super, właściwie nie mogę niczego mu zarzucić, no może poza wagą... no ale w końcu żeliwny jest.
alcia - 2008-01-25, 19:53

eenia, super! :)
- 2008-01-26, 12:11

eenia, uf:)
Karolina - 2008-07-18, 18:52

I wreszcie znalazłam przypadkiem - wok z wystawki niemieckiej, z przykrywką i kołnierzem na palnik. Wygląda jak nowy, jest dość duży. Ale to chyba nie stal węglowa. Wypróbowałam - super się smaży, jedyne 25zł :-D
pao - 2008-07-18, 20:22

a mój wok leży i sie kurzy...
chyba póki ulka nie zacznie w chińszczyźnie gustować to będzie dalej leżał odłogiem... ktoś chce woka? (nie lubię jak coś leży nieużywane ;) )

Karolina - 2008-07-19, 10:38

heh pao mogłas zaproponować przedwczoraj ;-) :mrgreen:
gosiabebe - 2008-07-19, 10:40

a za ile chcesz sprzedać? ja sie przymierzam do kupna niedługo :)
pao - 2008-07-19, 18:46

gosia: ile dasz tyle będzie :) ja tam kiepska w sprzedaży jestem ;)
gosiabebe - 2008-07-20, 09:37

ale ja nie wiem ile to kosztuje tak wogoole :P nigdy nie miałam i nie uzywałam ,a zachciało mi się go kupić bo u znajomej widziałam jak jedzienie przygotowywane w woku fajnie wygląda :)
pao - 2008-07-20, 20:45

napisałam ci pw ;)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group