wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Przetwory - dynia w słoiku na zimę

Marcela - 2007-12-21, 10:35
Temat postu: dynia w słoiku na zimę
Mam ostatnią wspaniałą, ekologiczną dynię. Właśnie ją napoczęłam i teraz trzeba ją szybko zjeść. Przyszło mi do głowy, że może mogłabym ją ugotować na parze, zapasteryzować i przechować na zimę dla dziecka w małych słoiczkach. Nie wiem tylko czy takie przetwory nie zepsują się szybko. Nie chcę dodawać tam niczego konserwującego. Myślicie, że warto, że się utrzymają?
Ania D. - 2007-12-21, 10:45

Ja tak robiłam, bo naszych wielkich dyń nie byliśmy w stanie zjeśc od razu. Kroiłam ją na kawałki, dodawałam troszkę wody i dusiłam na małym ogniu ze szczyptą soli. Jak się rozpadła, to jeszcze miksowałam i wrzącą wlewałam do wyparzonych słoików. Odwracałam i zostawiałam do wystygnięcia. Pasteryzowałam w piecyku ok. 25-30 min.
Marcela - 2007-12-21, 12:47

Dziękuję Ci Aniu! Wobec tego zabieram się do pracy.
alcia - 2007-12-21, 13:50

Marcela, ja w tym roku robiłam identycznie jak Ania - chciałam zachować trochę dyni dla Lenki na ciężkie czasy, kiedy z warzywkami będzie krucho.

Tylko ja sterylizowałam w piekarniku koło 10 minut, trzymają się bardzo dobrze - żaden słoik nie puścił.

Marcela - 2007-12-21, 14:17

alcia, to super. Może moje też się udzadzą.
Ania D. - 2007-12-21, 19:37

Ja robiłam duże słoiki, wolałam więc potrzymać dłużej. A małe słoiczki, takie po keczupie, to pewnie nie ma potrzeby tak długo prażyć.
Marcela - 2007-12-21, 22:39

Temperatura 150 wystarczy (w piekarniku, do pasteryzowania)?
pao - 2007-12-21, 23:22

czytam "dynia w słoiku na zimę: i widzę przed oczami nasza forumowa Dynię i zastanawiam sie jakby miała sie ona w słoiku zmieścić... ;)
malina - 2007-12-22, 00:37

pao napisał/a:
czytam "dynia w słoiku na zimę: i widzę przed oczami nasza forumowa Dynię


Hehe - o tym samym pomyślałam ;-)

k.leee - 2007-12-22, 14:32

malina napisał/a:
pao napisał/a:
czytam "dynia w słoiku na zimę: i widzę przed oczami nasza forumowa Dynię


Hehe - o tym samym pomyślałam ;-)

Ja podobnie, tylko, że ja widzę biedną Dynię w słoiku na półce i biedne dzieciaczki i Pita, którzy pukają w szkło :roll:

Marcela - 2007-12-22, 15:18

pao napisał/a:
czytam "dynia w słoiku na zimę: i widzę przed oczami nasza forumowa Dynię

:mryellow: :mryellow:
A ja bardziej prozaicznie ;-)

Ania D. - 2007-12-22, 20:25

Ja nie mam termometru, ale myśle, że wystarczy taka temperatura.
alcia - 2007-12-22, 21:17

Cytat:
Temperatura 150 wystarczy (w piekarniku, do pasteryzowania)?

ja myślę, że to za mało.. Nie wiem jaki masz piekarnik, ale ja używałam dotychczas starych gazowaych i temperatura 150st to minimalne grzanie, nawet maleńkich ciasteczek nie da się w niej upiec (tylko lekko rozgrzać) - więcej by dała moim zdaniem zwykła pasteryzacja (czyli w garnku z wodą). Ja zawsze daję 180st.

- 2007-12-23, 11:13

pao, mam to samo ;)
taniulka - 2007-12-23, 13:32

Cytat:
czytam "dynia w słoiku na zimę: i widzę przed oczami nasza forumowa Dynię i zastanawiam sie jakby miała sie ona w słoiku zmieścić... ;)


No dokładnie miałam to samo :)

quatrolibro - 2007-12-23, 20:26

A czy dynię roślinną ;-) można zamrozić ?
Ania D. - 2007-12-25, 20:28

Można, pokrojoną w kostkę.
Ja wolę taką ze słoików, nie lubię smaku mrożonek i sporadycznie korzystam z domowych, zamrożonych zapasów (papryka i truskawki).

Marcela - 2008-01-12, 20:10

Zaczęłam właśnie otwierać słoiczki i chyba się nie udało... bo moja dynia ma taki lekko kwaskowaty smak. Ziemisty taki. Spodziewałam się, że będzie słodki. Zakrętki były nowe, trzymają super. Tylko ten posmak.
2 słoiczki wywaliłam, bo bałam się dać dziecku. Ale może to normalne, że dynia "zasłoikowana" trochę zmienia smak?

Ania D. - 2008-01-12, 23:33

Ja wekowałam dynię w pażdzierniku, do tej pory otworzyłam trzy słoiki. W sumie nie próbowałam jej samej, tylko dawałam do zupy jarzynowej i takiej z mlekiem migdałowym. nie czułam różnicy. Spóbuję następnym razem samej dyni, to będę mogła coś powiedzieć.
A miałam też nieudaną próbę dyniową. Gorącą włożyłam do słoików, zamknęłam je i odwróciłam do góry dnem. Zostawiłam je do wystygnięcia. Wszystkie się popsuły, dynia zaczęła fermentować.

alcia - 2008-01-13, 14:16

Marcela, z moją wyszło to samo :(
żaden słoik nie puścił, więc myślałam, że wszystko OK, ale ostatnio próbowałam i też taki kwaśny posmak.... niby nie zepsute, ale wywaliłam...
jednak doszłam do wniosku, że lepiej przechowywać świeżą, niż wekować. Trzymam jedną od października normalnie w mieszkaniu i na razie nie szwankuje.

Ania D. - 2008-01-13, 16:09

U mnie było widać już po kilku dniach, że się psuje. Pojawiły się rozwastwienia w pulpie, pęcherzyki powietrza i uniosły się wieczka, zaczęło wszystko wyciekać. My mieliśmy takie dynie olbrzymie, melonowe, urosły nam 18 kilogramowe. Dynia napoczęta szybko się psuje, łapie ją pleśń, zależało mi na tym, by się nie zmarnowała. My jedliśmy ją codziennie, tak nam smakowała, ale jednak te 18 kg na póltora tygodnia, to trochę za dużo.
excelencja - 2009-07-27, 23:29

jak to? to nikomu te weki nie wyszły??? buuuu
kurde obsadziłam pół pola dyniami... to co ja z nimi pocznę :)
muszę pogadać z sąsiadką bo robiła taki przecier jak z pomidorów i ponoć wyszedł...

agazima - 2009-07-28, 07:29

zostaje Ci jedzenie ich codziennie a czemu nie ? jest pyszna
ina - 2009-07-28, 10:50

Moje dynie nie przetrwały powodzi :-(
agazima - 2009-07-28, 12:20

przykro mi :( to musi byc okropne
Marcela - 2009-07-28, 17:46

excelencja napisał/a:
obsadziłam pół pola dyniami... to co ja z nimi pocznę

Nie martw się, dynie się świetnie przechowują. Znajdź im chłodne miejsce, będą miały się świetnie do stycznia.

DagaM - 2009-07-28, 18:01

excelencja, jak będziesz miała na zbyciu kilka, ja się piszę, serio :-D
excelencja - 2009-08-01, 21:32

DagaM, będę pamiętać :)
Dynie jeszcze nie wyrosły, za to cukinie całkiem całkiem :)
Chyba tak zrobię, że część przechowam normalnie, ale spróbuję też zrobić taki przecier dyniowy i zobaczymy, no i dżemy jakieś...
Przejdę wielokrotne załamanie nerwowe jak się okaże, że dynie mają mnie w nosie i nie wyrosły...

agaB - 2009-08-23, 11:58

excelencja . trzymam kciuki, aby dynie wyrosły.
Zastanawiam się, czy mus z dyni z jabłek by wytrzymał całą zimę.
Wczoraj jak byłam na jarmarku ekologicznym kupiłam taki mus i pani ponoć twierdziła, że można tak robić i pasteryzować.

Agnieszka - 2009-08-24, 09:43

jak już nie mam dyni własnej (w piwnicy chłodnej długo leżakują) kupuję taki mus dyniowy eko z gospodarstwa w Pacynie. Mus kupuję w swoim bazarkowym sklepiku a przetwory z tego gospodarstwa, które testowałam to m.in: ogórki kiszone, kapusta kiszona, mus jabłkowy.
ania opara - 2009-09-07, 19:05

witaj aniu po tej stronietwoja imienniczka :-) ,przeczytalam twój przepis na dynie na zime i zwracam sie do ciebie zprosba o opinje.oturz mam dynie i jak sie zapewne domyslasz chce ja zawekowac,i tu moje pytanie jak sadzisz czy dało by rade ja zawekowac w ten sposub gdybym ja uprzednio zetarla na tarce a nastepnie obgotowala jka ty, a dlatego pytam bo całkiem niedawno zepsuł mi sie mikser a niemam z kad go nawet orzcztc,proszeo szybka odpowiedz
patrycccja - 2009-09-15, 12:15

alcia napisał/a:
Marcela, z moją wyszło to samo :(
żaden słoik nie puścił, więc myślałam, że wszystko OK, ale ostatnio próbowałam i też taki kwaśny posmak.... niby nie zepsute, ale wywaliłam...


Szukałam informacji, czy mozna przechowywac puree z dyni i trafilam na wasz wątek. Podziele się z wami innymi znaleziskami. Otóż zdarzaja sie w sieci przepisy, jak robic takie pure ALE znalazłam tez info, ze wg. The National Center for Home Food Preservation (US) i University of Missouri zasadniczo jest to rzecz ryzykowna, bo dynia ma bardzo niskie ph i to sprzyja rozwojowi jakichs groznych bakterii, a dodatkowo na jej trwalosc ma wpływ wiele czynników (gestosc, ilosc cukru itp), nad którymi trudno zapanować. Więc ogólnie trudno jest znalezc jakies jednolite zalecenia, ktore gwarantowałyby udane przetwory, które na pewno sie nie popsują. Więc generalnie lepiej jest dynię mrozic (pokrojona lub puree) albo... robić w słoikach, ale pokrojoną w kostkę i pasteryzować pod ciśnieniem (w specjalnym ustrojstwie), a nie gotując w wodzie.

Kto zainteresowany niech sam doczyta: http://www.uga.edu/nchfp/...kin_butter.html (tu oryginalny tekst) i ogólnie http://www.uga.edu/nchfp/tips/fall/pumpkins.html lub http://www.pumpkinpatches...precautions.php (opracowanie z cytatem z pierwszego linku - tu są tez linki do przepisów na mrożenie i przechowywanie w słoikach pokrojonej dyni, łącznie ze zdjęciem tego ustrojstwa ciśnieniowego).

angaaa - 2009-09-17, 12:46

agaB napisał/a:
Zastanawiam się, czy mus z dyni z jabłek by wytrzymał całą zimę.

zastanawiałam się nad tym samym... ma ktoś doświadczenie w wekowaniu dyni z dodatkiem czegoś co pozwoli jej wytrzymać całą zimę?
mrożenie niestety u mnie odpada :-/

gosia_w - 2009-09-17, 19:05

ja kupowałam w zeszłym roku mus z dyni eko, był smaczny, nie stwierdziłam śladów zepsucia.
angaaa - 2009-09-17, 20:06

gosia_w napisał/a:
ja kupowałam w zeszłym roku mus z dyni eko, był smaczny, nie stwierdziłam śladów zepsucia.

no tak, ale mógł być pasteryzowany tym ustrojstwem, o którym napisałapatrycccja, a nie domowym sposobem...

gosia_w - 2009-09-17, 20:35

Faktycznie, nie wiem, jak pasteryzowane.
Zrobiłam jeden słoik na próbę, otworzę w okolicach lutego i zobaczę, jak wyszło.

angaaa - 2009-09-18, 08:35

powodzenia :mryellow:
madalenka - 2009-09-20, 20:35

Co mogę zrobić z takiej zasłoikowanej dyni? Mam taką jedną, kupną. Dodam, że nie przepadam za taką ,,prosto ze słoika".
gosia_w - 2009-09-20, 20:53

Ja robię zupę dyniową.
madalenka - 2009-09-21, 18:32

Ale to jest taka deserowa.
gosia_w - 2009-09-21, 20:31

co to znaczy deserowa - z jakimiś dodatkami?
madalenka - 2009-09-21, 21:34

Nie mam pojęcia. Kupna. Tylko jakiś jeden słoik mi się zawieruszył w lodówce i chętnie bym go zużyła. Może cukru dodali, albo co?
kofi - 2010-08-16, 18:27

Czy ktoś wymyślił sposób na przechowanie dyni? Co z tymi słoiczkami?
Wczoraj zerwaliśmy pierwszą z tych wielkich - 12 kg - w sumie mogła rosnąć, ale wydaje mi się, że to jeszcze za wcześnie na pozostawienie jej na zimę, więc trzeba ją "otworzyć". No i ile możemy zjeść? Trochę zamarynuję, ale bez przesady - po co mi tyle słoiczków dyni w occie? A już kolejna rośnie. 8-)

gosia_w - 2011-03-19, 19:36

Otworzyłam dzisiaj słoik puree dyniowego z jesieni 2009 (przechowywany w szafce w kuchni). Dynia pyszna, nie zepsuta. Jesienią 2010 też robiłam puree (dwoma sposobami - z dyni pieczonej oraz z dyni gotowanej) - wszystkie się popsuły. Niektóre w ciągu tygodnia, pozostałe w ciągu 2-3. Te zeszłoroczne słoiki i ten z 2009 były pasteryzowane w piecyku w 170 stopniach. Ta sama odmiana dyni - hokkaido. Myślę, że to, czy przetwory z dyni się udają, zależy od dyni - zeszłoroczne kiepsko się przechowują.
Agnieszka - 2011-07-15, 21:18

Gosia: pamiętasz co o dyni pisałaś, nie zawsze rok sprzyja ( bo aura)
Kupiłam ostatnio morele ale powiem, że mocno słodkie nie były i ja bym nie zaryzykowała przetworów i jeszcze pogoda. Były w stylu naszych działkowych, drobne, nie zawsze foremne.
Przerabiając niektórzy zwracają uwagę na fazy księżyca.

gosia_w - 2011-07-15, 21:24

Agnieszka napisał/a:
Przerabiając niektórzy zwracają uwagę na fazy księżyca.

a ja na to, czy mam co z dzieckiem zrobić ;-) W związku z tym czasem kupuję nawet po deszczu.

Agnieszka - 2011-07-15, 21:29

Z różnych powodów (dzieciowych też) nie mam czasu zwracac uwagi ale może to jeden z tropów.
gosia_w - 2011-07-15, 21:34

Dzięki za radę :-D Pewno w przyszłości i temu zagadnieniu się przyjrzę.
Lily - 2011-07-15, 21:34

Agnieszka napisał/a:
Przerabiając niektórzy zwracają uwagę na fazy księżyca.
A kobiety na to, czy mają okres ;) Co też się wiąże z fazami księżyca :P
Agnieszka - 2011-07-15, 21:54

a w sumie miałam, to napisac w temacie owocowym, w kontekście moreli ale wykonywanie kilku czynności jednocześnie nie służy uwadze :->
gosia_w - 2011-09-26, 21:14

Otworzyłam dzisiaj słoiczek przetworu z dyni i pomarańczy (nie wiem, jak go nazwać, rozgotowałam dynię hokkaido z pokrojoną pomarańczą) zrobiony jesienią 2009. W świetnym stanie, nie zepsuł się. Ciekawe jak się przechowają tegoroczne przetwory dyniowe.
meryenn - 2011-09-29, 09:13

skad wzielas dynie hokkaido? ja wlasnie chce posiac w przyszlym roku tylko nie wiem 1. skad wziac nasiona 2. czy rosnie tak bezproblemowo jak zwykla

ja mam juz z 15 sloiczkow z przecierem z dyni i po tym co tu przeczytalam musze je chyba zaczac zuzywac, ciekawe czy juz sa do wywalenia:/

gosia_w - 2011-09-29, 09:25

meryenn, kupuję w sklepie eko. Moje przetwory dyniowe zepsuły się bardzo szybko. Myślę, że jeśli u Ciebie jakiś czas już stoją i się nie psują, to powinny przetrwać w dobrym stanie.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group