|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Domowa piekarnia - Cytrynowy sernik z tofu
Ania D. - 2007-12-29, 22:52 Temat postu: Cytrynowy sernik z tofu Cytrynowy sernik z tofu
Ciasto:
2 szklanki mąki grahama
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
zimna woda
Mąkę z solą połączyć w misce, dodać olej i starannie wymieszać łyżką, by nie było grudek. Dodawać wodę, szybko zagnieść ciasto, schłodzić. Wylepić spód i brzegi średniej wielkości tortownicy ciastem i lekko je podpiec (ok. 10 min w nagrzanym piekarniku). Wyłożyć masę serową na podpieczony spód, piec do lekkiego zrumienienia wierzchu.
Masa serowa:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 1/2 szklanki mleka roślinnego (sojowego lub innego)
40 dag wilgotnego tofu ( najlepiej domowego)
skórka i sok z jednej cytryny
1 łyżeczka zapachu waniliowego
3 łyżki wiórków kokosowych
3 czubate łyżki syropu słodowego lub miodu
5 łyżek oleju
4 łyżki kaszy manny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/8 łyżeczki kurkumy
Kaszę gotować na małym ogniu z mlekiem i kurkumą aż do momentu, gdy zaczyna się rozpływać (ok. 35 min). Schłodzić. Ucierać dodając po łyżce tofu, dodać skórkę i sok z cytryny, zapach i syrop słodowy lub miód do smaku. Dodać olej i wiórki, kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Jesem bardzo zadowolona z połączenia kaszy jaglanej z tofu. Nie czuje się posmaku tofu, a sernik staje się delikatny i nie jest tak skoncentrowanym źródłem białka.
margot - 2007-12-30, 10:04
Aniu
vegAnka - 2008-01-31, 15:30
Ania D. napisał/a: | 1 szklanka kaszy jaglanej | Aniu,
Po czy przed ugotowaniem ? bo wiadomo ze bedzie jej troche wiecej po ugotowaniu…. (kiedys tak sie pomylilam )
Ania D. - 2008-01-31, 17:02
Suchej, gotujemy ją z mlekiem i z kurkumą.
Kreestal - 2008-01-31, 17:04
Aniu, zawsze mnie to ciekawiło Ty sama wymyślasz te przepisy metodą prób i błędów?
Ania D. - 2008-01-31, 17:16
Metodą prób, bo zawsze (prawie ) da się zrobić coś jadalnego. Nie korzystam z gotowych przepisów, bo robię zawsze coś z tego, co mam w domu. Nie lubię też czytać przepisów, bo wolę wymyślać cos swojego. Tak mi najwygodniej i tak lubię. Nie potrafię gotować z gotowego przepisu, prawie nigdy tego nie robiłam.
Kreestal - 2008-01-31, 17:24
W takim razie jestem pełna podziwu i uznania Z własnego eksperymentowania wychodzą mi zazwyczaj rzeczy niejadalne
dort - 2008-09-01, 10:36
Aniu a czym mozna zastapić tą kaszę manne - platkami owsianymi
Ania D. - 2008-09-01, 13:49
Dort, można dodać kaszę kukurydzianą i potem dodać agar, tak z łyżeczkę lub dwie rozpuszczone w wodzie. Powinno się ładnie trzymać.
dort - 2008-09-03, 18:41
dzieki, w nastepnym tygodniu wyprobuje
Martini - 2008-09-13, 14:41
Pyszny ten sernik! Zanim zdążyłam zrobić zdjęcie pół zniknęło...
Zrobiłam wersję bezglutenową (na spód mąka kukurydziana), do części serowej nie dałam kaszy manny tylko 2 łyżki więcej mąki ziemniaczanej. No i jeszcze rodzynki. To moje zdjęcie to trochę porażka artystyczna, ale chciałam pokazać że wygląda jak 100%tradycyjny sernik a czasu miałam mało
Dzięki Aniu! ... Czy twoja książka ma szanse wyjść przed świętami? Byłaby u mnie hitowym prezentem pod choinkę
hmm tylko jeszcze się musze nauczyć wklejać zdjęcia... Czemu to zdjęcie takie ciemne?
(Armani - właśnie poprawiłam odmianę kaszy manny - żeby nie było, że twoje językowe uświadamianie idzie w las )
dżo - 2008-09-14, 15:27
Martini, wygląda pięknie, jak prawdziwy sernik! nie mam przekonania do tofuserników, nie smakują mi ale ten wygląda tak zachęcająco, że go upiekę
ifinoe - 2008-09-24, 18:17
piecze się właśnie
to drugie ciasto jakie robię w życiu - do tej pory odważyłam się tylko piec szarlotkę sypaną -trzymajcie kciuki
dort - 2008-09-25, 12:21
ja robiłam - wyszedł smaczny, ale czegoś mi brakowało i chyba to wlaśnie rodzynki bedą tym brakującym tajemniczym składnikiem
ifinoe - 2008-09-25, 14:14
wyszedł robiłam z rodzynkami i syropem klonowym zamiast słodu
i bez manny - dałam trochę więcej mąki zimniaczanej
pycha
Kamm - 2008-11-16, 07:41
Czy tą kaszę mannę na koncu przepisu na mase dodajemy surową czy ugotowaną ?
Ania D. - 2008-11-16, 08:18
Kaszę mannę dajemy suchą.
Kamm - 2008-11-17, 05:27
Dziękuję !
Wyszedl pyszny , niesamowity !
Przyznam ze nie do konca bylam przekonana ze wyjdzie z tego cos tak wspanialego tym bardziej ze nawet przed wege nie lubialam sernikow , byly za bardzo sernikowe
Ten jest poprostu cudowny !
Aniu caly czas jestem pod ogromnym wrazeniem twoich przepisow ! Kiedy ksiązka ?
Ania D. - 2008-11-23, 11:59
Kamm, cieszę się bardzo, że smakował
Książka czeka na ostatnią korektę, ale nie jestem jej w stanie zrobić. Ciąża tak na mnie działa, że jestem rozkojarzona, trudno mi się skupić i nie potrafię czytać ze zrozumieniem. Trzeba więc czekać, aż maluszek wejdzie w stały rytm i będę mogła nad tekstem przysiąść.
Karolina - 2008-12-24, 10:07
Sernik upieczony czeka na balkonie. Na razie nie próbowałam ale masa była dobra ( dopiero się zorientowałam, że robiłam podobną do naleników, ale bez kaszy) Mam zamiar poczęstować mojego ojca, wielbiciela serników, ciekawe czy się pozna
Bardzo mi smakuje, następnym razem zamiast rodzynek dodam brzoskwinie albo wińnie. Z dnia na dzień ten erniczek robi się coraz smaczniejszy
gosia_w - 2011-03-15, 21:09
Upiekłam dzisiaj. Zjadłam 1/3 (na szczęście robiłam z połowy porcji ), czyli smakował mi bardzo. Następnym razem zrobię eksperyment z nerkowcami zamiast tofu.
dżo - 2011-04-24, 21:51
Pyszny!
Będę piekła regularnie, jest wspaniały, nie za słodki, nie za ciężki. Mąż zajada, chwali a on z tych wybrednych jeśli chodzi o ciasta .
gosia_w - 2011-04-24, 22:05
Ja też zrobiłam na święta. Masa zgodnie z przepisem, tyle że połowa porcji, spód na kruchym z olejem kokosowym. U nas mało słodki wyszedł
edysqa - 2011-04-25, 20:16
Ania D., co prawda dosyć dawno pisalyscie o Twojej książce ale nie zawsze czytałam wszystkie wątki na WD i nie wiem czy została wydana? Napisz coś o niej.
Alispo - 2011-06-05, 21:46
Genialny tofurnik wychodzi tez z tego przepisu:
hxxp://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Sernik_z_tofu,,5501163,9495.html]hxxp://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Sernik_z_tofu,,5501163,9495.html
devil_doll - 2011-06-06, 02:13
alipso ale ten budyn to z torebki wrzucac ? tak do tofu?
spaceage - 2011-06-06, 10:16
Tak, po rpostu proszek budyniowy się dodaje do masy. Ewentualnie mąki ziemniaczanej. Robiłam z tego przepisu (tzn zamieszczonego na puszce ale to ten sam przepis) kilka razy za każdym razem wychodził bardzo ok ( hxxp://wiecejyofu.blox.pl/2010/11/VeganMoFo-TOFURNIK-czyli-SERNIK-z-TOFU-Tofu.html]post na blogu )
devil_doll - 2011-06-06, 17:19
dzieki
Kat... - 2014-01-11, 16:05
Ratunku ratunku! Czy mogę przepuścić przez maszynkę do mielenia to tofu i kaszę? Wyszła tak gęsta, ze nie dam rady jej ucierać.
I ile piec? Chociaż tak mniej więcej pół godziny- godzinę? Utknęłam z robotą więc błagam o szybką odpowiedź.
Mirelka - 2016-01-13, 14:10
Przepis wygląda obiecująco.
|
|